Nikaragua Limoncillo: duben_2015_Nikaragua Limoncillo
blue
prazirna_SC
Země původu:
Matagalpa, Nikaragua
Nadmořská výška:
850- 1150 m n.m.
Pražírna:
Sicafe
Chuť:

karamel, kakao, sladké jablko.

Nikaragua Limoncillo
O kávě

Farma Limoncillo leží v oblasti Matagalpa v Nikaragui a patří rodině pana Erwina Mierisch. Rodina Mierisch patří k předním nikaragujským producentům výběrové kávy a hospodaří na devíti farmách nejen v Nikaragui, ale i Hondurasu. Limoncillo je poměrně rozlehlá farma- kávovníky zde rostou na rozloze asi 171 hektarů. Příroda v této oblasti Nikaraguii je uchvacující, jen na samotné farmě se nalézá devět vodopádů a téměř polovina území farmy je chráněna. Kávovníky zde totiž rostou ve stínu hustého pralesa, který také nabízí ideální podmínky pro život obrovskému množství živočichů. Káva, kterou v dubnovém balíčku kávového předplatného máte díky pražírně Sicafe možnost ochutnat, je známé odrůdy Caturra. Farma Limoncillo je však známá i pro experimentování v rámci šlechtění dalších odrůd, jako je Java a Pacamara, které zde rodina Mierisch také pěstuje. Keře kávovníků zde rostou v nadmořských výškách od 850 do 1150 m n.m. Období sklizně potom trvá od prosince do února. Kávy jsou zpracovány mokrou metodou, které předchází suchá fermentace kávových třešní. Stejně jako tomu je s přístupem rodiny Mierisch ke šlechtění, i v rámci zpracování kávy je tato farma velmi progresivní. I díky tomu se Limoncillo může pochlubit druhým místem ze soutěže Cup of Excellence z roku 2008. Farma se také může pyšnit certifikací Utz, která dokládá úspěšnou snahu farmy pěstovat kávu nejen s respektem k přírodě, ale také k samotným farmářům. Ti jsou placeni nadstandartní mzdou (asi o 30% vyšší než je mzda typická pro farmáře v oblasti), během tvrdé práce na farmách dostávají zdarma jídlo, zdravotní péči nebo možnost se vzdělávat od odborníků. Ti se nachází přímo na farmách a mohou tak farmářům pomáhat zlepšovat jejich práci a odbornost přímo během sklizně a zpracování kávy. Asi pro 60 rodin farma nabízí zdarma ubytování, elektřinu a pitnou vodu.

Nikaragua_Limoncillo
nicaragua
O zemi

Káva se do Nikaraguii dostala na začátku 19. století a sehrála velmi důležitou roli v její historii. Velmi rychle se totiž stala nejdůležitějším vývozním artiklem země a fungovala jako motor, který poháněl ekonomický růst země v průběhu 19. a 20. století. Kávu v Nikaraguii pěstuje přes 40 000 farmářů, přičemž většinou jde o drobné pěstitele, kteří farmy obhospodařují za pomoci rodinných příslušníků. Nejpříhodnější oblast pro pěstování kávy se nalézá v hornaté oblasti regionů Matagalpa a Jinotega a je zde produkována nejlepší káva, kterou Nikaragua může nabídnout. Největší část celkové produkce potom pochází z regionu Managua, ležícího na západě země. Co se týče chuťového profilu káv z Nikaraguii, je velmi různorodý. Tradiční odrůdy, které jsou na farmách ve velké míře pěstovány, jsou známé Typica, Bourbon nebo Caturra. Tyto kávy se tak vyznačují elegantní, sladkou a vyváženou chutí. Řada pěstitelů však začala experimentovat s více exotickými odrůdami, jako je např. odrůda Pacamara nebo Java, jak je tomu i v případě farmy Limoncillo. Tyto kávy se vyznačují exotičtější a výraznější ovocnou chutí s plným tělem. V dubnovém balíčku kávového předplatného jsme pro Vás vybrali právě kávu tradiční odrůdy Caturra, a Vy si tak díky pražírně Sicafe můžete vychutnat její vyváženou a jemně nasládlou chuť.

O pražírně

Nejvýchodněji položené město České republiky Jablunkov je sídlem pražírny kávy Sicafe. Vznik Sicafe se datuje na konec roku 2010. V době založení Sicafe již měl majitel pražírny pan Petr Sikora několikaleté zkušenosti s pražením i obchodem se zelenou kávou a proto pro něj nebyl počátek komerčního pražení pod hlavičkou Sicafe krokem do neznáma, ale pouze startem další etapy svého celoživotního kávového hobby. Současná nabídka káv pražírny Sicafe je velice pestrá a reflektuje různé chuťové preference zákazníků. Část sortimentu Sicafe zabírá několik stálých druhů káv a směsi pro konzervativnější zákazníky. Druhou část nabídky tvoří sezónně vybírané kávy z rozličných koutů světa. Sicafe se kloní k modernímu pojetí pražení a profily pražení jsou vždy voleny s ohledem na charakter konkrétní kávy. À propos, dáte si cafe?

Sicafe_web
red
La Cristalina

Coffee Source | Kolumbie

redirect

Další kávy
měsíce
dubna
2015
green
Kagumoni PB

Original Coffee | Keňa

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat