Etiopie Sidamo gr. 2: červen 2016_Etiopie Sidamo
Etiopie
prazirna_GC
Země původu:
Sidamo, jezero Awasa
Nadmořská výška:
1400 m n.m.
Pražírna:
Gill’s coffee
Chuť:

Přirozeně sladká káva s lehkým vyváženým tělem.  V chuti limety, meruňky, ostružiny, nugát.

Etiopie Sidamo gr. 2
O kávě

Etiopie je kolébkou kávy a je to 7. největším světovým producentem této plodiny a 1. největším z Afriky. Nutno dodat, že polovinu této produkce zkonzumují hned v Etiopii. Káva se v této zemi pěstuje na 4 000 km2. Provincie Sidamo je oblast, která se vyznačuje citrusovým nádechem všech káv, které se zde pěstují. Stejně jako jiné kávy z Afriky, má i Ethiopia Sidamo menší našedlá zrnka, kterým ale nechybí pověstné tělo v chuti a nejvyšší kvalita. Nazývají se „Shortberries. Keře kávovníku zde rostou se na širokých úrodných vysočinách jižně od jezera Awasa. Region je rozdělen na více než 20 samostatných oblastí s vlastním mikroklimatem a odlišnou nadmořskou výškou. Mnoho malých farmářů z těchto oblastí dodává svou sklizeň do místních zpracovatelských závodů, kde jsou následně kávové třešně promývány. Označení Gr. 2 dokládá velmi nízký počet defektních zrn (12 zrn na 300 g). Pokud byste si někdy koupili například zrnkovou kávu Sidamo s označením Gr. 6, měli byste ve 300 g kávy až 150 defektních zrn. Etiopia Sidamo Gr. 2 je ručně sbíraná a následně zpracovaná mokrou cestou.

Etiopie Sidamo_cerven_web
etiopie_logo
O zemi

Etiopie je zemí, kde se káva narodila. Již v 10. století nomádi obývající dnešní území Etiopie objevili povzbuzující účinky kávy, byť ji nepřipravovali jako nápoj, ale třešně kávovníku přímo pojídali. Káva se následně prostřednictvím islámských poutníků dostala na Blízký východ a do Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Ačkoli zaujímá etiopská káva pouze 3% celkového světového trhu, hraje v ekonomice země klíčovou úlohu. 60% zahraničních příjmů plyne právě z obchodu s kávou a přibližně 15 milionů Etiopanů je na obchodu s kávou ekonomicky závislých.

O pražírně

Na to, jakým kavárenským prostředím se může chlubit, v Brně funguje opravdu pomálu kvalitních pražíren. Toho si naštěstí všiml pan Miloš Gilánik (odtud také název pražírny Gill’s Coffee), kterého inspiroval rozmach mikro pražíren v sousedním Německu a rozhodl se založit pražírnu v srdci moravské metropole. K tomuto projektu poté přizval baristu a pražiče Jana Špalka a za dva a půl roku provozu pražírny je vidět, že společně ušli opravdu dlouhou cestu. Hlavní filozofií pražírny Gill’s Coffee je pražit až na přímou objednávku zákazníka. Každý odběratel má záruku toho, že k němu dorazí káva čerstvá. Kávu nakupují od nejkvalitnějších dodavatelů zelené kávy v Evropě a postupně směřují k přímým obchodům s konkrétními farmáři. Jak sami říkají, přes neustálý vývoj by si tu rádi zachovali podobu manufaktury, kde je k surovině přihlíženo s maximální pozorností. Poměrně nedávno otevřeli také espresso bar a coffee shop v centru Brna, hned vedle samotné pražírny.

gills_coffee
Kolumbie
Kolumbie Inza Cauca

Coffeespot | Kolumbie

redirect

Další kávy
měsíce
června
2015
Brazilie
Brazílie Jaguara

Double B | Brazílie

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat