Kostarika Sonora
Kostarika Sonora
Dobra_kava
Země původu:
Kostarika
Nadmořská výška:
1500 m n.m.
Pražírna:
Dobrá káva
Chuť:

Dynamická chuť a komplexní acidita s výraznými tóny tropického ovoce grapefriutu, limetky a citrusů.

Kostarika Sonora
O kávě

Hacienda Sonora se nachází v centrální části Kostariky na úpatí aktivní sopky Poás. Rozloha této farmy je přibližně 110 hektarů, z nich je káva pěstována na 45 ha, 35 ha zabírá lesní rezervace a zbytek potom zabírá produkce cukrové třtiny. Prostředí mikrolotu s odrůdou Venecia je obklopeno exotickou vegetací, která stínem zakrývá úrodu kávovníků vyrůstajících na sopečné půdě. Na farmě používají pouze honey a suchou metodu zpracování. Honey zpracování pomáhá šetření vody (2 litry na kilo kávy) ve srovnání s mokrou metodou (30 litrů vody na kilo kávy). Naše káva byla zpracována metodou Red Honey. Farma disponuje speciálním zdrojem veškeré energie. Využívá jen hydroelektrický poháněný generátor. Hacienda Sonora uplatňuje fair trade výdělek pro všechny své zaměstnance, který přispívá ke spokojenosti a úspěchu místních obyvatel. V srpnovém balíčku si kávu můžete vychutnat v té nejčerstvější možné podobě v našem kávovém předplatném Coffee to Home.

Kostarika Sonora kruh
costarica_logo
O zemi

Káva se v Kostarice začala pěstovat v druhé polovině 18. století, kdy byla dovezena z Kuby. Začala se pěstovat v oblasti Centrální náhorní plošiny, kde jsou pro pěstování kávy arabika velmi příhodné podmínky. V 19. století kostarická vláda pěstování kávy mohutně podporovala a pěstování kávy se tak stalo velmi důležitou součástí ekonomiky, kterou zůstalo až doposud. V roce 2006 byla káva třetí nejvýznamnější vývozní položkou. Ačkoli jsou kávy z Kostariky obecně skvělé, pro mnoho znalců je problém jejich poměrně malá různorodost. Model pěstování kávy v Kostarice kladl důraz na vysokou úrodu kávy, což mimo jiné vyžadovalo využívání různých hnojiv, díky čemuž klesá čistota kávy v šálku. Využívání velkých zpracovatelských závodů také znamenalo časté míchání kávy z různých farem dohromady, navíc s různou zralostí třešní, což tak vedlo spíše k průměrným chuťovým charakteristikám káv. V posledních letech se však i v Kostarice stále více prosazuje přístup respektující úrodu jednotlivých farmářů a individuální zpracování kávových bobů pocházejících z dané oblasti v malých zpracovatelských závodech, které se většinou nacházejí přímo na farmě.

O pražírně

Dobrá káva je slovní spojení, které přesně vystihuje cíl, o který usilují svojí prací tato Bratislavská pražírna. A dělají proto opravdu co mohou. Především pěstují kávu na svojí vlastní plantáži v Kolumbii, zvanou El Colibrí. Ve spolupráci s týmem odborníků z Hacienda Supercafé se učí všemu od zasazení semínka kávovníku až po zpracování kávové třešně a přesun zelených zrn do pražírny v Bratislavě. Toto u nás zatím jedinečné propojení pražírny a plantáže Dobré Kávě umožňuje nabídnout svým zákazníkům přesně takovou kávu, jakou si přejí.

Dobra_kava
Keňa 3
Keňa Kiamabara Nyeri

Dos Mundos | Keňa

redirect

Další kávy
měsíce
srpna
2016
Kolumbie La Golondrina
Kolumbie La Golondrina

Amáres Coffee | Kolumbie

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat