Etiopie Yirgacheffe Chelba: prosinec 2014_Etiopie Yirgacheffe Chelba
green
prazirna_LC
Země původu:
Yirgacheffe, Godeo
Nadmořská výška:
1900 m n.m.
Pražírna:
Laura Coffee
Chuť:

ostružin, maliny, sladké jahody

Etiopie Yirgacheffe Chelba
O kávě

Tato káva je pěstována v oblasti kolem města Yirgacheffe, nacházejícím se v oblasti Godeo. Přes 700 farmářů z této oblasti přináší jejich kávu do zpracovatelského závodu Chelba, kde je káva zpracovávána jak suchou, tak promytou metodou. Každý z farmářů vlastní v průměru okolo 2 hektarů půdy, na kterém pěstují především kávovníky, případně pasou dobytek.  Po sesbírání zralých kávových třešní všechny putují do závodu Chelba. Po kontrole a selekci pouze zralých a zdravých plodů jsou v případě mokré metody zpracování třešně vyloupány a 36 až 48 hodin fermentovány. Po promytí jsou uloženy na zhruba 10 dní na speciální lůžka, kde schnou. V případě suché metody zpracování jsou třešně ihned po sesbírání uloženy na typická etiopská vyvýšená lůžka, kde v závislosti na počasí schnou po dobu 15 až 20 dní. V momentě, kdy kávová zrnka dosáhnou vlhkosti okolo 11,5-12%, jsou uloženy v místním skladu a následně přepraveny do Addis Abedy, kde jsou obchodovány. Káva, kterou vám Laura coffee prostřednictvím našeho předplatného představuje, je zpracována suchou metodou, díky čemuž v této kávě můžete objevit velmi sladké tóny lesních plodů, typické pro suchou metodu zpracování.

Etiopie_Yirgacheffe_Chelba
etiopie_logo
O zemi

Etiopie je zemí, kde se káva narodila. Již v 10. století nomádi obývající dnešní území Etiopie objevili povzbuzující účinky kávy, byť jí nepřipravovali jako nápoj, ale třešně kávovníku přímo pojídali. Káva se následně prostřednictvím islámských poutníků dostala na Blízký východ a do Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Ačkoli zaujímá etiopská káva pouze 3% celkového světového trhu, hraje v ekonomice země klíčovou úlohu. 60% zahraničních příjmů plyne právě z obchodu s kávou a přibližně 15 milionů Etiopanů je na obchodu s kávou ekonomicky závislých.

O pražírně

Laura Coffee je důkazem, že i v Ostravě to s kávou umějí. Tato rodinná pražírna si zakládá na propojení kvality a respektu k životnímu prostředí. To ovšem neznamená, že by forma měla předčit obsah- nevyhledávají primárně kávy s certifikacemi a zajímá je především surovina jako taková. Nakupují zelenou kávu z aktuálních sklizní s cuppingovým skóre vyšším než 80 bodů, tedy tvz. Speciality coffee. Velmi si zakládají na čerstvosti kávy- kávu svým zákazníkům doporučují spotřebovat do dvou měsíců a minimální trvanlivost mají pouze 6 měsíců. Jak sami říkají, káva by měla oslovit co nejvíce smyslů. Má krásně vypadat, vonět i chutnat. Jednoduše řečeno, káva je prostě baví, koneckonců, pražírna je po pojmenovaná po starší dceři majitele – Lauře. Mladší dcerka Valentinka pak má alespoň svoji espresso směs.

Laura_coffee_web
red
Togos gopas

Gill’s coffee | Indonésie

redirect

Další kávy
měsíce
prosince
2014
blue
finca Buenos Aires

Fragaria coffee | El Salvador

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat