Keňa Thiriku AA: prosinec_2015_Keňa Thiriku AA
Keňa Thiriku
prazirna_dosmundos
Země původu:
Keňa, provincie Nyeri
Nadmořská výška:
1900 m n.m.
Metoda zpracování:
Promytá
Pražírna:
Dos Mundos
Chuť:

Citrusové tóny, kandované ovoce, mango, dragon fruit (Pitahaya) a lehká pralinková dochuť.

Keňa Thiriku AA
O kávě

Jedna z listopadových káv je z hornaté Keni. Místní kooperativa Thiriku, založená roku 2002 nejenže pěstuje výbornou výběrovou kávu, pomáhá také svým členům, kterých je už neuvěřitelných 2300, se vzděláním ohledně kávy. Farma se nachází vysoko nad mořem a nabízí tak skvělé podmínky pro pěstování voňavé kávy. Přítomná sopečná půda je výrazně vysušená a úrodná.  Díky nadmořské výšce jsou jen velmi nízké roční srážky (okolo 1100 mm ročně). Veškerá jejich produkce pochází z ručního sběru, kdy se klade důraz na zralé třešně, které se pak ještě dvakrát kontrolují při promývání, aby se opravdu žádná špatná zrnka nedostala dále. Probíhá dvojitá fermentace, následují namáčecí tanky, kde si kávová zrna odpočinou po celých 24 hodin a nasají zde správné ovocné aroma. Poté se káva suší na afrických postelích, což je několik desítek dlouhé zařízení, sestavené z dřevěných tyčí a prodyšné tkaniny, kde se zrna suší na slunci. Potom následuje poslední očištění.

Keňa
kena
O zemi

Káva z Keni je známá pro svou vysokou aciditu, výrazné aroma, ovocné tóny a čistou, dlouhou dochuť. Rozhodně nejsou pro někoho, kdo nevyhledává kávy s výraznou aciditou – ta je pro kávu z Keni typická a utváří komplexní zážitek při její konzumaci. Pokud tedy hledáte kávu s příjemnou čokoládovou chutí, Keňa rozhodně nebude země, kam pro ni šáhnete. Jestliže však dáváte přednost ovocným kávám plné osvěžující chuti, Keňa je přesně pro Vás. Díky konzistentně velmi vysoké kvalitě produkce je mezi nákupčími výběrové kávy jednou z nejvyhledávanějších destinací na světě.

Káva v Keni je prodávána skrze specifický aukční systém, kdy jsou téměř všechny kávy nabízeny prostřednictvím aukcí v hlavním městě Nairobi. Díky tomu tomuto systému je zvyšována konkurence a tedy i tlak na produkci kvalitní kávy. Naprostá většina produkce této země pochází od drobných pěstitelů, kteří jsou však v oblasti pěstování kávy velmi dobře vzdělaní a pěstují tak kávu té nejvyšší kvality, za kterou jsou také náležitě odměňováni prostřednictvím aukčního systému. Farmáři jsou v jednotlivých oblastech členy sdružení, která obstarávají prodej jejich kávy i související marketingové aktivity. Sdružení obvykle vlastní několik zpracovatelských závodů, kam jednotliví farmáři dodávají sklizené kávové třešně. Obvykle si vybírají závod podle jeho vzdálenosti od samotné farmy, často se ale rozhodují podle způsobu řízení závodu a ceny, kterou za třešně závod nabízí.

Ačkoli Keňa leží poměrně blízko kolébce kávy- Etiopii, začala se zde pěstovat „až“ na konci 19. Století, kdy ji v okolí Nairobi začali pěstovat francouzští duchovní, kteří ji přivezli z ostrova Reunion, ležícího východně od Madagaskaru.

O pražírně

Dos Mundos, španělsky „Dva světy“, je poměrně nová česká lokální pražírna výběrové kávy se sídlem v Praze na Korunní 31. Pravidelně ochutnávají vzorky káv z těch nejlepších regionů celého světa, od guatemalských sopek ve střední Americe, přes hory Etiopie, až po ostrovy Indonésie. Zaměřují se výhradně na nákup kávy od konkrétních farmářů a vybírají jejich nejlepší sklizně. V pražírně Dos Mundos navíc můžete kávu nejen ochutnat ale také se podívat jak jí praží. V nabídce mají vždy alespoň 6 druhů káv, přičemž každá je trochu jiná a tudíž i vhodná na jinou přípravu. Díky jejich malé produkci mění nabídku kávy přibližně jedenkrát za tři měsíce, proto si zákazníci mohou často vychutnávat novinky.

Dos_Mundos_web
Etiopie Henna
Etiopie Anfiloo Henna

BirdSong Coffee | Etiopie

redirect

Další kávy
měsíce
prosince
2015
Nikaragua Maracaturra
Nikaragua Maracaturra

La Boheme Café | Nikaragua

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat