Vánoce jsou za rohem a s nimi přichází jak příjemná nálada, tak spousty lahodných sladkostí v břiše. Ani mezi nimi se neztratí náš oblíbený nápoj – káva. Z kávových zrn se dělá především nápoj, jsou však hojně využívány i v cukrářství. Rozhodli jsme se pro vás sepsat pár více či méně známých receptů na kávové cukroví, protože i o Vánocích si svoji oblíbenou vůni a chuť chceme hojně dopřávat.
Kávové cukroví
V žádné domácnosti nemůže chybět na tácu vánoční kávové cukroví. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na chutné cukroví z kávy.
Kávové rohlíčky
Rohlíčky patří mezi základní cukroví. Ty kávové už tak běžné nejsou. Ochutnejte a sami ohodnoťte, jestli nejsou lepší, než ty vanilkové.
Ingredience: 1 lžička jemně mleté kávy, 2 bílky, 120 g ořechových jader, 3 lžíce medu, máslo nebo tuk na promazání plechu
Příprava: Nastrouháme ořechy a smícháme je s mletou kávou. Dále ušleháme sníh a vytvoříme z něj hmotu postupným zašleháváním tekutého medu. Jakmile sníh ztuhne, tak jej smícháme s ostatními surovinami. Na vál nasypeme nastrouhaná jádra ořechů a vytvarujeme silnější plát těsta, ten na ořechy položíme a vykrajujeme z něj formičkou rohlíčky. Potom vše vložíme do vyhřáté trouby a rohlíčky pomalu pečeme. Místo kávy můžeme vyzkoušet i jiné druhy rohlíčků. Třeba skořicové nebo kakaové.
Kávové zvonečky
Kávové zvonečky můžete péct i v jiných formách než jen ve zvonečcích, takže nakonec si název upravte sami, chcete kávové stromečky nebo kávové sněhuláky? Máte je mít. Vánoční kávové cukroví může mít všechny podoby.
Ingredience: 2 lžičky jemně mleté kávy, 1 žloutek, ½ lžičky vanilkového cukru, 5 dkg moučkového cukru, 10 dkg ledových kaštanů, 8 dkg Hery, 15 dkg hladké mouky
Příprava: Kávu prosejeme sítkem na jemno, přidáme ostatní suroviny a dobře zpracujeme. Těsto dáme na hodinu do lednice. Ztuhlé těsto vyválíme (na 2-3 mm). Následně vykrajujeme tvary, které vykládáme na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 8 – 9 minut. Po vychladnutí potřeme čokoládou a ozdobíme. Cukroví je měkké už druhý den.
Vánoční čtyřlístky
Pokud si chcete na Vánoce upéct vlastní štěstí, neopomeňte vynikající čtyřlístky. Můžete je i rozdávat dle libosti, budete ho mít opravdu hodně. 🙂 Recept se skládá ze čtyřlístků z těsta, kávového krému a kávové polevy.
Ingredience: 2 lžičky mleté kávy, 1 žloutek, 1 bílek, 2,5 dkg polohrubé mouky, 2,75 dkg másla, 210 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 dl mléka, 2 lžíce pudinku, 50 g čokolády
Příprava: 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 1 žloutek, 60 g moučkového cukru, vanilkový cukr promícháme a vytvoříme tuhé těsto. Dále ho vyválíme (na 5 mm), vykrájíme čtyřlístky a upečeme. Necháme vychladnout, u toho připravíme kávový krém do cukroví: z 2 dl mléka, pudinku a 50 g moučkového cukru uvaříme kaši, přidáme udělanou kávu a necháme vychladnout. Postupně smícháme s rozpuštěným máslem. Po vychladnutí slepíme dva dílky čtyřlístků kávovým krémem. Na řadu přijde kávová poleva. Recept je jednoduchý: Hotovou kávu smícháme s bílkem a cukrem. Můžeme ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Kávová Mokka
Pravděpodobně nejtradičnější vánoční kávové cukroví, všichni ho jistě dobře znáte. Přesto ho tu zařazujeme pro ty, kterým náhodou recept unikl. A pro ostatní, opakování je matka… čeho? Asi kávové moudrosti.
Ingredience: 3 lžíce silné černé kávy, navíc 20 g mleté kávy, 1 ks vejce, 400 g Hery, balíček vanilkového cukru, 590 g moučkového cukru, 15 ks ořechu nebo mandle, 250 g 100 % tuku, 60 g kakaa, 370 g hladké mouky
Příprava: 200 g Hery, 110 g cukru, vanilkový cukr a vajíčko ušleháme, přidáme 370 g hladké mouky s 20 g mleté kávy a uhněteme tužší těsto. Těsto necháme odpočinout v chladu. Poté těsto vyválíme zhruba na 3 mm a vykrojíme kolečka. Těsto pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 10 minut. Na kávový krém si smícháme 200 g Hery, půl balíčku vanilkového cukru a 3 lžíce černé kávy. Kávový krém potom vyšleháme šlehačem. Poté namažeme na vychladlá kolečka a slepíme 2 dohromady. Připravíme si čokoládovou polevu: Do rozehřátého a vychladlého tuku – tuk musí být vlažný – prosejeme cukr s kakaem a promícháme. Čokoládu naléváme na střed slepených koleček a poté kávová mokka ozdobíme půlkou vlašského ořechu či oloupanou mandlí.
Krásný vánoční dárek
Pokud ještě nemáte nakoupeno na Vánoce a nevíte si rady s neobvyklými dárky, které potěší, jsou hezké a těší ještě po 3 měsících, máme pro vás tip. Můžete vyzkoušet naše předplatné degustačních balíčků výběrové kávy z nejlepších českých pražíren. 🙂 Vybírat můžete z různě drahých předplatných od 270 Kč až po dárek za 2 500 Kč. Více informací najdete zde.