Ahoj, tak jsem se konečně dostala k tomu napsat ti!
Dneska se podělím o svou novou oblíbenou záležitost. Teda staronovou.
Šestá větev je na Moraváku. Funguje už od června a je to další místo na mém TOP kafe listu.
K tomu TOP listu… Chtělo by to nějakou škálu na kastování všech těch podniků, o kterých ti budu více či méně pravidelně psát. Nebo body. Ale tady se dostáváme ke komplikaci. Mám trochu problém s hodnocením. Jako tenhle podnik má za jedna, nebo tenhle dostane šest vloček a tenhle jenom tři… To je nic neříkající a škatulky nemám ráda. Nějaký top XY by asi mohl fungovat, ale počet mých top je velice nestálá množina a nerada bych si odepírala možnost ho rozšiřovat tím, že dám top 7. Navíc bych pak na sebe kladla trýzeň rozhodování se, který podnik ze seznamu vystrnadit kvůli jinému a hlavně proč. Proč?
Větev nebyla láska na první pohled. Vzala mě tam Leňour někdy v létě, když se vrátila z Dijonu. Prý je na Moraváku nějaký nový podnik, že bysme tam měly zajít. Trochu ostuda, že bydlím dva rohy od něj a zjistila to od ní, která byla rok za spoustou rohů. Ale od té doby tam beru úplně každého. Na odpolední pokec u kafe, vínový debatní dýchánek nebo pivo s kámošem. Větev snese všechno.
Dovnitř jde vidět velkýma výkladníma skříněma a na první pohled je to další hipster shromaždiště pro dlouhé rozpravy nad Clubem maté. Naštěstí tomu tak není. I my, co nemáme žádnou škatulku, kterou bychom „olabelovali“ svou existenci, sem můžeme s klidným srdcem zavítat a užívat si podle mě hodně vydařené prostředí. Na větvi si připadám jako v Pelíškách. Neptej se proč, neumím to vysvětlit. Není to retro. Ale líbí se mi to. Hodně.
Nabídka lícuje s aktuálními trendy kavárenských zařízení.
Bez dobré kávy už se dnes dobrý podnik neobejde. A na větvi kafe umí. Espresso macchiato podle mého gusta. Navíc tady umí vyčarovat i filtrovaný šálek s aeropressem. To chceš!
Pro vegany je v nabídce i sójové mléko. Jestli to chceš.
Melou na dvou mlýncích. Espresso dostaneš Carraro Damiano.
Na filtru měli Drop Coffee – Kenya Gikrima a Helsar de Zarcero z Costa Ricy. Pod pultem se najdou i mňamky od Two for Joy z Amsterdamu. Každý týden aktualizují nabídku a co se zrovna mele zjistíš z tabule nebo na baru. Navíc, když se zadaří, dostaneš místo sušenky nebo mandle v čokoládě perníkovou větev! To jsou detaily, na kterých prostě záleží. To musí ocenit i člověk netrpící OCD.
Milovníci čaje si na své asi moc nepřijdou. Uvaří ti sice čaj z čerstvé máty i zázvoru, ale ten zázvorový si doma udělám lepší. Na to, kolik zázvoru do něj krájí, by za míň peněz dostali víc muziky, kdyby ho nastrouhali. Ale proti gustu…
Nealkem to tady zásobují Pragomošt, Wostok, Club maté a Kofola. A Vincentka! Domácí sirupy a zelený ječmen samozřejmostí. Pivo od Regenta na čepu, ve skle Urquell, Lady Vanilla a nealko Regent s Lemon Beerem. Víno všech barev od vinařství Líbal. Velice pitelné a pro debaty o čemkoli naprosto ideální.
Pro řešení závažnějších otázek lidstva nabízí místní bar i něco ostřejšího. Třeba Hendricksův gin pro velké holky, 12 letý Diplomático nebo Jamesona pro fanynky…
Najíst se na větvi dá taky. Ať už něco malého na zub nebo něco většího na hlad. Mají olivy, zeleninové chipsy, pražené mandle, nakládaný hermelín, boží husí paštiku od Jelínků (B.O.Ž.Í.). A co je ještě lepší, tak domácí sendviče, které jsou prostě TOP. Akorát bezlepkáři si tady moc nepošmáknou.
Šestou větev prostě můžu. Když se zadaří, můžu si tam i zatančit, jenom tak, z ničeho nic. Třeba na Eltonovo „nobody knows it, when I was down, I was your clown“. Pokud mám teda s sebou nějakého zdatného tanečníka.
Atmosféra je prostě taková.
Takže přijeď do Brna, protože na větev @nakafe?
Vždycky!
(Svědčí o tom i fakt, že jsem schopná tady strávit tři z pěti pátků v měsíci. A když si náhodou objednám růžové víno, obsluha mě upozorní, že obvykle piju bílé. Tady to prostě nejde nemilovat!)
Měj se