Papua-Nová Guinea Sigri: leden 2016_Papua-Nová Guinea Sigri
Papua-Nova Guinea_web
prazirna_Botacoffee
Země původu:
plantáž Sigri, Waghi Valley
Nadmořská výška:
1600 m n.m.
Metoda zpracování:
Promytá
Pražírna:
BotaCoffee
Chuť:

Celkově vyvážená káva s ovocnou aciditou s nádechem jablka a střední hořkostí.

Papua-Nová Guinea Sigri
O kávě

Tato velmi exotická káva pochází z třetího největšího ostrova na světě- Papui Nové Guinei. Plantáž Sigri leží na východě tohoto ostrova, v oblasti Waghi Valley a káva je zde pěstovaná ve výšce okolo 1600 m n.m. Jedná se o jednu z nejstarších plantáží v zemi a věnují zde maximální úsilí, aby zachovali špičkovou kvalitu její produkce. Pěstuje se zde káva velmi rozšířené odrůdy arabiky zvanou Typica, která se vyvinula z původně vysazené odrůdy Jamaica Blue Mountain Typica. Keře kávovníku rostou ve stínech větších stromů, aby kávové třešně mohly pomalu dozrát a plně se v nich rozvinula ovocná chuť. K tomu přispívá i to, že je káva po fermentaci sušena přímo na slunci. Proces fermentace je také poměrně specifický- trvá tři dny, přičemž se jednou za 24 hodin káva promyje a následně se celá ponoří do vody na jeden další den. Kávové třešně jsou samozřejmě sbírány výhradně ručně tak, aby bylo zajištěno, že pouze zralé a zdravé třešně vstoupí do dalšího zpracování. Plantáž se navíc snaží chovat co nejšetrněji k životnímu prostředí, což dokazuje i to, že je hnízdištěm pro více než 90 druhů ptáků.

Papua-Nova Guinea Sigri
papua
O zemi

Káva se v Papui Nové Guineii  pěstuje teprve od roku 1950. Nedlouho poté, v 70. letech, kdy už byla samostatným státem, zažila shodou okolností Brazílie katastrofální mrazy, které se silně podepsaly na brazilské produkci a vzrostla tak cena kávy na světových trzích. Jelikož má Papua Nová Guinea skvělé podmínky pro pěstování kávy, dobře vycítila svoji šanci. Vláda vytvořila investiční program pro podporu malých farem do 20 hektarů a pěstování kávy se stalo významnou součástí hospodářství této nově vzniklé země. V 80. letech však cena kávy výrazně klesla, což znamenalo výrazný pokles v produkci, který se týkal převážně velkých farem. Udrželi se hlavně malí rolníci, kteří vlastnili půdu a měli nízké provozní náklady. Nyní tvoří drobní pěstitelé přes 72 % celkové produkce kávy v Papui Nové Guinei.

O pražírně

Majitel a pražič v jedné osobě, pan Jiří Prášek, byl především milovník čaje. Poté ale objevil kouzlo čerstvé kávy a už nebylo cesty zpět. Postupně se začal v oblasti kávy vzdělávat a zjistil, že jedním ze zásadních faktorů ovlivňující kvalitu výsledného nápoje je čerstvost upražené kávy. Proto začal nakupovat kávu z pražíren, kterých zde mnoho nebylo. Pak již stačila příhodná příležitost k nákupu menší pražičky a bylo rozhodnuto. Pan Prášek začal pražit pro svoji potřebu, rodinu, později známé a bylo jasné, kam se ubírat dále. Postupem času (začátkem roku 2013) v Brně spustili rodinnou pražírnu BotaCoffee oficiálně. Důraz zde tak logicky kladou hlavně na čerstvost kávy. Veškerou kávu tak praží až v okamžiku, kdy si ji zákazník objedná a díky tomu má zákazník kávu doma 2-3. den po jejím upražení. Nejoblíbenější kávy se tu snaží mít stabilně skladem, ale větší část nabídky obměňují dle aktuálních sklizní. Aktuálně tak mají 13 různých káv z rozdílných koutů světa. Zpravidla v nejlepší možné kvalitě, ve které jdou z daných zemí sehnat.

jak-to-funguje-2
Kolumbie_El_Colibri_male
Kolumbie EL Colibrí

Dobrá Káva | Kolumbie

redirect

Další kávy
měsíce
leden
2016
El_Salvador_Cerro_de_Ataco_male
El Salvador Cerro de Ataco Jasal Estate

Gill’s Coffee | El Salvador

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat