Panama Rancho Gotta- Botacoffee: červen 2015_Panama Rancho Gotta
red
prazirna_mamacoffee
Země původu:
Boquete, Panama
Nadmořská výška:
1200 m n.m.
Pražírna:
Botacoffee
Chuť:

černý rybíz, sladká a kořenitá podchuť, nízká acidita, sametové tělo

Panama Rancho Gotta
O kávě

Tato farma pochází od farmáře Arnolda Picoty, který se v roce 2013 účastnil Prague Coffee festivalu a představil zde kávu pěstovanou na této farmě. Poté mamacoffee farmu sama navštívila a nyní tak máme možnost tuto skvělou kávu ochutnat i v červnovém balíčku kávového předplatného. Farma se nalézá v blízkosti řeky Caldera v nejúrodnější oblasti Panamy v okolí města Boquete. Od roku 1985 zde na farmě ve výšce přes 1200 m n.m. pěstují arabiku odrůdy Catuai. Nadmořská výška společně s dostatečným úhrnem srážek (okolo 3500 mm ročně), průměrnou roční teplotou okolo 22 stupňů a na živiny bohatým vulkanickým podložím vytváří ideální podmínky pro pěstování kvalitní arabiky. Farma velmi dbá na udržitelnost kávové produkce a environmentální aspekty pěstování kávy a má velmi propracovaný systém obnovy kávovníků. V polovině ledna (tedy v průběhu sklizně, která trvá od října do února), jsou vybrány nejzdravější keře, jejichž třešně budou sloužit jako semínka pro novou výsadbu. Zrnka jsou následně uložena do speciálních nádob zvané inkubátory, kde po dobu 60 dní zůstávají v zemině zakryté slámou tak, aby byla zadržena vlhkost nutná k vyklíčení. V momentě, kdy je rostlinka viditelná, je umístěna do speciálních pytlů, kde zůstávají jeden rok a zvykají si na přírodní podmínky panující na farmě. Během tohoto období se půda na daném místě farmy připravuje na výsadbu. Půda je odplevelena, hnojena a jsou vysazeny stromky, které budou kávovníkům poskytovat stín. Po jednom roce jsou rostlinky konečně přesazeny přímo do půdy na farmě, a to v souladu s terénem plantáže, aby tak bylo bráněno erozi a byl usnadněn přístup ke keřům a jejich údržba. Následují 2-3 roky takzvané stabilizační fáze, kdy se rostlina aklimatizuje na podmínky na farmě. Produktivní fáze přichází od prvního kvetení a trvá minimálně 25 let, kdy keř plodí kávové třešně. Ty jsou sbírány výhradně ručně a následně jsou zpracovány mokrou metodou.

.

Panama_Rancho_Gotta_web
panama_logo
O zemi

Káva se do Panamy dostala okolo roku 1820 z Kostariky, přičemž hlavní oblastí pěstování je především hornatá provincie Chiriqui (v překladu Údolí měsíce). Většina z asi 30 000 farem se nalézá v okolí města Boquete a v oblasti zvané Volcán-Candela, nazývané obilnicí Panamy. Mezi těmito dvěma uzemími se tyčí sopka Baru, nevyšší vrchol Panamy (3 474 m n.m.).  Vulkanické podloží, dostatek srážek a značná vlhkost zde dávají vzniknout výjimečné kávě s velmi bohatou a intenzivní chutí.

O pražírně

Mamacoffee je první pražírnou Fairtrade kávy ve střední Evropě. Po založení e-shopu s čerstvě praženou kávou několika přáteli v roce 2008 získali licenci od Fairtrade International a otevřeli kavárnu v Londýnské ulici. Nyní má mamacoffee 7 vlastních kaváren v Praze a dodává kávu do kaváren a restaurací po celé republice. Kromě Fairtrade káv májí v nabídce také jednu kávu nakoupenou přímo od konkrétního farmáře. Ač káva nemá certifikaci, byla nakoupena za férových podmínek a vybrána na základě osobního setkání s farmářem při cestě po kávových farmách Střední Ameriky. Kromě kávy se mamacoffee zabývá i dovozem čaje a třtinového cukru, provozuje i pekárnu s košer certifikací. V pražírně dobře vědí, jak je pro chuť kávy důležité, aby byla zrnka vždy čerstvě pražená. Jen díky zpracovávání kávy ve vlastní pražírně mohou její čerstvost garantovat. Zelenou kávu dováží prakticky z celého světa a v jejich nabídce tak vždy najdete zástupce jednotlivých pěstitelských oblastí.

mamacoffee
blue
Copan

Fair & Bio | Honduras

redirect

Další kávy
měsíce
června
2015
green
Kabiruini

Laura Coffee | Keňa

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat