Mezi kávovými nadšenci se určitě najdou i milovníci jiného, mnohem silnějšího nápoje – alkoholu. Pro takové tu máme výběr těch nejlepších receptů neobvyklých i známějších káv s alkoholem, ať už se jedná o rum, vodku, whisky nebo třeba vaječný likér.
Káva měla s alkoholem něco společného už v jejím počátku. A to konkrétně s vínem. Potom, co byla z africké Mochy převezena do Yemenu, začali ji Turkové popíjet ve velkém. Brali ji jako náhradu za víno, které bylo oproti kávě nelegální. Víno se turecky řekne Qahwa. Teorií o původu názvu kávy je víc, ale většina odborníků se přiklání k tomu, že právě z tohoto tureckého slova pro víno pochází také název pro kávu.
Připravili jsme pro vás výběr dvanácti alkoholických káv, které jsme ozvláštnili tím, že jsme ke každé přidali měsíc, kdy se hodí ji pít. Seznam tak není řazený podle druhu alkoholu v kávě, ale právě měsícem.
Káva zimní
K mrazivým lednovým dnům není nic lepšího než výtečný horký nápoj s trochou rumu, který je známým lékem proti zimě.
Káva se žloutkem pochází z Vietnamu, je spojena i s Vánocemi. Podává se ovšem také s rumem.
Ingredience: 1 žloutek, 20 – 30 g cukru, 1 sklenka rumu, 1 šálek silné cezené nebo filtrované kávy.
Příprava: Umícháme žloutek s cukrem, zalijeme horkou kávou a nakonec přidáme panáka rumu. Ihned podáváme.
Káva Nataša
Únor je další chladný měsíc, kdy bude mít kdekdo chuť na něco ostřejšího. Tentokrát jsme vybrali opravdový kávovo – alkoholický oříšek. O tom svědčí už samotný název.
Ingredience: 4 čajové lžičky mleté či jinak upravené výběrové kávy, 6 dl vína, 4 lžíce vodky
Příprava: Víno nalijeme do kastrolu, přidáme kávu a mícháme k hranici varu. Připravíme si 4 sklenice, vložíme do nich kovovou lžičku (proti prasknutí sklenic) a rovnoměrně směs v kastrolu rozlejeme. Přidáme lžíci vodky do každé sklenice a můžeme podávat.
Káva s rumem
Březen patří mezi ideální měsíce k lyžování. Jeden typický horský nápoj (krom čaje s rumem) je i káva s rumem. Ale nezapomeňte: V opilosti na svah nesmíte, tak pozor! 🙂
Ingredience: 1dl vody, 7g kávy, 2 malé kostky cukru, ¼ pomeranče, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, 3 lžíce rumu
Příprava: Do vody přidáme středně rozemletou výběrovou kávu (asi jako na French press), přivedeme k varu a následně přefiltrujeme. Kostky cukru otřeme o kůru pomeranče, až se zbarví do oranžova a nasají aroma, potom je vložíme do kastrolu, přidáme hřebíček, skořici, oloupaný a nakrájený pomeranč. Zalijeme rumem. Zlehka vaříme (pomeranč musí pustit šťávu). Potom vše přecedíme do šálků a podáváme.
Irská káva
Irskou kávu zná asi každý, patří mezi typické alkoholové kávy. Duben je měsíc před telým létem, ale zároveň je ještě chladný. Je to ideální měsíc zahřát se nejen kvalitní výběrovou kávou, ale i lepším alkoholem.
Ingredience: 10g jemně mleté kávy, 2dl vody, 2-3 lžíce irské whisky, smetana ke šlehání
Příprava: Do sklenice nalijeme whisky, přidáme cukr a rozmícháme. Až se cukr rozpustí, přelijeme do sklenice horkou, čerstvě uvařenou a přefiltrovanou kávu. Měla by dosahovat ¾ sklenice. Po obrácené lžičce opatrně nalijeme krémovitě ušlehanou smetanu tak, aby se nesmíchala s kávou. Kávu už nemícháme.
Káva s rozinkami
Květen je opravdu od slova kvést. Všechno se znovu rodí a po depresivní zimě se svět znovu probouzí. Rozinky v nás probouzí svěžest a ideálně se hodí pro tento měsíc. O to víc, pokud jsou v rumu. Taky si teď už začínáte připadat jako alkoholici?
Ingredience: 2 lžíce rozinek v rumu, část celé skořice, 1,5l filtrované nebo překapávané kávy
Příprava: Do šálku vložíme skořici a zalijeme kávou. Za chvíli skořici vyndáme a podáváme.
Káva advokátská
První teplý měsíc se musí pořádně osladit. Ubereme na tvrdém alkoholu a zapojíme více chuťové pohárky. Káva je velice sladká, takže spíše pro dámy.
Ingredience: 1dl filtrované kávy ze 7g kávy, kousek čokolády, 5 lžic vaječného likéru, šlehačka
Příprava: Horkou filtrovanou vodu nalijeme do šálku, přidáme vaječný likér a rozmícháme. Navrch přidáme šlehačku a posypeme čokoládou.
Káva mražená s vaječným koňakem
Červencová parna si zaslouží ledovou kávu na osvěžení. Vlastně tu připravujeme kávový drink. Dlouhá sklenice s ledovým alkoholickým nápojem, který se hodí na pláž nebo kamkoliv jinam k vodě. Ale při takové domácí grilovačce s přáteli taky není od věci!
Ingredience: 1 šálek filtrované nebo překapávané kávy, 2 vrchovaté lžíce zmrazeného smetanového krému, 2 lžíce vaječného koňaku, 2 lžíce smetany
Příprava: Dobře vychlazenou kávu nalijeme do velké sklenice. Přidáme zmrazený krém či zmrzlinu, zalijeme vaječným koňakem a ozdobíme šlehačkou. Pro opravdové fajnšmekry máme tip. Můžete využít i tzv. „Cold brew“. Svěží způsob přípravy výběrové kávy studenou metodou pro letní parna.
Císařská káva
I císaři si dopřávali lahodný nápoj s kofeinem. Byli asi tací, kteří nepohrdli a přidali si do něj i nějaký ten lahodný alkohol. Koňak. Neobvyklá alkoholová ingredience dodává kávě zvláštní ostrou chuť. A kdy jindy se odvázat, než v posledním letním měsíci, kdy nám slunce dodává odvahu zkoušet nové věci a poznávat nové obzory.
Ingredience: 7g výběrové kávy, 1 lžička moučkového cukru nebo medu, 1 žloutek, 2 lžíce smetany, 1 lžíce koňaku
Příprava: Do šálku s kávou přidáme smetanu, následně vmícháme žloutek, přidáme lžíci koňaku a dle chuti dosladíme.
Káva vídeňských fiakristů
I v tuhých vídeňských zimách si místní rádi pošmákli na dobré kávě s trochou toho přidaného „volume“. Fiakristé, kteří postávali často venku, si nejspíš museli podobné nápoje tuze oblíbit. Jedna z káv je jim totiž zasvěcena. My ji doporučujeme na měsíc, kde se boj teplého letního počasí střetává s chladem nadcházejících dnů. Oblečte si dlouhé rukávy a dejte si tento zajímavý nápoj.
Ingredience: ¾ šálku kávy, 2 lžičky třešnovice nebo rumu, kondenzované mléko, cukr, šlehačka
Příprava: Do šálku nalijeme třešňovici nebo rum, zalijeme horkou čerstvou filtrovanou kávou, osladíme dle chuti a dobře promícháme. Doplníme kondenzovaným mlékem a ozdobíme šlehačkou.
Káva otce Julia
Říjen je měsíc, kdy opět přichází chlad. Zima se blíží. Je to také měsíc dozrávání vín a moštů. Lidé popíjejí svařáky a podobné nápoje. Co takhle dát si kávu se svařákem? Něco takového nabízí „Káva otce Julia“. Doporučujeme zkusit.
Ingredience: 1 šálek silné cezené kávy nebo filtrované kávy, ½ šálku červeného vína, cukr dle chuti
Příprava: Ke kávě přilijeme víno, osladíme a zahřejeme (nevaříme), hned podáváme.
Ruská káva
Jak už název vypovídá, půjde tu o oblíbený nápoj v Rusku, kde se do všeho míchá vodka. Nebo naopak do vodky míchá všechno. 😉 Káva je silná a velice neobvyklá. Jestli jste natolik velcí kávoví nadšenci, že i při opíjení musíte cítit kávu, rozhodně vám tento nápoj doporučujeme. V pochmourné a studené listopadové dny tento nápoj dostatečně zahřeje každého.
Ingredience: 3 díly silné filtrované kávy, 1 díl vodky, kondenzované mléko nebo smetana
Příprava: Do nahřátého šálku nalijeme vodku a zalijeme horkou kávou. Doplníme kondenzovaným mlékem nebo smetanou.
Kávový punč dánský
Přestože se káva a cukr nemají ve světě kvalitní kávy rádi, ne všude a ne vždy to tak platí. Jako staří Etiopané nepohrdnou trochou cukru, tak o Vánocích naše jazýčky neodolají sladkému teplému nápoji s vanilkovou vůní a trochou omamných látek všeho druhu. Na prosinec jsme tedy zvolili speciální kávový punč.
Ingredience: 4 šálky silné filtrované kávy, 8 lžiček cukru, 8 hřebíčků, kousek celé vanilky, 100 ml. Rumu
Příprava: Do malého množství připravené kávy přidáme cukr a koření a necháme v horké lázni asi 5 minut vylouhovat. Takto ochucenou kávu zalijeme zbylou kávou, dolijeme nahřátým rumem, promícháme, přefiltrujeme a rozdělíme do šálků.
Ať je kterýkoliv měsíc a toužíte po jakékoliv kávě, lahodnou a čerstvou výběrovou kávu nejlepší kvality naleznete u nás ve vašem CoffeetoHome.
Autor: Robert Macků