Co je to bezkofeinová káva a má pro nás nějaká pozitiva?

Pokud bychom použili hodně velkou nadsázku, tak je kofein tou vůbec nejvyužívanější „drogou“. Ale i v bezkofeinové variantě trochu toho „posilovače energie“ najdete. Má se za to, že se při procesu úpravy zrn dá zbavit až 97 % množství kofeinu, což je poněkud pozoruhodné číslo, pořád jsou tu ale ta 3 %, kterých se zbavit zkrátka nelze.

Má bezkofein nějaké výhody?

Káva bez kofeinu obsahuje stejné množství antioxidantů, jako káva s kofeinem, nepřijdete tedy o nic důležitého. Bezkofein také snižuje možné riziko potratu, v tomto ohledu jste tedy chráněni. Bezkofeinová káva je tak mnohem lepší volbou zejména pro budoucí maminky.

A co nevýhody? Nejsou převažující?

Kofein je skvělý především díky tomu, že jste po něm jako superhrdinové… Toto označení zahrnuje lepší reakční čas, celkovou bdělost a hlavně – mnohem lepší náladu!

 

Bezkofeinové kapsle nabízí například Nespresso – je to však jedna z těch horších cest nejen co do kvality kávy, ale i v účincích na organismus (zdroj: Nespresso)

 

Existuje více metod, jak se kofeinu zbavit – například pomocí mytí zrn v horké vodě ještě před jejich upražením (evropský proces) a jejich následnému promývání v methylenchloridu, který na sebe váže kofein. Následně se zrna opět promyjí ve vodě pro jejich očištění a usuší. Tato metoda s sebou však nese mnoho nevýhod, jakými jsou především změny v chuti a zbylé stopy po chemikáliích.

Řekli jsme si výhody i nevýhody, jde to ale nějak „šetrněji“?

A odpověď bude – ano, jde! To, co zde popíši, se týká především případu, kdy chcete bezkofeinovou verzi kávy na bázi espressa (espresso, cappuccino,…). Pokud si chcete vychutnat „skoro bezkofeinovou“ verzi těchto nápojů, doporučujeme volit místo espressa (kolem 30 ml nápoje) kratší ristretto (asi 20 ml nápoje). Tím, že barista vypne kávovar o nějakou chvíli dříve, vám připraví kávu s minimem kofeinu.

Extrakce ristretta je o pár sekund kratší (zdroj: Perfect Daily Grind)

 

Existují „pravdy“ neodborníků, kteří stále mají za to, že ristretto je naopak tím nejvíce-kofeinovým kávovým zážitkem, což je samozřejmě špatné tvrzení. Pokud chcete bezkofein, který nebude zdravotně závadný a zároveň chutný, volte vždy ristretto!

Co se týče chuti, v ristrettu vystoupí spíše sladší chutě a acidita, bude tak méně hořké, než klasické espresso o velikosti 30 ml.

Závěr

Pokud bychom dnešní článek měli závěrem shrnout do několika málo vět, pak zmíníme jen následující: pokud nejste maminka, nemá smysl utrácet do speciálních bezkofeinových káv, jsou pro organismus většinou více škodlivé, než kofeinové varianty. Pokud už na bezkofeinu skutečně trváte, volte ristretto (v kavárenském prostředí).

Výběrovou kávu obsahující kofein můžete zakoupit také u nás prostřednictvím našeho kávového předplatného. Každý měsíc vám tak dorazí tři degustační balíčky výběrové kávy z těch nejlepších českých a zahraničních pražíren. Objednávat můžete zde.