svěží ovocný nádech, medová podchuť
Tato káva pochází z regionu Atitlan, v blízkosti stejnojmenného jezera. Kávové farmy se nalézají na svazích vulkánu San Pedro, kde díky sopečnému podloží a velmi pečlivému a organickému přístupu k pěstování vzniká tato skvělé káva s jedinečnou ovocnou chutí. Farmáři jsou sdruženi v rámci federace FEDEPMA- Federacion de los Pueblost Mayas de Sololá. Již podle názvu je patrné, že se jedná o organizaci sdružující původní majské obyvatelstvo, kterému pomáhá zlepšovat ekonomickou i sociální situaci. Kromě kávy farmáři také pěstují kukuřici nebo obilí. Družstvo se jeho přibližně 70 členům snaží pomáhat nejen s produkcí kvalitní kávy, ale zabývá se i produkcí medu, rukodělných výrobků nebo sójového mléka. Farmáři sbírají zralé třešně kávovníku výhradně ručně a zajišťují tak, aby se zpracovávala pouze ta nejlepší zrna a minimalizoval se výskyt zrn defektních. Přívlastek SHB (strictly hard bean- pouze tvrdé zrno) v názvu označuje kávu, která se v Guatemale pěstuje v nadmořské výšce nad 1500 m n. m.. V případě kávy od farmářů ze sdružení FEDEPMA se plantáže nachází v nadmořské výšce 1500 až 1800 m n. m. Káva se samozřejmě může chlubit certifikací fair trade bio, jak je u mamacoffee zvykem.
Káva z Guatemaly je mnohými znalci považována za klenot mezi kávami pěstovanými ve Střední Americe. Díky mírnému subtropickému klimatu a sopečnému podloží zde na prudkých svazích vulkánů vznikají svěží kávy s ovocným nádechem a mírným tělem s příjemně doznívající dochutí. Káva se v Guatemale pěstuje již od druhé poloviny 19. století, přičemž nejstarší farmy (i jedny z nejstarších v Latinské Americe) se nalézají v oblasti Antiqua. Zde také můžeme nalézt farmy s nejvíce propracovanými metodami pěstování kávy. Další významné oblasti pro pěstování kávy jsou například Coban, Fraijanes nebo oblast v okolí jezera Atitlan, odkud je také Guatemala FEDEPMA. Káva se v Guatemale stala klíčovým vývozním artiklem v druhé polovině 19. století, když objev chemického barvení zcela zdevastoval vývoz indiga a karmínu, klíčových obchodních artiklů Guatemaly. Diktátorský režim tedy upřel svoji pozornost na pěstování kávy, a učinil z ní nejdůležitější složku guatemalské ekonomiky. Tato podpora však znamenala ještě další omezování a upírání práv původních majských obyvatel, vlastnících půdu vhodnou pro pěstování kávy. Jejich situace se od příjezdu španělských objevitelů v Guatemale neustále zhoršovala a teprve v poslední době vznikají iniciativy, které se snaží zlepšovat životní podmínky původních obyvatel Guatemaly, jako například sdružení FEDEPMA, odkud pochází tato skvělá káva.
Mamacoffee je první pražírnou Fairtrade kávy ve střední Evropě. Po založení e-shopu s čerstvě praženou kávou několika přáteli v roce 2008 získali licenci od Fairtrade International a otevřeli kavárnu v Londýnské ulici. Nyní má mamacoffee 7 vlastních kaváren v Praze a dodává kávu do kaváren a restaurací po celé republice. Kromě Fairtrade káv májí v nabídce také jednu kávu nakoupenou přímo od konkrétního farmáře. Ač káva nemá certifikaci, byla nakoupena za férových podmínek a vybrána na základě osobního setkání s farmářem při cestě po kávových farmách Střední Ameriky. Kromě kávy se mamacoffee zabývá i dovozem čaje a třtinového cukru, provozuje i pekárnu s košer certifikací. V pražírně dobře vědí, jak je pro chuť kávy důležité, aby byla zrnka vždy čerstvě pražená. Jen díky zpracovávání kávy ve vlastní pražírně mohou její čerstvost garantovat. Zelenou kávu dováží prakticky z celého světa a v jejich nabídce tak vždy najdete zástupce jednotlivých pěstitelských oblastí.