El Salvador Cerro de Ataco Jasal Estate: leden 2016_El Salvador Cerro de Ataco Jasal Estate
El Salvador Cerro de Ataco
prazirna_GC
Země původu:
Apaneca, Ilametepec
Nadmořská výška:
900- 1200 m n.m.
Metoda zpracování:
Promytá
Pražírna:
Gill’s Coffee
Chuť:

Střední vláčné tělo. Chuťové tóny manga, datlí a sušených fíků.

El Salvador Cerro de Ataco Jasal Estate
O kávě

Káva Cerro de Ataco pochází z farem sdružení Jasal, které patří k předním producentům výběrové arabiky v El Salvadoru. Sdružení čítá asi 20 farem, které leží v horském pásu Apaneca a Ilametepec který se rozléhá napříč proslavenými pěstitelskými regiony Santa Ana, Ahuachapán a Sonsonate. V nadmořské výšce od 900 do 1200 m n.m. zde kávovníky variety Bourbon a Catuai rostou po celý rok v plném stínu. V kombinaci s vlhkostí dosahují téměř 100 procent a vulkanickým podložím bohatým na minerály zde vnikají jedinečné přírodní pomníky, díky nimž zde pěstované kultivary dokáží být vysoce výtěžné a zároveň produkovat skvělou kvalitu výsledného šálku kávy. Veškerá káva je po jejím sběru a přetřízení zpracovávána v závodě Las Cruces, které je s více než 100 letou historií jedním z nejstarších v zemi. Podle historiků se zde také po nějakou dobu ukrýval známý revolucionář Che Guevara na jeho cestě Latinskou Amerikou. Od té doby uplynulo hodně času a závod byl zcela renovován, aby zde zpracovaná káva dosahovala nejvyšší možné kvality. V závodě dokáží kávu zpracovat promytou, polo-promytou či suchou metodou- a to ať již pomocí tzv. afrických lůžek, teras či mechanických sušiček. Káva, kterou v lednovém kávovém předplatném  představuje Gill’s Coffee, je zpracována promytou metodou. Sdružení Japas také dbá na dlouhodobou udržitelnost pěstování kávy na svých farmách, díky čemuž se může pochlubit certifikací Rainforest Alliance.

Kolumbie Jasal estate
salvador_logo
O zemi

Káva z El Salvadoru neměla po mnoho let příliš dobrou pověst, způsobenou neschopností země produkovat kávu té nejvyšší kvality, tak jako se to dařilo okolním zemím (jako např. Guatemala). To bylo způsobeno především velmi nestálou politickou situací v zemi, která v 80. letech vyústila v občanskou válku. Jedno z mála pozitiv této nestability však bylo, že z okolních zemí do El Salvadoru jen pomalu pronikaka odrůda Cantimor, která je sice více odolná proti nákazám, ale není tak kvalitní jako původní odrůda Bourbon, která zde byla poprvé kultivována již okolo roku 1800. Díky tomu tak dnes v El Salvadoru můžeme najít až 80-ti leté kávovníky této jedinečné odrůdy spolu s jejími varietami, které se směle řadí k tomu nejlepšímu, co výběrová káva může nabídnout.

O pražírně

Na to, jakým kavárenským prostředím se může chlubit, v Brně funguje opravdu pomálu kvalitních pražíren. Toho si naštěstí všiml pan Miloš Gilánik (odtud také název pražírny Gill’s Coffee), kterého inspiroval rozmach mikro pražíren v sousedním Německu a rozhodl se založit pražírnu v srdci moravské metropole. K tomuto projektu poté přizval baristu a pražiče Jana Špalka a za dva a půl roku provozu pražírny je vidět, že společně ušli opravdu dlouhou cestu. Hlavní filozofií pražírny Gill’s Coffee je pražit až na přímou objednávku zákazníka. Každý odběratel má záruku toho, že k němu dorazí káva čerstvá. Kávu nakupují od nejkvalitnějších dodavatelů zelené kávy v Evropě a postupně směřují k přímým obchodům s konkrétními farmáři. Jak sami říkají, přes neustálý vývoj by si tu rádi zachovali podobu manufaktury, kde je k surovině přihlíženo s maximální pozorností. Poměrně nedávno otevřeli také espresso bar a coffee shop v centru Brna, hned vedle samotné pražírny.

gills_coffee
Kuba_Serrano_Levado_male
Kuba Serrano Lavado

BotaCoffee | Kuba

redirect

Další kávy
měsíce
ledna
2016
Kolumbie_El_Colibri_male
Kolumbie EL Colibrí

Dobrá Káva | Kolumbie

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat