Burundi Ndava
Burundi Ndava - web 2
prazirna_Botacoffee
Země původu:
Minas Gerais
Nadmořská výška:
1000 m n.m.
Pražírna:
BotaCoffee
Chuť:

Vyvážená káva silného těla se střední aciditou a chutí hořké čokolády a koření s nádechem ovocných tónů malin, jahod a hroznů.

Burundi Ndava
O kávě

Káva  velikosti A pochází z promývací stanice Ndawa a dále je zpracovávána v mlýnu Ikawa Nziza. Stanice je z regionu Collines Ndava and Ngogoma v provincii Muyinga.

Z této stanice pochází většina skvělých káv z Burundi. Zpracovávána je promytou metodou a chuťový profil dosahuje vysoké acidity s tóny karamelu a limetky. Celkově je to sladší káva se středním tělem. Při delší extrakci se kávou šíří tóny francouzských toastů.

Káva dodržuje typickou Burundskou odrůdu, kterou je Bourbon. Vypěstována byla na červené vulkanické zemině ve vyšších nadmořských výškách okolo 1650 m.n.m.

Burundi Ndava - Foto
burundi
O zemi

Burundi je maličkým vnitrozemským státem, který je typický svou vysokou nadmořskou výškou od 800 do 2600 m.n.m. Rozkládá se mezi Rwandou a Tanzánií, se kterými sdílí chuťové profily svých káv.

Burundi je charakteristická odrůdou Bourbon, která roste po celé zemičce. Tato odrůda je známá svým výrazným tělem a sladkými tóny. Díky vysokým nadmořským výškám bývá často často velice vyvážená se střední aciditou. Hodí se proto jak na alternativní přípravy kávy, tak i na espresso.

Káva se v Burundi nejčastěji zpracovává v promývacích stanicích, které kávu distribuují dále. Jedná se o polopromytou metodu, kdy se prvních 12 hodin káva “předfermentuje” na sucho a následně je dalších 12 hodin klasicky promývána horskou vodou. Tato druhá fáze zastaví fermentaci a nechá v kávě více cukrů. Na posledních 12 hodin se potom káva nechává schnout na afrických postelích.

O pražírně

Majitel a pražič v jedné osobě, pan Jiří Prášek, byl především milovník čaje. Poté ale objevil kouzlo čerstvé kávy a už nebylo cesty zpět. Postupně se začal v oblasti kávy vzdělávat a zjistil, že jedním ze zásadních faktorů ovlivňující kvalitu výsledného nápoje je čerstvost upražené kávy. Proto začal nakupovat kávu z pražíren, kterých zde mnoho nebylo. Pak již stačila příhodná příležitost k nákupu menší pražičky a bylo rozhodnuto. Pan Prášek začal pražit pro svoji potřebu, rodinu, později známé a bylo jasné, kam se ubírat dále. Postupem času (začátkem roku 2013) v Brně spustili rodinnou pražírnu BotaCoffee oficiálně. Důraz zde tak logicky kladou hlavně na čerstvost kávy. Veškerou kávu tak praží až v okamžiku, kdy si ji zákazník objedná a díky tomu má zákazník kávu doma 2-3. den po jejím upražení. Nejoblíbenější kávy se tu snaží mít stabilně skladem, ale větší část nabídky obměňují dle aktuálních sklizní. Aktuálně tak mají 13 různých káv z rozdílných koutů světa. Zpravidla v nejlepší možné kvalitě, ve které jdou z daných zemí sehnat.

jak-to-funguje-2
Etiopie Limu - web 2
Etiopie Limu

Dos Mundos | Etiopie

redirect

Další kávy
měsíce
května
2015
Guatemala Cobán finca Baquelito - web 2
Guatemala Cobán

Original coffee | Guatemala

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat