Kolumbie La Cristalina: duben 2015_Kolumbie La Cristalina
red
prazirna_CS
Země původu:
La Cristalina, Kolumbie
Nadmořská výška:
1500- 1900 m n.m.
Pražírna:
Coffee Source
Chuť:
střední acidita, citrusové plody, višně
Kolumbie La Cristalina
O kávě

La Cristalina je družstvo sdružující malé farmáře ze severozápadu regionu Risaralda Guatica. Družstvo bylo založeno v roce 2007 55 členy, a dnes již čítá více než 150 farmářů v tomto mikro regionu. Ačkoli většina kávy pocházející z tohoto pěstitelského regionu sází spíše na kvantitu kávy než na její kvalitu, La Cristalina se rozhodla zvolit opačný směr. To dokládá i fakt, že ji do své nabídka zařadila pražírna Coffee Source, když tvrdí: „Ačkoliv není běžné považovat kávu z kooperativy za výběrovou, zde musíme udělat výjimku. La Cristalina díky svému duchu a filozofii splňuje všechny požadavky pro výběrovou kávu. Všichni členové družstva jsou neustále školeni jak se o kávu starat, pro zajištění vysoké kvality v každém pytli, který vyprodukují.“ Většina farmářů vlastní jen malé území, na kterém kávovníky pěstují. Naprostá většina z nich má zařízení pro zpracování kávy mokrou metodou, ale již nemají finanční prostředky na její další zpracování a exportování výsledného produktu. V této oblasti tak sdružení spoléhá na skupinu Granja La Esperanza (od ní jste měli možnost ochutnat kávu v úplně prvním balíčku kávového předplatného v listopadu loňského roku). Farmáři se snaží neustále zvyšovat kvalitu produkce, když farmy renovují prostřednictvím omezování pěstování starých kávovníku a výsadbou nových keřů. To pro farmáře často znamená snížení produkce pro řadu budoucích sklizní. Kávovníky v tomto regionu rostou ve výškách od 1500 do 1900 m n.m., a jedná se hlavně o odrůdu Caturra. Hlavním cílem samotného sdružení La Cristalina je potom především zabezpečení udržitelného rozvoje pěstování kávy v regionu a to jak po ekologické, tak sociální stránce. Sdružení funguje na základě demokratických principů, kdy každý člen má možnost ovlivňovat a zapojit se do řízení sdružení. Členství v této organizaci potom farmářům přináší hlavně přístup k výhodnějším půjčkám nebo vzdělání, což umožňuje růst kvality udržitelným způsobem. Sdružení farmářům také pomáhá s nákupem ekologického vybavení pro zpracování kávy nebo ochranu sklizně před škůdci a nemocemi. Káva, kterou vám v dubnovém balíčku Coffee Source představuje, Vás dozajista zaujme. Suché aroma připomíná vůni Francouzské pekárny, intenzivní sladké tóny marcipán, perník a čokoládu. Jde o čistý a řízný šálek kávy, se suchým nástupem a dlouhým dozníváním. Zralé červené plody a jablka se derou do popředí s rozšiřující sladkostí a kulatostí. Po vychladnutí přechází spíše do ostružin.

.

kolumbie_la_cristalina
kolumbie_logo
O zemi

Kolumbie je mnohými považována za zemi, ve které se pěstuje nejkvalitnější káva na světě. Asi 300 000 farem je díky unikátním přírodním podmínkám v okolí andského pohoří rozeseto podél údolí, které pohoří vytváří, od severu na jih země. Především v oblastech Huila, Cauca, Narino či Tolima je pěstována vysoce kvalitní káva, která je poté z velké části vyvážena do celého světa. Kdy přesně se káva do Kolumbie dostala, není jasné. Historická data ale naznačují, že ji mohli přivézt jezuitští mniši v 17. století. První doložená zmínka o exportu kávy je z roku 1835, kdy bylo asi 1100 kg kávy dovezeno do Spojených států. Kolumbie díky vhodným přírodním podmínkám může využívat toho, že zde pěstované kávovníky rodí dvakrát do roka, díky čemuž mohou pěstitelé nabízet čerstvě sklizenou kávu téměř po celý rok. Regiony na severu země zpravidla mají hlavní sklizeň v druhé polovině roku a druhou, menší sklizeň (nazývanou také mitaca), v první polovině. V pěstitelských oblastech na jihu země je tento cyklus opačný. Období sklizně však zásadně ovlivňují faktory jako nadmořská výška, množství slunečního svitu, podloží nebo mikroklima v dané oblasti a jednotlivé mikroregiony tak mohou z tohoto cyklu vybočovat. Díky tomu tak můžeme i v rámci jednoho regionu pozorovat farmy, které mají hlavní sklizeň, zatímco na jiných, vzdálených byť jen několik desítek kilometrů, se sklízí sekundární mitaca. Kolumbijské kávy jsou v naprosté většině zpracovány promytou metodou. Často se u káv pocházejících z Kolumbie můžeme setkat s termíny Supremo a Excelso. Je dobré vědět, že toto označení pouze značí velikost kávových zrn. Samotná velikost kávových zrn však nevypovídá o kvalitě kávy jako takové a nedá se říci, že například větší zrna znamenají lepší chuťové charakteristiky kávy. Důležité jsou samotné chuťové vlastnosti kávy, podle kterých pražírny jednotlivé kávy do svého výběru zařazují.

O pražírně

Kořeny Coffee Source sahají do roku 2003, kdy současní majitelé otevřeli obchod s kávou s dovozem kávovarů a kávy z malé italské přažírny. Od roku 2005 začal Coffee source prodávat čerstvě upraženou kávu a o dva roky později již pražili ve vlastní pražírně tak, aby měli proces výroby kávy plně pod svojí kontrolou. Jak sami říkají, od samého začátku jejich existence ušli velký kus cesty, stejně jako kávové prostředí u nás obecně. Dnes kávu nakupují nejen v přístavech, ale také přímo na plantážích od farmářů, provozují vlastní kavárnu v Praze „Coffee House Prague“ ve Francouzské ulici a nedávno uvedli do provozu novou, větší, pražírnu. Kvalitní výsledek je v Coffee Source na prvním místě, a každá káva tak musí před zařazením do nabídky projít důkladným hodnocením. Za dobu své existence také stáli u zrodu mnoho mikropražíren, kterým v nesnadných začátcích pomáhali. Jejich filosofie je jednoduchá- dělají kávu pro lidi, jejich cílem tedy je, aby u nich našel svou kávu kdokoli.

Coffee_source_web
blue
Limoncillo

Sicafe | Nikaragua

redirect

Další kávy
měsíce
dubna
2015
green
Kagumoni PB

Original Coffee | Keňa

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat