Etiopie Amaro Gayo: leden 2015_Etiopie Amaro Gayo
green
prazirna_SC
Země původu:
pohoří Amaro, Etiopie
Nadmořská výška:
1100 m n.m.
Pražírna:
Sicafe
Chuť:

borůvky, banán, černý rybíz, meruňky

Etiopie Amaro Gayo
O kávě

Tato úžasná káva pochází z pohoří Amaro na jihozápadě Etiopie, v sousedství národního parku Nechisar a oblasti Arba Minch v regionu Sidamo. Je zde pěstována ve výškách okolo 1100 m n.m. a kromě kávy je tato oblast známá i nádhernými vodopády a dech beroucími bambusovými pralesy. Káva je zpracována v závodě Amaro Gayo, v jehož čele stojí slavná etiopská rodačka Asnakech Thomas, jediná žena mezi etiopskými vývozci kávy. V roce 2005 se vrátila do své vlasti, aby zde pomohla zlepšit kvalitu produkované kávy a životní podmínky komunity, odkud pochází. O paní Asnakech Thomas se traduje, že je při výběru kávy velmi přísná a pouze opravdu zralé a nejvíce kvalitní kávové třešně, které do závodu během sklizně (trvající od října do února) přinášejí farmáři, jsou vybrány a následně zpracovány. Veškerá produkce závodu Amaro Gayo je pěstována a zpracována s ohledem na životní prostředí (například výrazně menší spotřebou vody, než je typické pro většinu podobných závodů), což mimo jiné dokazuje BIO certifikát USDA Organic. Káva je zpracovávána suchou cestou a je sušena na typických etiopských vyvýšených lůžkách. Díky tomu se tak káva nedostává do kontaktu s půdou a my si tak v šálku můžeme vychutnat její velmi čistou chuť. I díky tomu se tato káva může pochlubit prvenstvím na mezinárodní konferenci Let’s Talk Coffee z roku 2013 v kategorii Single Origin Espresso. V pražírně Sicafe ji praží velmi lehce, tak aby zachovali a zvýraznili její hlavní přednosti. Přesto je ale skvělá jako espresso i pro přípravu alternativními metodami.

Etiopie_Amaro_Gayo
etiopie_logo
O zemi

Etiopie je zemí, kde se káva narodila. Již v 10. století nomádi obývající dnešní území Etiopie objevili povzbuzující účinky kávy, byť jí nepřipravovali jako nápoj, ale třešně kávovníku přímo pojídali. Káva se následně prostřednictvím islámských poutníků dostala na Blízký východ a do Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Ačkoli zaujímá etiopská káva pouze 3% celkového světového trhu, hraje v ekonomice země klíčovou úlohu. 60% zahraničních příjmů plyne právě z obchodu s kávou a přibližně 15 milionů Etiopanů je na obchodu s kávou ekonomicky závislých.

O pražírně

Nejvýchodněji položené město České republiky Jablunkov je sídlem pražírny kávy Sicafe. Vznik Sicafe se datuje na konec roku 2010. V době založení Sicafe již měl majitel pražírny pan Petr Sikora několikaleté zkušenosti s pražením i obchodem se zelenou kávou a proto pro něj nebyl počátek komerčního pražení pod hlavičkou Sicafe krokem do neznáma, ale pouze startem další etapy svého celoživotního kávového hobby. Současná nabídka káv pražírny Sicafe je velice pestrá a reflektuje různé chuťové preference zákazníků. Část sortimentu Sicafe zabírá několik stálých druhů káv a směsi pro konzervativnější zákazníky. Druhou část nabídky tvoří sezónně vybírané kávy z rozličných koutů světa. Sicafe se kloní k modernímu pojetí pražení a profily pražení jsou vždy voleny s ohledem na charakter konkrétní kávy. À propos, dáte si cafe?.

Sicafe_web
red
La Pastora

Káva Malena | Kostarika

redirect

Další kávy
měsíce
ledna
2015
blue
SHB FEDEPMA

mamacoffee | Guatemala

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat