Tanzánie Ngila estate: srpen 2015_Tanzánie Ngila estate
green
prazirna_SC
Země původu:
Ngorongoro, Tanzánie
Nadmořská výška:
1600 m n.m.
Pražírna:
Sicafe
Chuť:

šťavnatá, pomerančová acidita, hřebíček

Tanzánie Ngila estate
O kávě

Kávu z další africké země- Tanzánie, vám v srpnovém balíčku přináší pražírna Sicafe. Farma Ngila estate se nalézá na svazích největšího neporušeného a nezaplaveného kráteru na světě, zvaném Ngorongoro. Exploze sopky před více než třemi miliony let vytvořila v jejím okolí nesmírně úrodnou půdu, která v kombinaci s vhodnou nadmořskou výškou na úbočích sopky (okolo 1600 m n.m.) poskytuje ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy. Toho na počátku 20. Století využili němečtí osadníci, kteří zde vysadili první kávovníky a položili základ farmě Ngila. Následně byla farma vlastněna Brity, aby v roce 1992 přešla opět do německého vlastnictví, když ji koupila rodina Mayer. Pod jejich dohledem se farma začala modernizovat, aby byla schopná nabídnout prvotřídní kvalitu. Na farmě pěstují kávovníky arabiky tradičních odrůd Typica a Bourbon, které se po ručním sběru zpracovávají promytou metodou, přičemž schnutí kávových bobů probíhá na afrických postelích. Na farmě je vybodována školka, ve které jsou pěstovány nové keře kávovníku, aby byla zajištěna obnova stávajících keřů a stálá produkce farmy. Na rozloze přes 100 hektarů se zde nalézá asi 150 tisíc keřů, produkujících přibližně 120 tun kávy. Kromě velkého důrazu na kvalitu produkce rodina Rudolfa Meyera dbá jak na sociální, tak ekologické aspekty jejich činnosti. Důkazem toho je například zapojení do projektu na podporu nedaleké základní školy či certifikace Rainforest Alliance.

Tanzanie_Ngila_estate
tanzania_mapa
O zemi

Počátky pěstování kávy v Tanzánii sahají do 16. století, kdy se sem káva dostala z Etiopie, kolébky kávy. Stejně jako v Etiopii káva nejdříve nesloužila k výrobě nápoje, ale žvýkala se pro stimulaci těla a mysli. Některé kmeny dokonce používaly plody kávovníku také jako prostředek směny, přičemž produkce kávovníku tak musela být kontrolována kmenovými náčelníky. Po příchodu německých kolonizátorů začala být káva pěstována za účelem jejího vývozu a prodeje v Evropě. Po druhé světové válce převzala Tanzánii pod svoji správu Velká Británie a začala ještě více podporovat pěstování kávy, aby využila příhodné přírodní podmínky, které v Tanzánii pro pěstování kávy panují. Dnes tak káva tvoří asi 20% exportu země a přes 450 tisíc malých farmářů se v Tanzánii věnuje jejímu pěstování. Kávy z Tanzánie bývají často podobné těm z Keni, což můžete posoudit v srpnovém balíčku kávového předplatného, ve kterém najdete kávy z obou těchto zemí. Typická káva z Tanzánie má výraznou ovocnou chuť, svěží aciditu a střední až plné tělo.

O pražírně

Nejvýchodněji položené město České republiky Jablunkov je sídlem pražírny kávy Sicafe. Vznik Sicafe se datuje na konec roku 2010. V době založení Sicafe již měl majitel pražírny pan Petr Sikora několikaleté zkušenosti s pražením i obchodem se zelenou kávou a proto pro něj nebyl počátek komerčního pražení pod hlavičkou Sicafe krokem do neznáma, ale pouze startem další etapy svého celoživotního kávového hobby. Současná nabídka káv pražírny Sicafe je velice pestrá a reflektuje různé chuťové preference zákazníků. Část sortimentu Sicafe zabírá několik stálých druhů káv a směsi pro konzervativnější zákazníky. Druhou část nabídky tvoří sezónně vybírané kávy z rozličných koutů světa. Sicafe se kloní k modernímu pojetí pražení a profily pražení jsou vždy voleny s ohledem na charakter konkrétní kávy. À propos, dáte si cafe?

Sicafe_web
red
Jungle estate

Gill’s Coffee | Keňa

redirect

Další kávy
měsíce
srpna
2015
blue
Rwanda Iwacu

Original Coffee | Rwanda

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat