Tanzania Kusini
tanzanie-velka
prazirna_Botacoffee
Země původu:
Tanzania
Nadmořská výška:
1500 m n.m.
Pražírna:
BotaCoffee
Chuť:

Šťavnatá a sladká káva se střední citrusovou aciditou a chutí tropického ovoce.

Tanzania Kusini
O kávě

Kusini je jméno oblasti, odkud káva pochází. Ve svahilštině znamená jih a již podle tohoto označení je tedy jasné, v jaké části se nachází. Kávu na zdejší vysočině pěstuje ve výšce od 1 500 m n.m.  do 1 650 m n.m. asi 200 farmářských rodin, které jsou sdruženi do družstva. To následně zajišťuje zpracování kávy a její následný prodej. Díky relativně chladnějším teplotám a méně kyselé půdě bohaté na živiny má tato káva svěží aciditu a bohatou sladkou chuť. Tak je ještě navíc umocněna metodou zpracování Honey. Zatímco u více běžné promyté metody je kávová třešeň zbavena v první fázi zpracování veškeré dužiny, v případě metod zpracování honey k tomu dochází jen z části. Díky tomu zůstane část cukrů obsažených v dužině kolem kávového zrna a postupně do něj prostupuje. To má za následek plnější tělo a především sladší chuť takto zpracovaných káv. Označení honey (tedy medová), je odvozené od hustoty této neodebrané dužiny, která je podobná medu.

tanzania-kusini-kruh
tanzania_mapa
O zemi

Počátky pěstování kávy v Tanzánii sahají do 16. století, kdy se sem káva dostala z Etiopie, kolébky kávy. Stejně jako v Etiopii káva nejdříve nesloužila k výrobě nápoje, ale žvýkala se pro stimulaci těla a mysli. Některé kmeny dokonce používaly plody kávovníku také jako prostředek směny, přičemž produkce kávovníku tak musela být kontrolována kmenovými náčelníky. Po příchodu německých kolonizátorů začala být káva pěstována za účelem jejího vývozu a prodeje v Evropě. Po druhé světové válce převzala Tanzánii pod svoji správu Velká Británie a začala ještě více podporovat pěstování kávy, aby využila příhodné přírodní podmínky, které v Tanzánii pro pěstování kávy panují. Dnes tak káva tvoří asi 20% exportu země a přes 450 tisíc malých farmářů se v Tanzánii věnuje jejímu pěstování. Kávy z Tanzánie bývají často podobné těm z Keni, což můžete posoudit v srpnovém balíčku kávového předplatného, ve kterém najdete kávy z obou těchto zemí. Typická káva z Tanzánie má výraznou ovocnou chuť, svěží aciditu a střední až plné tělo.

O pražírně

Majitel a pražič v jedné osobě, pan Jiří Prášek, byl především milovník čaje. Poté ale objevil kouzlo čerstvé kávy a už nebylo cesty zpět. Postupně se začal v oblasti kávy vzdělávat a zjistil, že jedním ze zásadních faktorů ovlivňující kvalitu výsledného nápoje je čerstvost upražené kávy. Proto začal nakupovat kávu z pražíren, kterých zde mnoho nebylo. Pak již stačila příhodná příležitost k nákupu menší pražičky a bylo rozhodnuto. Pan Prášek začal pražit pro svoji potřebu, rodinu, později známé a bylo jasné, kam se ubírat dále. Postupem času (začátkem roku 2013) v Brně spustili rodinnou pražírnu BotaCoffee oficiálně. Důraz zde tak logicky kladou hlavně na čerstvost kávy. Veškerou kávu tak praží až v okamžiku, kdy si ji zákazník objedná a díky tomu má zákazník kávu doma 2-3. den po jejím upražení. Nejoblíbenější kávy se tu snaží mít stabilně skladem, ale větší část nabídky obměňují dle aktuálních sklizní. Aktuálně tak mají 13 různých káv z rozdílných koutů světa. Zpravidla v nejlepší možné kvalitě, ve které jdou z daných zemí sehnat.

prazirna_Botacoffee
rwanda-velka
Rwanda Muhondo

mamacoffee | Rwanda

redirect

Další kávy
měsíce
září
2016
etiopie-velka
Etiopie Biftu Gudina

Rebelbean | Etiopie

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat