Kolumbie El Desvelado: únor 2016_Kolumbie El Desvelado
Kolumbie-El-Desvelado
Double B

Země původu:
Yacuanquer, Nariño, Kolumbie

Nadmořská výška:
2000 m n.m.

Pražírna:
Double B

Chuť:
Celkově vyvážená káva s ovocnou aciditou citrónu, grepu a nádechem skořice.

Kolumbie El Desvelado

O kávě
Tato káva pochází z jihozápadní hranice Kolumbie s Ekvádorem, kde jsou jedny z nejtěžších podmínek na zpracování kávy, ale zároveň nejzajímavějších podmínek pro chuťový profil káv. Jsou zde pěstovány ve výškách okolo 2100 m n.m. v extrémně vlhkém prostředí, ve kterém je velmi řídký vzduch a práce jde ztěžka. Káva potom pochází od většího množství malých farmářů z daného mikrolotu. Veškerá produkce  je pěstována a zpracována s ohledem na životní prostředí. Káva je zpracovávána promytou metodou. V pražírně Double B ji praží velmi lehce a světle, tak aby zachovali a zvýraznili její hlavní přednosti. Přesto je ale skvělá jako espresso i pro přípravu alternativními metodami.

El Desvelado - web
kolumbie_logo

O zemi
Kolumbie je mnohými považována za zemi, ve které se pěstuje nejkvalitnější káva na světě. Asi 300 000 farem je díky unikátním přírodním podmínkám v okolí andského pohoří rozeseto podél údolí, které pohoří vytváří, od severu na jih země. Především v oblastech Huila, Cauca, Narino či Tolima je pěstována vysoce kvalitní káva, která je poté z velké části vyvážena do celého světa. Kdy přesně se káva do Kolumbie dostala, není jasné. Historická data ale naznačují, že ji mohli přivézt jezuitští mniši v 17. století. První doložená zmínka o exportu kávy je z roku 1835, kdy bylo asi 1100 kg kávy dovezeno do Spojených států. Kolumbie díky vhodným přírodním podmínkám může využívat toho, že zde pěstované kávovníky rodí dvakrát do roka, díky čemuž mohou pěstitelé nabízet čerstvě sklizenou kávu téměř po celý rok. Regiony na severu země zpravidla mají hlavní sklizeň v druhé polovině roku a druhou, menší sklizeň (nazývanou také mitaca), v první polovině. V pěstitelských oblastech na jihu země je tento cyklus opačný. Období sklizně však zásadně ovlivňují faktory jako nadmořská výška, množství slunečního svitu, podloží nebo mikroklima v dané oblasti a jednotlivé mikroregiony tak mohou z tohoto cyklu vybočovat. Díky tomu tak můžeme i v rámci jednoho regionu pozorovat farmy, které mají hlavní sklizeň, zatímco na jiných, vzdálených byť jen několik desítek kilometrů, se sklízí sekundární mitaca. Kolumbijské kávy jsou v naprosté většině zpracovány promytou metodou. Často se u káv pocházejících z Kolumbie můžeme setkat s termíny Supremo a Excelso. Je dobré vědět, že toto označení pouze značí velikost kávových zrn. Samotná velikost kávových zrn však nevypovídá o kvalitě kávy jako takové a nedá se říci, že například větší zrna znamenají lepší chuťové charakteristiky kávy. Důležité jsou samotné chuťové vlastnosti kávy, podle kterých pražírny jednotlivé kávy do svého výběru zařazují.

O pražírně
Kavárna s vlastní pražírnou výběrové kávy. Kávu sami vybírají a ve spolupráci se společností Nordic Approach ji dováží do pražíren, kde pražič Dimitri Boroday hledá ten nejlepší pražící profil tak, abych ze zrn vytěžili jejich nejlepší potenciál. Ve výsledku se jedná o produkt nejvyšší kvality, který si ihned zamilujete.

Double B
Nikaragua-Los Milagros
Nikaragua Los Milagros

White Bean | Nikaragua

redirect

Další kávy
měsíce
února
2016
Etiopie-Amaro-Gayo
Ethiopia Amaro Gayo

Sicafe | Etiopie

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat