Guatemala Duro
green
prazirna_FB
Země původu:
La Union, Zacapa
Nadmořská výška:
1900 m.n.m.
Pražírna:
Fair&Bio
Aroma:
Oříškové
Chuť:

zemité tělo, oříšky, citrusová acidita

Guatemala Duro
Proč tato káva?

Pro prezentaci na Týdnu kávy v Brně jsme se snažili vybrat kávy nejen od zavedených pražíren. Fair&Bio je projektem, který určitě stojí za vaši pozornost. Nejen že dělají skvělou kávu, ale také business, který dává smysl. Samotná káva je skvěle vyvážená a díky světlejšímu pražení je výborná pro domácí přípravu kávy- ať už filtrované, v moka konvičce, nebo jak nejvíce učarovala nám, ve frenchpressu.

O kávě

V říjnovém balíčku kávového předplatného na vás čeká další výborná káva ze Střední Ameriky, tentokrát z Gautemaly. Káva pochází z města La Union, ležícím v oblasti Zacapa , která je po celém světě proslavena svým výborným rumem. Keře kávovníku zde pěstují ve výškách 1200 až 1900 metrů nad mořem a sklízí se od listopadu do března. Družstvo CIASFA, odkud káva pochází, je tvořeno 160 farmáři, z čehož asi třetinu tvoří ženy, které jsou také zapojovány do sběru a zpracování kávy. Jedná se o potomky původních mayských obyvatel (kmene Chortí), kteří si zde zachovávají svůj tradiční způsob života.  Díky členství v družstvu mohou konkurovat velkým producentům a podařilo se jim zachovat své živobytí i během prudkého poklesu ceny kávy na počátku nového tisíciletí. Farmáři společně sdílí techniku na zpracování kávy, náklady na její distribuci a mají větší vyjednávací pozici ve styku s obchodními partnery. Díky demokratickému uspořádání družstva mohou jednotliví členové ovlivňovat směr, jakým se bude ubírat. Členství v družstvu také zemědělcům poskytuje přístup nejen ke vzdělání, co se pěstování kávy týče, ale především ke vzdělání pro jejich děti. Jak je navíc u pražírny Fair&Bio pravidlem, družstvo je fair trade certifikovaným producentem kávy a vice než 50% produkce kávy pochází z organického pěstování kávy. Šlupky kávových třešní jsou tak například využity k hnojení keřů. Voda využitá při zpracování kávy je před jejím návratem do vodních toků vyčištěna od prostředí škodlivých látek, které se do ní během zpracování uvolní.

l.

Guatemala_Duro_web
guatemala_logo
O zemi

Káva z Guatemaly je mnohými znalci považována za klenot mezi kávami pěstovanými ve Střední Americe. Díky mírnému subtropickému klimatu a sopečnému podloží zde na prudkých svazích vulkánů vznikají svěží kávy s ovocným nádechem a mírným tělem s příjemně doznívající dochutí. Káva se v Guatemale pěstuje již od druhé poloviny 19. století, přičemž nejstarší farmy (i jedny z nejstarších v Latinské Americe) se nalézají v oblasti Antiqua. Zde také můžeme nalézt farmy s nejvíce propracovanými metodami pěstování kávy. Další významné oblasti pro pěstování kávy jsou například Coban, Fraijanes nebo také právě oblast Huehuetenango, odkud pochází káva Sierra Madre, kterou máte díky pražírně Fragaria Coffee možnost ochutnat květnovém balíčku našeho předplatného. Káva se v Guatemale stala klíčovým vývozním artiklem v druhé polovině 19. století, když objev chemického barvení zcela zdevastoval vývoz indiga a karmínu, do té doby klíčových obchodních artiklů Guatemaly. Diktátorský režim tedy upřel svoji pozornost na pěstování kávy, a učinil z ní nejdůležitější složku guatemalské ekonomiky. Tato podpora však znamenala ještě další omezování a upírání práv původních majských obyvatel, vlastnících půdu vhodnou pro pěstování kávy. Jejich situace se od příjezdu španělských objevitelů v Guatemale neustále zhoršovala a teprve v poslední době vznikají iniciativy, které se snaží zlepšovat životní podmínky původních obyvatel Guatemaly.

O pražírně

Dlouhodobé zkušenosti, láska ke kávě, a naděje v lepší svět vedly ke vzniku unikátního projektu Fair&Bio Pražírny. Na český trh přichází s produktem 100% férové kávy v bio kvalitě. Jedinečnost projektu spočívá v podpoře znevýhodněných skupin napříč kontinenty. Do práce v pražírně jsou zapojeni lidé se zdravotním postižením, kteří tvoří více než polovinu všech zaměstnanců. Fair&Bio Pražírna v Kostelci nad Labem je první v Česku, která spojuje fair trade se sociálním podnikáním. Dobře tu vědí, že vydělávat na úkor producentů vede ke snižování kvality produktu a mnohdy i k nedůstojnému životu farmářů, a proto podporují pěstitele z rozvojových zemí a odebírají pouze kávu s certifikací Fairtrade. Dováží tak pro Vás nejlepší druhy fairtradové bio kávy z pěstitelských družstev Ameriky a Afriky. Kávu samozřejmě praží na objednávku s minimálními skladovými zásobami, tak aby vždy byla čerstvá a chutná.

Fair_Bio
red
Bebeka

Coffeespot | Etiopie

redirect

Další kávy
měsíce
října
2015
blue
Villa Galicia

La Boheme Cafe | El Salvador

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat