Kolumbie Inza Cauca Excelso: červen 2016_Kolumbie Inza Cauca Excelso
Kolumbie
prazirna_CSP
Země původu:
Tierradentro, Cauca
Nadmořská výška:
1600-2100 m.n.m.
Pražírna:
Coffeespot
Chuť:

Sladká, jemná káva s tóny zeleného jablka, grapefruitu a čokolády.

Kolumbie Inza Cauca Excelso
O kávě

Další skvělou kolumbijskou kávu do červnového balíčku kávového předplatného připravila tentokrát pražírna Coffeespot. Tato káva odrůd arabiky Caturra a Typica pochází z regionu Inza, který je součástí provincie Cauca, ležící na jihozápadě Kolumbie. V tomto regionu se nachází oblast Tierradentro, která byla v roce 1995 vyhlášeno světovým centrem historického a kulturního dědictví organizací UNESCO. Je totiž domovem původních obyvatel Kolumbie, kterých zde stále žije okolo 1800 rodin. Velká řada z nich se již po mnoho generací živí pěstováním kávovníku. Jejich farmy čítají okolo 3 akrů a nalézající se v nadmořské výšce mezi 1600- 2100 m n.m.  Keře kávovníku zde rostou ve stínu banánovníků, avokáda a mangovníku, půda je hustě porostlá mechy, maceškami, fialkami a hustým kapradím. Díky hojnosti vody sestupující z hor pěstitelé používají promytou metodu zpracování zrn s kvašením. Zrna fermentují přes noc ve vaně okolo 10-13hodin v závislosti na okolní teplotě a vlhkosti. Dříve tito drobní farmáři prodávali třešně kávovníku přímo na ulici nebo individuálním obchodníkům. V současné době však díky podpoře místní kooperativy se však farmářům postupně daří kávu prodávat a propagovat vlastními silami. Káva se po usušení přesouvá do komunálního skladu, kde je po cuppingu zavedena do katalogu a uskladněna do jejího následného prodeje.

.

Kolumbie Inza_cerven_web
kolumbie_logo
O zemi

Kolumbie je mnohými považována za zemi, ve které se pěstuje nejkvalitnější káva na světě. Asi 300 000 farem je díky unikátním přírodním podmínkám v okolí andského pohoří rozeseto podél údolí, které pohoří vytváří, od severu na jih země. Především v oblastech Huila, Cauca, Narino či Tolima je pěstována vysoce kvalitní káva, která je poté z velké části vyvážena do celého světa. Kdy přesně se káva do Kolumbie dostala, není jasné. Historická data ale naznačují, že ji mohli přivézt jezuitští mniši v 17. století. První doložená zmínka o exportu kávy je z roku 1835, kdy bylo asi 1100 kg kávy dovezeno do Spojených států. Kolumbie díky vhodným přírodním podmínkám může využívat toho, že zde pěstované kávovníky rodí dvakrát do roka, díky čemuž mohou pěstitelé nabízet čerstvě sklizenou kávu téměř po celý rok. Regiony na severu země zpravidla mají hlavní sklizeň v druhé polovině roku a druhou, menší sklizeň (nazývanou také mitaca), v první polovině. V pěstitelských oblastech na jihu země je tento cyklus opačný. Období sklizně však zásadně ovlivňují faktory jako nadmořská výška, množství slunečního svitu, podloží nebo mikroklima v dané oblasti a jednotlivé mikroregiony tak mohou z tohoto cyklu vybočovat. Díky tomu tak můžeme i v rámci jednoho regionu pozorovat farmy, které mají hlavní sklizeň, zatímco na jiných, vzdálených byť jen několik desítek kilometrů, se sklízí sekundární mitaca. Kolumbijské kávy jsou v naprosté většině zpracovány promytou metodou. Často se u káv pocházejících z Kolumbie můžeme setkat s termíny Supremo a Excelso. Je dobré vědět, že toto označení pouze značí velikost kávových zrn. Samotná velikost kávových zrn však nevypovídá o kvalitě kávy jako takové a nedá se říci, že například větší zrna znamenají lepší chuťové charakteristiky kávy. Důležité jsou samotné chuťové vlastnosti kávy, podle kterých pražírny jednotlivé kávy do svého výběru zařazují.

O pražírně

Nedaleko Uherského Hradiště a Zlína, v obci Kudlovice, se nachází další skvělá česká pražírna kávy- Coffespot. Vše zde začalo internetovým obchodem s kávou, následované otevřením si vlastní zakázkové pražírny. Již 4 roky tak máme možnost objevovat kouzlo kávového světa skrze umění nadšeného týmu této pražírny. Jedná se o ryze českou rodinnou pražírnu, díky čemuž mají plně pod vlastní kontrolou celý proces od hledání dodavatelů, uchování zelených zrn, pražení a balení. Jako první z pražíren v české republice získali licenci na užívání ochranné známky český výrobek. Jak sami říkají, ke každému zrnku přistupují s vědomím, že za ním stojí spousta úsilí a práce pěstitelů kávy a snaží se tak svým zákazníkům připravit co nejlepší zážitek. I proto se Coffeespot snaží rozšiřovat svojí nabídku výběrových káv s jasným původem a vysokou kvalitou.

Coffeespot
Etiopie
Etiopie Sidamo gr. 2

Gill’s Coffee | Etiopie

redirect

Další kávy
měsíce
června
2016
Brazilie
Brazílie Jaguara

Double B | Brazílie

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat