V historii kávy je mnoho významných mezníků. Jedním z nich je bezpochyby i její objevení a vznik. Jak je známo, o ten se zasloužili Etiopané. Pojďme si představit kávový svět v tomto horkém a ještě ne příliš civilizovaném africkém státě. Právě díky němu si totiž můžeme dnes dopřávat naše nebeské potěšení. Vrhněme se společně na pohádku „Etiopie: kolébka kávy“.
Cesta kávy
Neexistuje žádný doložený pramen, jak vznikla káva. Všichni pouze vědí, že byla objevena v Etiopii, kde ji brali jako národní bohatství, které se stalo nedocenitelnou součástí jejich života. Přes Etiopii tehdy cestovala řada cizinců, kteří měli o tento výtečný produkt zájem, a přestože hrdí občané dlouho odolávali, nakonec se trh s kávou otevřel. Káva potom dále cestovala do přístavního města Mochi, odkud pokračovala přes Černé moře do Turecka.
Legenda o pasáčku koz a prvním zrnu
Vraťme se ale na úplný začátek. Existuje jedna legenda o vzniku kávy, která je brána jako pravdivá. Vypráví se v ní o pasáčku koz Kaldim z vesničky Kaffa, který místo hlídání svého stáda skládal pod stromem písně. Na večer své kozy vždy přivolal svojí píšťalou. Jednoho dne však unavený Kaldi chtěl jako obvykle přivolat kozy a tak zapískal. Žádná se ale nevrátila. Zkusil to ještě jednou, pořád nic. Unavený a zmatený se zvednul a šel se po nich podívat. Když je našel, byly neobvykle energické a pořádně nezůstaly stát na místě. Pojídaly u toho nějaká zrnka. Kaldi si pomyslel, že to bude asi z nich. Neodolal a sám jich pár vyzkoušel. V tu chvíli prý ucítil neskutečnou energii a vzrušení. Hned se pustil do psaní básně své dívce z vesnice. Tak byla prý objevena káva.
Etiopie a její kávový rituál
Než začali Etiopané kávu vařit podobně jako čaj, nejdřív ji žvýkali. Až později se metoda přípravy změnila v typické popíjení. Oproti mnoha zemím světa, v Etiopii přistupují ke kávě jako k rituálu. Rituál vznikl už tehdy a dodržuje se tam dodnes. Ostatně africké kultury mají k přírodním bohům a mýtům mnohem bližší vztah. Jak by to tedy vypadalo, kdybyste teď přijeli do Etiopie na kafíčko?
Místní lidé jsou velice pohostinní a neostýchají se vás pozvat k sobě domů. Pokud máte ale rádi slabší kávu, raději ani nejezděte. Dělají ji velice silnou a velice dobrou. Navíc tradičně na tři nálevy. Kávu podávají na slámě, což má symbolizovat vděčnost. Vždy ji připravuje žena a mužové jen přihlíží. Žena nejprve kávu upraží, rozdrtí a nalije do speciální nádoby, kterou potom zalije horkou vodou. Do hrníčků, vyskládaných na připraveném tácu pak žena z vrchu lije kávu, aby vyniklo aroma. Káva se pak rozdává od nejstarších po nejmladší. K rituálu se běžně podává kukuřice v podobě popcornu, který žena připravuje v době přípravy kávy a běžně se přidává i cukr, někde dokonce i sůl.
Proč pijí Etiopané na tři nálevy, má také své opodstatnění. Opět je to spojeno s legendou. Vypráví se příběh tří šejků, kteří se vydali do divočiny hledat boha. Ztratili se však a brzo zůstali uprostřed divočiny hladoví, odkázáni na smrt. Prý se jim v tu chvíli zjevil Bůh a navedl je k způsobu mletí kávy, která jim posloužila jako potrava. K úctě k těmto šejkům tak popíjejí Etiopané tři porce. Každá z nich je pojmenovaná. První se říká Abol, velice silná káva. Druhá je Tona, středně silná a Baraka (v překladu požehnání), která je už velice slabá.
Kafe svět sám pro sebe
Káva má v Etiopii velký význam. Není jen ekonomickým zdrojem, dodávajícím práci pro tisíce obyvatel státu, její produkt je především sociálním pojítkem stejně jako ve zbytku světa. Za kávou se chodí diskutovat, politikařit nebo si jen povídat. Tradičně se pije káva ráno, v poledne a večer. Vysedávají u ní lidé všeho věku. Jak by země vypadala bez jejich objeveného zlata, těžko říct.
Odrůdy etiopské kávy
Etiopská zrnková káva patří mezi nejkvalitnější odrůdy kávy vůbec. Jsou to samozřejmě arabicy. Nejznámějším druhem je Arabica Typica, z níž se vyvinulo mnoho dalších odrůd. Je to původní kávovník arabský. Nemá vysokou produkci, za to je velice kvalitní. Arabica Geisha nebo případně Gesha pocházející ze stejně nazvané vesnice je dokonce považována za královnu mezi odrůdami. Je vysoce kvalitní, odolná a má velkou produkci. Z prodeje takové kávy může mít majitel radost, protože patří mezi nejdražší odrůdy. Další známé druhy etiopských arabic jsou například Sidamo, Harar nebo Yirgacheffe. Nejproduktivnější oblastí kvalitní kávy v Etiopii je v oblasti náhorní plošiny Tana, kde roste arabica i ve volné přírodě.
Pokud vás etiopská káva zajímá a máte touhu objevovat její rozličné chutě, můžete si u nás v Coffee to Home objednat předplatné, ve kterém zasíláme nejlepší etiopské kávy nebo přímo v našem e-shopu nakoupit některou z těch, které v balíčku byly v minulosti.
Tady se můžete podívat na etiopský kávový rituál v praxi: