Keňa Gondo: listopad 2015_Keňa Gondo

Keňa-Gondo-small_2
prazirna_CS
Země původu:
Murang’a, Keňa
Nadmořská výška:
1900 m n.m.
Metoda zpracování:
Promytá
Pražírna:
Coffee Source
Chuť:

černý rybíz, tóny čokolády

Keňa Gondo
Proč tato káva?

Pokud jste se účastnili nějakého říjnového kávového festivalu, museli jste si všimnout, že se skvělými kávami z Keni se u nás na podzim roztrhl pytel. To je jedině dobře. Hned jako první jsme zařadili Gondo od Coffe Source, které vás díky dvojité fermentaci uchvátí intenzivní chutí černého rybízu. Doporučujeme si něco nechat i na začátek prosince, kdy na vás bude čekat další keňská lahůdka, ať můžete porovnat.

O kávě

Zcela jedinečný zážitek vám v listopadovém balíčku kávového předplatného nabízíme společně s pražírnou Coffeesource a její Keňou Gondo. Její jedinečnost spočívá v poměrně ojedinělém způsobu zpracování. Keňa Gondo je zpracována promytou metodou, nicméně fermentace neprobíhá pouze jednou, ale hned dvakrát. Díku tomu jsou tak kávové třešně fermentována více než 24 hodin a vzniká tak více času pro rozvoj pro keňské kávy charakteristické acidity a ovocné chuti. Jako vodní zdroj je navíc využita velmi čistá voda z místního pramene Kananahu. Po této dvojité fermentaci je už káva sušena přímo na slunci. Farma se nalézá v oblasti Murang’a, přímo v srdci pěstitelské oblasti Keni, severně od Nairobi. Kávovníky zde rostou ve výšce okolo 1900 m n.m. a jedná se o odrůdy SL28 a K7. Hlavní sklizeň probíhá od října do února, menší poté v dubnu a květnu. Gondo je název zpracovatelského závodu, který je provozován družstvem New Kiriti Farmers, které je tvořeno asi 560 členy. Samotný mlýn poté zaměstnává od 20 do asi 50 pracovníků, v závislosti na sezóně. Roční produkce závodu se v roce 2012 pohybovala okolo 180 000 kg kávových třešní.

.

Kena_Gondo_web
kena
O zemi

Káva z Keni je známá pro svou vysokou aciditu, výrazné aroma, ovocné tóny a čistou, dlouhou dochuť. Rozhodně nejsou pro někoho, kdo nevyhledává kávy s výraznou aciditou- ta je pro kávu z Keni typická a utváří komplexní zážitek při její konzumaci. Pokud tedy hledáte kávu s příjemnou čokoládovou chutí, Keňa rozhodně nebude země, kam pro ni šáhnete. Jestliže však dáváte přednost ovocným kávám plné osvěžující chuti, Keňa je přesně pro Vás. Díky konzistentně velmi vysoké kvalitě produkce je mezi nákupčími výběrové kávy jednou z nejvyhledávanějších destinací na světě. Káva v Keni je prodávána skrze specifický aukční systém, kdy jsou téměř všechny kávy nabízeny prostřednictvím aukcí v hlavním městě Nairobi. Díky tomu tomuto systému je zvyšována konkurence a tedy i tlak na produkci kvalitní kávy. Naprostá většina produkce této země pochází od drobných pěstitelů, kteří jsou však v oblasti pěstování kávy velmi dobře vzdělaní a pěstují tak kávu té nejvyšší kvality, za kterou jsou také náležitě odměňováni prostřednictvím aukčního systému. Farmáři jsou v jednotlivých oblastech členy sdružení, která obstarávají prodej jejich kávy i související marketingové aktivity. Sdružení obvykle vlastní několik zpracovatelských závodů, kam jednotlivý farmáři dodávají sklizené kávové třešně. Obvykle si vybírají závod podle jeho vzdálenosti od samotné farmy, často se ale rozhodují podle způsobu řízení závodu a ceny, kterou za třešně závod nabízí.  Ačkoli Keňa leží poměrně blízko kolébce kávy- Etiopii, začala se zde pěstovat „až“ na konci 19. Století, kdy ji v okolí Nairobi začali pěstovat francouzští duchovní, kteří ji přivezli z ostrova Reunion, ležícího východně od Madagaskaru.

O pražírně

Kořeny Coffee Source sahají do roku 2003, kdy současní majitelé otevřeli obchod s kávou s dovozem kávovarů a kávy z malé italské přažírny. Od roku 2005 začal Coffee source prodávat čerstvě upraženou kávu a o dva roky později již pražili ve vlastní pražírně tak, aby měli proces výroby kávy plně pod svojí kontrolou. Jak sami říkají, od samého začátku jejich existence ušli velký kus cesty, stejně jako kávové prostředí u nás obecně. Dnes kávu nakupují nejen v přístavech, ale také přímo na plantážích od farmářů, provozují vlastní kavárnu v Praze „Coffee House Prague“ ve Francouzské ulici a nedávno uvedli do provozu novou, větší, pražírnu. Kvalitní výsledek je v Coffee Source na prvním místě, a každá káva tak musí před zařazením do nabídky projít důkladným hodnocením. Za dobu své existence také stáli u zrodu mnoho mikropražíren, kterým v nesnadných začátcích pomáhali. Jejich filosofie je jednoduchá- dělají kávu pro lidi, jejich cílem tedy je, aby u nich našel svou kávu kdokoli.

Coffee_source_web
Kostarika-Finca-Santos-small_2
finca Santos

Original Coffee | Kostarika

redirect

Další kávy
měsíce
listopadu
2015
Panama-Boquete-small_2
La Serrania

Fragaria Coffee | Panama

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat