Ruční nebo elektrický: jaký zvolit mlýnek na kávu?
Kávomlýnky
8 Červen 2015 - 2:14, by , in Blog, No comments

Proč mlít kávu doma?Kávomlýnky

Jako správní odborníci na kávu určitě víte, že se životnost výběrové kávy pohybuje okolo zlatého čísla 8. Přesně tolik měsíců vydrží zelená káva uskladněná v jutových pytlích, aby si zachovala svoji kvalitu. Další osmičkou na cestě kávy je 8 týdnů. Po tuto dobu vydrží upražená kávová zrna čerstvá. Poslední osmičkou je potom 8 minut, a to je čas, po který si pomletá káva udrží svoje aroma a vůni.

Právě to je důvodem, proč raději kupovat zrnkovou kávu a mlít si ji doma na jednom z kávových mlýnků, kterých je celá řada. Čím kvalitnější chcete nápoj, tím později melte. Proč se tak děje? Káva velice dobře absorbuje vzduch a vlhkost. Během chvíle tedy začne oxidovat a všechno její kouzlo je pryč.

Kávomlýnky

Podle čeho zvolit mlýnek na kávu?

Mlýnků na kávu se vyrábí celá řada různých druhů. Jak poznat ten pravý? Je několik kritérií, podle kterých se při výběru řídit. V prvé řadě jde o způsob, jakým mlýnek mele. Nejčastěji jsou mlýnky s mlecími kameny, keramickými nebo ocelovými noži. V druhé řadě jde o pohon kávomlýnku, který bývá ruční nebo elektrický. V poslední řadě jde o značku, kterých je spousta. Vždy si tedy řekněte, k jakým příležitostem chcete kávomlýnek používat a teprve pak vybírejte.

Ruční nebo elektrický mlýnek?

Nad pohonem přemýšlejte podle množství kávy, kterou nejčastěji připravujete. Jakmile denně melete velké množství kávy, ruční mlýnek by pro vás byl peklem. Raději zvolte elektrický, který udělá vše za vás. Dejte si ale velký pozor na kvalitu, protože ty horší mají tendenci přepalovat kávu a kazit tak její chuť.

Pokud kávu melete jen pro sebe, určitě kupte ruční mlýnek. Stojí daleko méně peněz a mletí je daleko kvalitnější. Kávu nikdy nespálíte a můžete si také snadno nastavit hrubost mletí, která je pro dobrý šálek zásadní. Další výhodou je vůně, která se při mletí line po celé místnosti. :-)

Když vybíráte mezi ručními mlýnky, můžete mít krásné dřevěné stylové skvosty nebo umělohmotné pogumované mašinky. Ty mají ale výhodu, že pomletou kávu rovnou uchovávají v neprodyšném prostředí a nemusíte ji spotřebovat hned. Její životnost ale stejně nepřesahuje více jak desítky minut. My v Coffee to Home pijeme kávu hodně a často, takže používáme dřevěný ruční mlýnek Lodos. ;-)

Mlecí kameny či keramické nebo ocelové nože?

Mlecí kameny

Volba mlecího mechanismu mlýnku je to nejdůležitější, na co se zaměřit. U elektrických mlýnků se často setkáme s noži. Velký rozdíl je ale mezi keramickými, které se zdaleka nezahřívají tolik jako ocelové. Jak už jsme psali výše, kávu nikdy nesmíte spálit. Pro rovnoměrné namletí je ale nejlepší koupit elektrický mlýnek s mlecími kameny.

Pokud máte ruční mlýnek, máte vyhráno, vždy mají mlecí kameny a snadno si nastavíte i hrubost. Nikdy kávu nespálí a zaručují pravidelnou velikost všech kousků kávy. Nože většinou kávová zrna rozsekají na nepravidelné kusy, které potom ve vodě extrahují jinou rychlostí a nedostanou do šálku plný potenciál dané kávy.

Není značka jako značka

Kuchyňské mlýnky vyrábí různé značky. Při výběru musíme začít s pohonem, jaký jste si vybrali. Pokud chcete pořídit ruční mlýnek, budete se rozhodovat mezi značkami Lodos, Hario a Porlex.

LodosLodos

Značka Lodos je z české tradiční dílny. Její kořeny sahají až do roku 1923, kdy ji založili dědečkové současných majitelů, bratři Ouhrabkové. U této značky se můžete spolehnout na kvalitu jak v dřevěných variantách, tak ve variantách nerezových. Speciálním modelem je mlýnek TRAMP, který slouží na cestách. Z osobních zkušeností mohu tuto značku jen doporučit, mele skvěle, vydrží dlouho, je krásný a záruku má na 10 let.

HarioHario

Věhlasná Japonská značka, která má v repertoáru vlastně všechny kávové nástroje, na které si vzpomenete. Mlýnky samozřejmě nemohli vynechat a kvalita je perfektní stejně jako u značky Lodos. Většinou se nejedná o krásné dřevěné mlýnky, ale o plastové nebo nerezové bratry. Mezi největší klasiku pak patří Hario SKERTON, který má vzduchotěsnou sběrnou nádobku, o které jsem psal výše.

Porlex

Další Japonská značka z Osaky, která se na rozdíl od Haria specializuje na typické nerezové mlýnky s keramickými kameny. Díky jednoduché konstrukci jsou Porlexodolné a dosahují skvělé přesnosti mletí a žádného zahřívání. Tato značka má pouze dva druhy mlýnků, a to jsou “Porlex Tall” a “Porlex Mini”.

Elektrické mlýnky

Chcete-li využívat služeb elektrických mlýnků, vybírejte mezi těmi nejkvalitnějšími výrobci. Patří mezi ně především Phillips Saeco, Mazzer, Macap nebo Gaggia. Na Vašem místě bychom se vyhnuli kuchyňským mlýnkům z větších řetězců, které nedosahují potřebné kvality. Příklad je třeba Tescoma. Nejhorší je potom využívat kapslové automaty, které nevyžadují žádný mlýnek. Stroje jako je například Dolce Gusto. Nepolepšíte si ani zabudovanými kávomlýnky do automatických kávovarů, jako je Bosch Tassimo, Eta nebo třeba Krups. Chcete-li si nějaký mlýnek pořídit. Můžete se podívat na nabídku našich mlýnků v e-shopu.

Estetika na konec

Pro kávomilce máme pár krásných starožitných mlýnků na konec. :-) A pokud si chcete naplnit ten Váš mlýnek kvalitní výběrovou kávou, naše služba Coffee to Home je tu od toho.. ;-)

f71bfaff4f74164dd30e3ffff03feac49ce66bfe59d2605ea6a6bf296f664541b680dc6094f5f606833f1a4525f0eedffd15cd622f9e327f34279f8cf34e7ebc

About author:
Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat