Rwanda Iwacu: srpen 2015_Rwanda Iwacu
blue
prazirna_OC
Země původu:
Nyanza, Rwanda
Nadmořská výška:
1650- 1800 m n.m.
Pražírna:
Original Coffee
Chuť:

Ovocná- pomelo, černá rybíz, kořenité aroma

Rwanda Iwacu
O kávě

První káva z Rwandy se v balíčku kávového předplatného objevuje díky pražírně Original Coffee. Iwacu je zpracovatelský závod ležící v regionu Nyanza, který se zaměřuje výhradně na produkci malého množství výběrové kávy, která osloví i ty nejnáročnější kávové znalce. Zakladatel této stanice Evariste Bizimana pracoval řadu let v oblasti managementu kvality v zemědělství a v roce 2012 se rozhodl své vědomosti uplatnit v prostředí výběrové kávy. Závod je čistě soukromý a není napojen či vlastněn žádným družstvem, ale spolupracuje přímo s jednotlivými farmáři, kterých je přes 250. Jejich farmy se nalézají v nadmořské výšce od 1650 o 1800 m n.m. a pěstují výhradně arabiku odrůdy bourbon. Poté, co farmáři sesbírají zralé kávové třešně, jsou ve zpracovatelském závodu velmi důkladně protříděny, aby se do dalšího procesu zpracování dostaly jen zralé třešně bez defektů. Následuje odstranění slupky a dužiny a suchá fermentace kávových třešní po dobu 12 hodin. Poté se káva promyje, znovu vytřídí a nechá schnout na afrických postelích po dobu 20 dní, dokud nedosáhne optimální vlhkosti (okolo 11%). Díky tomuto způsobu zpracování může závod Iwacu nabídnout velmi čistý chuťový profil v šálku.

Rwanda_Iwacu_web
rwanda_mapa
O zemi

Káva se do Rwandy dostala okolo roku 1904 díky německým misionářům. Postupně se její význam pro ekonomiku země zvyšoval, díky atraktivitě této komodity na mezinárodním trhu. Dnes je v zemi přes 450 tisíc farmářů pěstujících kávu, přičemž každý vlastní v průměru asi 170 kávových keřů- celkem tedy okolo 30 tisíc hektarů půdy je v zemi využíváno pro pěstování kávy. V naprosté většině se jedná výběrovou arabiku odrůdy zvané bourbon, pěstované v centrální a západní části země (východní část Rwandy je z velké většiny tvořena národním parkem). Rwandské kávy jsou typické svoji sladkou, ovocnou chutí s nádechem květinových tónů. Stejně jako všechny ostatní aspekty života v zemi, i pěstování kávy zásadně ovlivnila genocida v období občanské války v 90. letech 20. století. Po jejím konci se opět pěstování kávy pomalu stává významným zdrojem příjmů pro obyvatele. Jakým směrem se pěstování kávy v zemi bude vyvíjet, záleží především na politické situaci nejen uvnitř samotné Rwandy, ale i v okolních zemích. Země nemá přístup k moři a káva tak musí být přepravena skrze Ugandu do Keni, odkud putuje do pražíren po celém světě. Nezbývá než věřit, že politické i sociální podmínky umožní pěstitelům produkovat tak skvělou kávu, jako vám v srpnovém balíčku představuje pražírna Original Coffee.

O pražírně

Original Coffee je česká pražírna výběrové kávy, která vznikla v roce 2012 s cílem zprostředkovat milovníkům kávy i těm, kteří s kávou právě začínají, zajímavou nabídku káv z celého světa. Přichází s variantou pro ty, kteří chtějí kávu poznat ve všech jejích podobách. V Original Coffee najdete pestrou nabídku velmi kvalitních káv, které jsou pečlivě vybírány a praženy s individuálním přístupem ke každé jednotlivé kávě. Každá z káv je také vhodná k jiné přípravě, od klasického espressa po různé přípravy filtrované kávy. Důležitým aspektem přístupu Original Coffee je i snaha o neustálé vzdělávání se a sledování aktualit z kávového světa, ať už účastněním se evropských kávových festivalů nebo cestováním do pěstitelských zemí.

Original_coffee
red
Jungle estate

Gill’s Coffee|Keňa

redirect

Další kávy
měsíce
srpna
2015
green
Ngila estate

Sicafe | Tanzánie

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat