Brazílie Dona Nenem: únor_2015_Brazílie Dona Nenem
blue
prazirna_GC
Země původu:
Minas Gerais
Nadmořská výška:
1000 m n.m.
Pražírna:
Gill’s coffee
Chuť:

mléčná čokoláda, vlašské ořechy, vanilka

Brazílie Dona Nenem
O kávě

Rodina Campos má s pěstování kávy v tradičním pěstitelském regionu Minas Gerais bohaté zkušenosti. Již po tři generace, od konce 19. století, se zde na několika farmách věnují produkci přední brazilské kávy. Zatím posledním následovníkem rodu je pan Eduardo Compos. Ten sice původně vystudoval technickou univerzitu a chtěl svoji kariéru směřovat tímto směrem, ovšem rodinné dědictví v podobě rozsáhlých plantáží a pastvin pro dobytek v něm probudili jeho pěstitelské kořeny. Na farmě Dona Neném, pojmenované na počest své matky, se v roce 1977 začal zaobírat pěstováním kávy moderním, ale k životnímu prostředí velmi šetrným způsobem. Celkem asi 230 hektarů (z celkových 800, na kterých se farma rozléhá) je využíváno k pěstování kávy, která se pravidelně umisťuje na předních místech v národních soutěžích o nejlepší brazilské kávy (například finalista soutěže brazilské kávové asociace v roce 2013 nebo 1. místo v soutěži brazilských káv certifikovaných v rámci Rainforest Alliance). Káva je zde, ve výšce okolo 1000 m n.m., sklízena jak mechanicky, tak ručně. Pomocí citlivě nastavených strojů (posuzujících váhu a hustotu plodů) jsou sklizeny zralé třešně, zatímco zelené a nezralé jsou nechávány na keřích. Po druhém opakování tohoto mechanického sběru sběrači sklidí zbylé zralé třešně, které stroji nebyly sebrány. Káva z jednotlivých částí farmy je ve všech krocích zpracovávána odděleně tak, aby mohl být zvolen ideální způsob zpracování daného lotu (konkrétní části plantáže) a ten také následně mohl být individuálně hodnocen. Kvůli vyšším teplotám v části regionu, kde se farma nachází, dochází ke snižování produkce a kvality kávovníků poměrně brzy- asi po 10 až 12 letech. Z tohoto důvodu je každý rok vyměněno asi 10% všech keřů kávovníku, což zajišťuje stálou kvalitu i objem produkce farmy. Káva je zpracována metodou pulp natural (u nás známá také jako polo-promytá), která je typická právě pro brazilské kávy. Třešně kávovníku jsou při této metodě nejdříve zbaveny vrchních vrstev ve vodě, ale následné oddělení dužiny od samotného zrnka už probíhá za pomoci slunce. Díky tomu se tak káva vyznačuje nízkou aciditou.

Brazilie_Dona_Nenem
brasil
O zemi

Káva se do Brazílie dostala v roce 1727, kdy byl v regionu Pará vysazen první keř kávovníků. Podle legendy se portugalští objevitelé snažili už dříve o dovezení kávovníku ze sousední Francouzské Guyany, ale tamní vláda nebyla ochotna plodinu exportovat. Dovézt kávu se tak povedlo až muži jménem Francisco de Melo Palheta, který byl do Guyany vyslán vyřešit územní spory. Svedl guvernérovu ženu, která mu při odjezdu darovala kytici s větvičkou kávovníku a ta se mu podařila propašovat zpět do země.

Brazílie je mezi širokou veřejností asi nejznámější pěstitelskou oblastí kávy, a to jak arabiky, tak robusty. Je to logické- Brazílie je největším producentem arabiky na světě a brazilské kávy jsou svojí typickou oříškovou chutí se sladkými tóny a nízkou aciditou velmi oblíbené u většiny konzumentů. Díky této univerzálnosti brazilských káv je však často problém nalézt v kávě zajímavé a specifické chuťové profily, jak je tomu například u káv ze Střední Ameriky (například Guatemaly- v lednovém balíčku máte tedy sami příležitost zjistit, jestli tomu tak opravdu je). To je způsobeno jednak přírodními podmínkami- nižší nadmořské výšce, ve kterých se káva pěstuje nebo půdou chudou na potřebné živiny. Druhým důležitým faktorem je také přístup k pěstování kávy, kde je důraz často kladen převážně na maximální možnou produktivitu. Pro sběr třešní jsou využívány mechanické sběrače, ve velké míře jsou používané chemické přípravky chránící kávovníky před škůdci. Brazilská káva se tak často využívá jako základ pro vynikající espresso směsi, dodávající kávě plnou chuť a bohatou pěnu. To ovšem neznamená, že v Brazílii nejde nalézt skvělá a v chuti jedinečná káva. Obrovská produkce kávy a velké množství různě kvalitních brazilských však vyžaduje vyvinout větší úsilí při jejím hledání.

Asi nejčastěji se ve spojení s Brazílií setkáte s kávou označenou jako Santos. Nejde o označení místa, odkud káva pochází, ale o největší „kávový“ přístav, odkud se brazilská káva vyváží do celého světa. Káva tak může být téměř odkudkoli z Brazílie a kvalita kávy, kterou v šálku naleznete, může být velmi proměnlivá. Můžete ochutnat naprosto skvělou kávu, stejně jako kávu velmi nízké kvality.

O pražírně

Na to, jakým kavárenským prostředím se může chlubit, v Brně funguje opravdu pomálu kvalitních pražíren. Toho si naštěstí všiml pan Miloš Gilánik (odtud také název pražírny Gill’s Coffee), kterého inspiroval rozmach mikro pražíren v sousedním Německu a rozhodl se založit pražírnu v srdci moravské metropole. K tomuto projektu poté přizval baristu a pražiče Jana Špalka a za dva a půl roku provozu pražírny je vidět, že společně ušli opravdu dlouhou cestu. Hlavní filozofií pražírny Gill’s Coffee je pražit až na přímou objednávku zákazníka. Každý odběratel má záruku toho, že k němu dorazí káva čerstvá. Kávu nakupují od nejkvalitnějších dodavatelů zelené kávy v Evropě a postupně směřují k přímým obchodům s konkrétními farmáři. Jak sami říkají, přes neustálý vývoj by si tu rádi zachovali podobu manufaktury, kde je k surovině přihlíženo s maximální pozorností. Poměrně nedávno otevřeli také espresso bar a coffee shop v centru Brna, hned vedle samotné pražírny.

gills_coffee
red
Gumutindo

Fair & Bio | Uganda

redirect

Další kávy
měsíce
února
2015
green
Finca Soledad Custopec

Coffeespot | Mexiko

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat