Robusta a Arabica jsou základními dvěma druhy kávy, resp. rostlin kávovníku. Ve světě panuje určité dogma, že je Robusta něco podřadného a Arabica tím jediným správným směrem. Dnes si jednotlivé druhy kávy popíšeme a vymezíme několik zásadních rozdílů mezi nimi.
Začneme Robustou…
Robusta je co do výsledné kvality podřadná Arabice. Nejvíce se tento druh kávy pěstuje v Asii, přesněji v okolí Vietnamu a zaujímá přibližně 30 % světového vývozu kávy. Do Vietnamu byla káva přivezena již v 19. století francouzskými kolonisty.
Robusta je pro farmáře mnohem méně náročná na pěstování, našli bychom ji především v nižších nadmořských výškách. Robusta má, na rozdíl od Arabicy, poměrně menší aciditu, je tak spíše hořčí. Zajímavostí také je, že zrna Robusty obsahují až dvakrát více kofeinu, než zrna Arabicy. Farmáři pak mohou pocítit výhodu také v tom, že jsou kávovníky Robusty méně náchylné na vlivy počasí, v tomto ohledu je Arabica mnohem náročnějším produktem. Nižší jsou pak i celkové výdaje na pěstování.
Robusta může být využívána i do nápojů na bázi espressa, a to především pro vlastnosti, které zlepšují výslednou Cremu. Ve filtrech byste se s ní však příliš nesetkali.
Arabica (vlevo) vs Robusta (vpravo) (zdroj: Upraženo)
… a navážeme Arabicou
Arabica je tím nejlepším možným druhem kávy a zaujímá přibližně 70 % světového vývozu kávy. V tomto ohledu je také nutné počítat s její vyšší pořizovací cenou. V obchodech byste ji většinou hledali jen velmi těžko. Pro její pořízení bychom tak doporučili návštěvu kaváren či přímo samotných pražíren. I když je však Arabica více kvalitním druhem kávy, i tu je možné zkazit špatným stylem pražení.
Na pěstování je tento druh kávy mnohem náročnější, vyžaduje především velkou péči. Arabicu bychom pak našli především ve vyšších nadmořských výškách. Prostředí pro pěstování by mělo být vyvážené, není tedy radno tento druh kávy pěstovat tam, kde se vyskytují extrémní podmínky (ať už chlad či teplo). Dle odborníků je ideální teplota pro pěstování někde mezi 15 a 24 stupni Celsia. Výsledná zrna mají spíše oválný tvar, naproti tomu Robusta poskytuje spíše kulatější tvar.
Nejlépe si zákazníci pochutnají na správně upražené 100% Arabice. Tu je možné připravit jak pro nápoje na bázi espressa, tak pro filtry.
Robusta vs Arabica ve světě (zdroj: Sweet Maria!s Coffee Library)
Co tedy ale v konečné fázi vybrat?
Pokud nejste z těch, kteří na kávě potřebují šetřit finančními prostředky, pak určitě doporučujeme využívat 100% Arabicy, kterou mimo jiné sami poskytujeme ve formě našeho předplatného od těch nejlepších pražíren zde.
S volbou Arabicy se také pojí skutečnost, že si svou kávu skutečně vychutnáte a neděláte ústupky v kvalitě. A o kávový zážitek jde především, no ne?