Nevado del Huila: Nevado del Huila
blue
prazirna_RB
Země původu:
Huila
Nadmořská výška:
1500 – 1700 m.n.m.
Pražírna:
Rebelbean
Chuť:

Granátové jablko, švestky a skořice.

Kolumbie Nevado del Huila
O kávě

Huila je stát ve vnitrozemí Kolumbie, která leží jihozápadně od Bogoty. Vyznačuje se velice rozmanitou přírodou. Na jeho území se rozkládá jeden z kolumbijských národních parků. Poblíž parku se nachází druhý nejvyšší vrchol Kolumbie, sopka Nevado del Huila. Kombinace sopečné zeminy bohaté na minerály s přírodní diverzitou parku a stálými klimatickými podmínkami vytváří skvělé místo pro pěstování kávy i dalších zemědělských plodin. Kávu pěstují malí farmáři, kteří vlastní políčka maximální velikosti do 1,5 hektaru a vyprodukují okolo 60 pytlů kávy ročně. Díky projektu „Regional select“ vznikají velice odlišné druhy kávy, protože je zde zaměřena pozornost na odlišné chuťové profily jednotlivých mikroregionů. Kávu zde pěstují v nadmořské výšce 1500 – 1700 m.n.m. a zpracovávají ji promytou metodou. Odrůdy bývají většinou Caturra, popřípadě Colombia. V chuti pak můžete díky pražírně Rebelbean cítit maximálně využitý chuťový potenciál, který nabývá tónů granátového jablka, švestek a skořice.

Guatemala_Duro_web
kolumbie_logo
O zemi

Kolumbie je mnohými považována za zemi, ve které se pěstuje nejkvalitnější káva na světě. Asi 300 000 farem je díky unikátním přírodním podmínkám v okolí andského pohoří rozeseto podél údolí, které pohoří vytváří, od severu na jih země. Především v oblastech Huila, Cauca, Narino či Tolima je pěstována vysoce kvalitní káva, která je poté z velké části vyvážena do celého světa. Kdy přesně se káva do Kolumbie dostala, není jasné. Historická data ale naznačují, že ji mohli přivézt jezuitští mniši v 17. století. První doložená zmínka o exportu kávy je z roku 1835, kdy bylo asi 1100 kg kávy dovezeno do Spojených států. Kolumbie díky vhodným přírodním podmínkám může využívat toho, že zde pěstované kávovníky rodí dvakrát do roka, díky čemuž mohou pěstitelé nabízet čerstvě sklizenou kávu téměř po celý rok. Regiony na severu země zpravidla mají hlavní sklizeň v druhé polovině roku a druhou, menší sklizeň (nazývanou také mitaca), v první polovině. V pěstitelských oblastech na jihu země je tento cyklus opačný. Období sklizně však zásadně ovlivňují faktory jako nadmořská výška, množství slunečního svitu, podloží nebo mikroklima v dané oblasti a jednotlivé mikroregiony tak mohou z tohoto cyklu vybočovat. Díky tomu tak můžeme i v rámci jednoho regionu pozorovat farmy, které mají hlavní sklizeň, zatímco na jiných, vzdálených byť jen několik desítek kilometrů, se sklízí sekundární mitaca. Kolumbijské kávy jsou v naprosté většině zpracovány promytou metodou. Často se u káv pocházejících z Kolumbie můžeme setkat s termíny Supremo a Excelso. Je dobré vědět, že toto označení pouze značí velikost kávových zrn. Samotná velikost kávových zrn však nevypovídá o kvalitě kávy jako takové a nedá se říci, že například větší zrna znamenají lepší chuťové charakteristiky kávy. Důležité jsou samotné chuťové vlastnosti kávy, podle kterých pražírny jednotlivé kávy do svého výběru zařazují.

O pražírně

Žijí kávou. Dělají věci po svém, Nejdou s davem, Jsou Rebelové. Nechtějí být jen další pražírnou. Jde jim o kvalitu a chuť výběrové kávy. Spojují se se zajímavými lidmi a jejich projekty. Společně se pak snaží o jedno – zážitek z šálku kávy.

Rebelbean_web
red
Rancho Gotta

Botacoffee | Panama

redirect

Další kávy
měsíce
září
2015
green
Sidamo

mamacoffee | Etiopie

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat