Keňa Jungle estate: Srpen 2015_Keňa Jungle estate
red
prazirna_GC
Země původu:
Nyeri, Keňa
Nadmořská výška:
1800 m n.m.
Pražírna:
Gill’s Coffee
Chuť:
černý rybíz, karamel, pomelo, sirupové tělo
Keňa Jungle estate
O kávě

Další výbornou kávu z Keni vám v srpnovém balíčku kávového předplatného představuje brněnská pražírna Gill’s Coffee. Káva pochází z farmy zvané Jungle estate, tedy v předkladu „džunglí farma“. Když ji totiž evropští osadníci v 20. letech 20. století zakládali, nacházela se hluboko uvnitř hustého pralesa. Přesto se zde rozhodli vybudovat kávovou plantáž, jelikož přírodní podmínky pro pěstování kávy jsou zde takřka ideální. Farma leží v nadmořské výšce okolo 1800 m n.m. na sopečném podloží bohatém na živiny. Pěstované odrůdy arabiky jsou bourbon, Kent nebo SL28, které se sklízí v období od října do prosince. Zralé kávové třešně jsou samozřejmě ručně sbírány a velmi pečlivě tříděny několikrát během procesu zpracování kávy, aby se k pražírnám dostalo to nejlepší, co může farma Jungle estate nabídnout. Káva nese označení peaberry, tedy tzv. perlové zrno. Obvykle se v kávové třešni nachází dvě kávová zrnka otočená k sobě plochou stranou, někdy se ale v třešni urodí pouze jedno, které svým kulatým tvarem připomíná perlu. Taková zrna jsou velmi ceněná kvůli větší sladkosti a čisté chuti, neboť pečlivým vybíráním jednotlivých zrn peaberry ze sklizně se zamezí defektům, které by mohly nepříznivě ovlivnit kvalitu výsledného šálku. Výskyt jednoho zrna v kávové třešni není častý, stává se tak asi jen u 10% případů. Káva se zpracovává promytou metodou, přičemž je pro její sušení využíváno příznivých přírodních podmínek, které umožňují sušení kávy na slunci na afrických postelích (vyvýšených lůžkách, které umožňují rovnoměrné sušení díky lepší cirkulaci vzduchu). Farma je od roku 1974 spravována stejnou rodinou, což významně pomáhá udržování velmi vysoké kvality jejich produkce, o čemž vás srpnový balíček kávového předplatného dozajista přesvědčí.

.

Kena_Jungle_estate_web
kena
O zemi

Káva z Keni je známá pro svou vysokou aciditu, výrazné aroma, ovocné tóny a čistou, dlouhou dochuť. Rozhodně nejsou pro někoho, kdo nevyhledává kávy s výraznou aciditou – ta je pro kávu z Keni typická a utváří komplexní zážitek při její konzumaci. Pokud tedy hledáte kávu s příjemnou čokoládovou chutí, Keňa rozhodně nebude země, kam pro ni šáhnete. Jestliže však dáváte přednost ovocným kávám plné osvěžující chuti, Keňa je přesně pro Vás. Díky konzistentně velmi vysoké kvalitě produkce je mezi nákupčími výběrové kávy jednou z nejvyhledávanějších destinací na světě. Káva v Keni je prodávána skrze specifický aukční systém, kdy jsou téměř všechny kávy nabízeny prostřednictvím aukcí v hlavním městě Nairobi. Díky tomuto systému je zvyšována konkurence a tedy i tlak na produkci kvalitní kávy. Naprostá většina produkce Keni pochází od drobných pěstitelů, kteří jsou však v oblasti pěstování kávy velmi dobře vzdělaní a pěstují tak kávu té nejvyšší kvality, za kterou jsou také náležitě odměňováni prostřednictvím zmiňovaného aukčního systému. Farmáři jsou v jednotlivých oblastech členy sdružení, která obstarávají prodej jejich kávy i související marketingové aktivity. Sdružení obvykle vlastní několik zpracovatelských závodů, kam jednotliví farmáři dodávají sklizené kávové třešně. Obvykle si vybírají závod podle jeho vzdálenosti od samotné farmy, často se ale rozhodují podle způsobu řízení závodu a ceny, kterou za třešně závod nabízí. Ačkoli Keňa leží poměrně blízko kolébce kávy- Etiopii, začala se zde pěstovat „až“ na konci 19. století, kdy ji v okolí Nairobi začali pěstovat francouzští duchovní, kteří ji přivezli z ostrova Reunion, ležícího východně od Madagaskaru.

O pražírně

Na to, jakým kavárenským prostředím se může chlubit, v Brně funguje opravdu pomálu kvalitních pražíren. Toho si naštěstí všiml pan Miloš Gilánik (odtud také název pražírny Gill’s Coffee), kterého inspiroval rozmach mikro pražíren v sousedním Německu a rozhodl se založit pražírnu v srdci moravské metropole. K tomuto projektu poté přizval baristu a pražiče Jana Špalka a za dva a půl roku provozu pražírny je vidět, že společně ušli opravdu dlouhou cestu. Hlavní filozofií pražírny Gill’s Coffee je pražit až na přímou objednávku zákazníka. Každý odběratel má záruku toho, že k němu dorazí káva čerstvá. Kávu nakupují od nejkvalitnějších dodavatelů zelené kávy v Evropě a postupně směřují k přímým obchodům s konkrétními farmáři. Jak sami říkají, přes neustálý vývoj by si tu rádi zachovali podobu manufaktury, kde je k surovině přihlíženo s maximální pozorností. Poměrně nedávno otevřeli také espresso bar a coffee shop v centru Brna, hned vedle samotné pražírny.

gills_coffee
blue
Rwanda Iwacu

Original Coffee | Rwanda

redirect

Další kávy
měsíce
srpna
2015
green
Ngila Estate

Sicafe | Tanzánie

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat