Keňa Kabiruini: červen 2015_Keňa Kabiruini
green
prazirna_LC
Země původu:
Kabiruini, Nyeri
Nadmořská výška:
3000- 5000 m n.m.
Pražírna:
Laura Coffee
Chuť:

ostružiny, citrusová acidita, svěží dochuť

Keňa Kabiruini
O kávě

Tato káva pochází od řady malých farmářů nalézajících se v okolí zpracovatelského závodu Kabiruini. Ten leží v severní části známé pěstitelské oblasti Nyeri, která se rozkládá ve nadmořské výšce od 3000 m n.m. do více než 5 000 m n.m. Průměrné teploty se pohybují od 12 do 20 stupňů celsia a regionem protéká řada přítoků řeky Tana. Tyto přírodní podmínky jsou velmi vhodné pro pěstování arabiky. Dávají vzniknout skvělým kávám, o čemž se budete moci přesvědčit v červnovém balíčku kávového předplatného díky ostravské pražírně Laura coffee. Farmáři dodávající kávu závodu Kabiruini jsou sdruženi v rámci kooperativy Mathira North Cooperative Society, která kromě tohoto zpracovatelského závodu vlastní další čtyři v oblasti Nyeri. O kvalitě produkované kávy svědčí i fakt, že v roce 2011 káva Kabiruini vyhrála první místo v soutěži African Taste of Harvest. Farmáři, od kterých takto káva pochází, vlastní půdu o rozloze v průměr 1,3 ha, z toho káva zabírá méně než 0,5 ha. Půdu zde vlastní výhradně muži, přičemž většina z nich nemá žádný dokument o vlastnictví a případné dědictví farmy se řídí zvykovým právem. Na farmách pěstují řadu plodin, většinu pro vlastní potřebu (fazole, banány, kukuřice a další zelenina). Hlavní peněžní příjem farmářům a jejich rodinám přináší káva a mléko. Průměrná úroda kávy je asi 350 kg kávových třešní. Káva je z velké části tvořena odrůdami SL28 a SL34 a také novou odrůdou Ruiru 11. Jedná se o hybrid z nedaleké laboratoře Ruiri Coffee Research station, která vykazuje vyšší produkci a je odolnější vůči chorobám. Na druhou stranu má vyšší nároky na vodu, než odrůdy SL. Farmáři třešně ručně sbírají a veškeré další zpracování už je prováděno přímo ve zpracovatelském závodě, přičemž je využíváno mokré metody zpracování. Hlavní sklizeň probíhá od října do prosince. Zkratka AB je označení pro velikost kávových zrn (nejvyšší kategorie AA odpovídá velikosti zrn asi 7,2 mm, velikost AB 6,6 mm. Větší zrna odpovídají kávě pěstované vy vyšší nadmořské výšce, které má mít obecně lepší chuťové vlastnosti než káva pěstovaná v nižších oblastech. Tento pozitivní vztah mezi velikostí kávových zrn, nadmořskou výškou a kvalitou kávy však není běžně platný a rozhodně nelze tvrdit, že větší zrna znamenají chutnější kávu v šálku. Klasifikace podle velikosti zrn má význam proto, že zajištění jednotné velikosti zrn umožňuje jejich stejnoměrné pražení.

Kena_Kabiruini_web
kena
O zemi

Káva z Keni je známá pro svou vysokou aciditu, výrazné aroma, ovocné tóny a čistou, dlouhou dochuť. Rozhodně nejsou pro někoho, kdo nevyhledává kávy s výraznou aciditou – ta je pro kávu z Keni typická a utváří komplexní zážitek při její konzumaci. Pokud tedy hledáte kávu s příjemnou čokoládovou chutí, Keňa rozhodně nebude země, kam pro ni šáhnete. Jestliže však dáváte přednost ovocným kávám plné osvěžující chuti, Keňa je přesně pro Vás. Díky konzistentně velmi vysoké kvalitě produkce je mezi nákupčími výběrové kávy jednou z nejvyhledávanějších destinací na světě. Káva v Keni je prodávána skrze specifický aukční systém, kdy jsou téměř všechny kávy nabízeny prostřednictvím aukcí v hlavním městě Nairobi. Díky tomu tomuto systému je zvyšována konkurence a tedy i tlak na produkci kvalitní kávy. Naprostá většina produkce této země pochází od drobných pěstitelů, kteří jsou však v oblasti pěstování kávy velmi dobře vzdělaní a pěstují tak kávu té nejvyšší kvality, za kterou jsou také náležitě odměňováni prostřednictvím aukčního systému. Farmáři jsou v jednotlivých oblastech členy sdružení, která obstarávají prodej jejich kávy i související marketingové aktivity. Sdružení obvykle vlastní několik zpracovatelských závodů, kam jednotliví farmáři dodávají sklizené kávové třešně. Obvykle si vybírají závod podle jeho vzdálenosti od samotné farmy, často se ale rozhodují podle způsobu řízení závodu a ceny, kterou za třešně závod nabízí. Ačkoli Keňa leží poměrně blízko kolébce kávy- Etiopii, začala se zde pěstovat „až“ na konci 19. Století, kdy ji v okolí Nairobi začali pěstovat francouzští duchovní, kteří ji přivezli z ostrova Reunion, ležícího východně od Madagaskaru.

O pražírně

Laura Coffee je důkazem, že i v Ostravě to s kávou umějí. Tato rodinná pražírna si zakládá na propojení kvality a respektu k životnímu prostředí. To ovšem neznamená, že by forma měla předčit obsah- nevyhledávají primárně kávy s certifikacemi a zajímá je především surovina jako taková. Nakupují zelenou kávu z aktuálních sklizní s cuppingovým skóre vyšším než 80 bodů, tedy tvz. Speciality coffee. Velmi si zakládají na čerstvosti kávy- kávu svým zákazníkům doporučují spotřebovat do dvou měsíců a minimální trvanlivost mají pouze 6 měsíců. Jak sami říkají, káva by měla oslovit co nejvíce smyslů. Má krásně vypadat, vonět i chutnat. Jednoduše řečeno, káva je prostě baví, koneckonců, pražírna je po pojmenovaná po starší dceři majitele – Lauře. Mladší dcerka Valentinka pak má alespoň svoji espresso směs.

Laura_coffee_web
red
Rancho Gotta

mamacoffee | Panama

redirect

Další kávy
měsíce
června
2015
blue
Copan

Fair & Bio | Honduras

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat