Domácí příprava bez automatického kávovaru
Chcete si doma vychutnat svou oblíbenou kávu, ale nemáte pořádný kávovar na espresso? A už jste si všimli, že i v kavárnách jsou čím dál víc populární takzvané alternativní přípravy kávy?
Takový French press nebo Dripper určitě nestojí statisíce
a kávu vám udělá lepší, než kdejaké automatické kávovary na espresso za tisíce.
- Kupujte výběrovou zrnkovou kávu
- Skladujte ji na suchém chladném místě
- Čistěte svůj přístroj na přípravu kávy
- Odměřujte (1:16 – káva:voda)
- Melte ji těsně před použitím
- Voda je základ – čistěte ji
- Vodu nechte převařit a počkejte cca 30 vteřin (92° C)
- Nechte kávu vykvést
- Kávu zalívejte postupně
- Kávu nikdy znovu neohřívejte
- V60 Dripper
- Chemex
- French press
- Aeropress
- Vacuum pot
- Moka konvička
- Džezva
- Clever dripper
V60 Dripper
Káva z V60 je známá pro velice vyváženou chuť, která naplno rozvine potenciál každé kávy.
Na 250 ml hrnek budete potřebovat:
- 17g výběrové kávy
- Papírový filtr správné velikosti
- Horkou vodu o teplotě 92–96° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
- Zrna namelte hrubě, zhruba jako je krupice.
Postup přípravy kávy:
- Nasaďte V60 na nádobu.
- Nasaďte filtr na V60 a lehce ho promyjte vroucí vodou, tu potom z nádoby vylijte.
- Nasypte kávu do V60.
- Zalijte kávu po její povrch a nechte ji na cca 30 vteřin vykvést.
- Krouživým pohybem dolívejte postupně zbytek vody.
- Při protékání vše pomalu a krouživě míchejte.
- Doba extrakce by měla akorát vyjít na 3 minuty. Pokud je doba jiná, máte zrna namletá příliš jemně nebo naopak hrubě.
- Po protečení vody odstraňte V60 z nádoby.
- Užijte si kávového nebe.
- V60 vždy po použití omyjte.
- Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Chemex
Káva z Chemexu je známá pro své ovocné chutě, ve kterých vyniknou acidnější kávy s výrazným chuťovým profilem.
Na 500 ml hrnek budete potřebovat:
- 32g výběrové kávy
- Papírový filtr správné velikosti
- Horkou vodu o teplotě 95° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 20 vteřin odstát.)
- Zrna namelte hrubě, zhruba jako je krupice.
Postup přípravy kávy:
- Nasaďte filtr na Chemex a důkladně ho promyjte vroucí vodou, tu potom z nádoby vylijte.
- Nasypte kávu do Chemexu.
- Zalijte kávu po její povrch (cca 30 ml) a nechte ji na cca 30 vteřin vykvést.
- Krouživým pohybem dolívejte postupně zbytek vody.
- Doba extrakce by měla akorát vyjít na 3 minuty. Pokud je doba jiná, máte zrna namletá příliš jemně nebo naopak hrubě.
- Po protečení vody odstraňte filtr.
- Užijte si kávového nebe.
- Chemex vždy po použití omyjte.
- Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
French press
Káva z French pressu, neboli také kafetiéru, má silnou a plnou chuť. Nejlépe z kávy umí vytáhnou sladší tóny. Je to druh přípravy, ve kterém můžete nejlépe ovlivnit všechny atributy chutě kávy.
Na 250 ml hrnek budete potřebovat:
- 17g výběrové kávy
- Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
- Zrna namelte hrubě, zhruba jako je krupice.
Postup přípravy kávy:
- Nasypte kávu do French Pressu.
- Zalijte kávu po její povrch a nechte ji na cca 20 vteřin vykvést.
- Dolijte zbytek vody a vše zamíchejte.
- Nasaďte horní část French pressu a píst nechte nahoře.
- Nechte louhovat 3 – 4 minuty.
- Pomalu stlačte píst a hotovou kávu přelijte do hrníčků.
- Užijte si kávového nebe.
- French press vždy po použití omyjte a z pístu odstraňte namletá zrnka.
- Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Koupit přístroj
Aeropress
Káva z Aeropressu má silnou, plnou, ovocnou chuť. Je to jeden z nejkomplexnějších druhů příprav.
Na 250 ml hrnek budete potřebovat:
- 16g výběrové kávy
- Papírový filtr správné velikosti
- Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
- Zrna namelte jemně, zhruba jako je písek.
Postup přípravy kávy:
- Založte promytý filtr do sítka a zašroubujte.
- Nasypte kávu do Aeroressu.
- Aeropress nasaďte na šálek nebo na konvičku.
- Zalijte kávu vodou a vše zamíchejte.
- Nasaďte horní část Aeropressu a silou zatlačte na píst.
- Užijte si kávového nebe.
- Aeropress vždy po použití omyjte a z pístu odstraňte namletá zrnka.
- Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle jak 15 vteřin, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Vacuum pot
Káva z Vacuum potu není jenom výborná, ale její příprava vypadá jako efektní kouzla pro návštěvy.
Na 250 ml hrnek budete potřebovat:
- 24g výběrové kávy
- Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
- Zrna namelte co nejjemněji tak, aby nebyla prašná.
Postup přípravy kávy:
- Promyjte filtr vroucí vodou.
- Nasaďte filtr do horní baňky Vacuum potu.
- Do spodní baňky nalijte vroucí vodu.
- Nasaďte horní baňku do spodní baňky a ujistěte se, že guma pevně těsní.
- Do horní baňky Vacuum potu nasypte kávu a dejte na ni poklop.
- Pod spodní baňku dejte kahan a nechejte vodu zahřívat.
- Až začne voda vařit, Vacuum pot si ji nasaje přes filtr do horní baňky.
- Nechte extrahovat 1 minutu.
- Odstraňte kahan a nechte vodu chladnout.
- Při chladnutí krouživými pohyby míchejte a čekejte, až se káva sama přefiltruje zpět do spodní baňky.
- Po protečení vody odstraňte horní baňku z Vacuum potu.
- Užijte si kávového nebe.
- Vacuum pot vždy po použití omyjte.
- Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Koupit přístroj
Moka konvička
Káva z Moka konvičky, neboli Bialetky, je známá pro svou velkou podobnost s espressem a intenzivní chuť.
Na 250 ml hrnek budete potřebovat:
- 20g výběrové kávy
- Vroucí vodu
- Zrna namelte jemně, zhruba jako na espresso.
Postup přípravy kávy:
- Nalijte vodu do spodní nádoby.
- Nasaďte kovový filtr na spodní část Mokka konvičky.
- Nasypte kávu na filtr.
- Nasaďte a zašroubujte horní část Moka konvičky.
- Položte Moka konvičku na sporák a nechte vodu zahřívat.
- Voda se bude zahřívat a měnit v páru, která vytlačí zbytek vroucí vody přes filtr do horní nádoby.
- Jakmile začne Moka konvička prskat, vypněte oheň.
- Užijte si kávového nebe.
- Moka konvičku vždy po použití omyjte.
- Nikdy kávu nenechávejte vařit déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Džezva
Káva z Džezvy je velice osobitá svojí orientální chutí i nezvyklým způsobem přípravy.
Na 100 ml kávy budete potřebovat:
- 9g výběrové kávy
- Studenou vodu
- Zrna namelte super jemně, zhruba jako cukr moučka.
Postup přípravy kávy:
- Nasypte kávu do Džezvy.
- Nalijte studenou vodu do dvou třetin Džezvy.
- Položte Džezvu na sporák a nechte vodu zahřívat.
- Hned jakmile začne káva pěnit, sundejte Džezvu ze sporáku a lehce sklepejte pěnu.
- Tento proces opakujte celkově 3x.
- Při nalévání by měla sedlina zůstávat v Džezvě.
- Užijte si kávového nebe.
- Džezvu vždy po použití omyjte.
- Nikdy kávu nenechávejte vařit déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Koupit přístroj
Clever dripper
Káva z Clever Dripperu je známá pro svoji jednoduchou přípravu, ale velice dobrou chuť.
Na 500 ml kávy budete potřebovat:
- 30g výběrové kávy
- Papírový filtr správné velikosti
- Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
- Zrna namelte docela hrubě, ale méně než French press.
Postup přípravy kávy:
- Promyjte filtr vroucí vodou.
- Nasaďte filtr na Clever Dripper.
- Nasypte kávu do Clever Dripperu.
- Zalijte kávu po její povrch a nechte ji na cca 30 vteřin vykvést.
- Krouživými pohyby dolijte zbytek vody a vše promíchejte.
- Celková doba extrakce jsou 2 minuty.
- Nasaďte Clever Dripper na nádobu. Tím sám spustí kávu do nádoby.
- Po protečení vody odstraňte Clever Dripper z nádoby.
- Užijte si kávového nebe.
- Clever Dripper vždy po použití omyjte.
- Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.
Koupit přístroj