Příprava kávy

Domácí příprava bez automatického kávovaru
Chcete si doma vychutnat svou oblíbenou kávu, ale nemáte pořádný kávovar na espresso? A už jste si všimli, že i v kavárnách jsou čím dál víc populární takzvané alternativní přípravy kávy?
Takový French press nebo Dripper určitě nestojí statisíce
a kávu vám udělá lepší, než kdejaké automatické kávovary na espresso za tisíce.
Jak si doma připravit skvělý šálek kávy
1. Kupujte výběrovou zrnkovou kávu
2. Skladujte ji na suchém chladném místě
3. Čistěte svůj přístroj na přípravu kávy
4. Odměřujte (1:16 – káva:voda)
5. Melte ji těsně před použitím
6. Voda je základ – čistěte ji
7. Vodu nechte převařit a počkejte cca 30 vteřin (92° C)
8. Nechte kávu vykvést
9. Kávu zalívejte postupně
10. Kávu nikdy znovu neohřívejte

V60 Dripper

Káva z V60 je známá pro velice vyváženou chuť, která naplno rozvine potenciál každé kávy.

 

Na 250 ml hrnek budete potřebovat:

  • 17g výběrové kávy
  • Papírový filtr správné velikosti
  • Horkou vodu o teplotě 92–96° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
  • Zrna namelte hrubě, zhruba jako je krupice.

Postup přípravy kávy:

  • Nasaďte V60 na nádobu.
  • Nasaďte filtr na V60 a lehce ho promyjte vroucí vodou, tu potom z nádoby vylijte.
  • Nasypte kávu do V60.
  • Zalijte kávu po její povrch a nechte ji na cca 30 vteřin vykvést.
  • Krouživým pohybem dolívejte postupně zbytek vody.
  • Při protékání vše pomalu a krouživě míchejte.
  • Doba extrakce by měla akorát vyjít na 3 minuty. Pokud je doba jiná, máte zrna namletá příliš jemně nebo naopak hrubě.
  • Po protečení vody odstraňte V60 z nádoby.
  • Užijte si kávového nebe.
  • V60 vždy po použití omyjte.
  • Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

Chemex

Káva z Chemexu je známá pro své ovocné chutě, ve kterých vyniknou acidnější kávy s výrazným chuťovým profilem.

 

Na 500 ml hrnek budete potřebovat:

  • 32g výběrové kávy
  • Papírový filtr správné velikosti
  • Horkou vodu o teplotě 95° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 20 vteřin odstát.)
  • Zrna namelte hrubě, zhruba jako je krupice.

Postup přípravy kávy:

  • Nasaďte filtr na Chemex a důkladně ho promyjte vroucí vodou, tu potom z nádoby vylijte.
  • Nasypte kávu do Chemexu.
  • Zalijte kávu po její povrch (cca 30 ml) a nechte ji na cca 30 vteřin vykvést.
  • Krouživým pohybem dolívejte postupně zbytek vody.
  • Doba extrakce by měla akorát vyjít na 3 minuty. Pokud je doba jiná, máte zrna namletá příliš jemně nebo naopak hrubě.
  • Po protečení vody odstraňte filtr.
  • Užijte si kávového nebe.
  • Chemex vždy po použití omyjte.
  • Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

French press

Káva z French pressu, neboli také kafetiéru, má silnou a plnou chuť. Nejlépe z kávy umí vytáhnou sladší tóny. Je to druh přípravy, ve kterém můžete nejlépe ovlivnit všechny atributy chutě kávy.

 

Na 250 ml hrnek budete potřebovat:

  • 17g výběrové kávy
  • Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
  • Zrna namelte hrubě, zhruba jako je krupice.

Postup přípravy kávy:

  • Nasypte kávu do French Pressu.
  • Zalijte kávu po její povrch a nechte ji na cca 20 vteřin vykvést.
  • Dolijte zbytek vody a vše zamíchejte.
  • Nasaďte horní část French pressu a píst nechte nahoře.
  • Nechte louhovat 3 – 4 minuty.
  • Pomalu stlačte píst a hotovou kávu přelijte do hrníčků.
  • Užijte si kávového nebe.
  • French press vždy po použití omyjte a z pístu odstraňte namletá zrnka.
  • Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

Aeropress

Káva z Aeropressu má silnou, plnou, ovocnou chuť. Je to jeden z nejkomplexnějších druhů příprav.

 

Na 250 ml hrnek budete potřebovat:

  • 16g výběrové kávy
  • Papírový filtr správné velikosti
  • Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
  • Zrna namelte jemně, zhruba jako je písek.

Postup přípravy kávy:

  • Založte promytý filtr do sítka a zašroubujte.
  • Nasypte kávu do Aeroressu.
  • Aeropress nasaďte na šálek nebo na konvičku.
  • Zalijte kávu vodou a vše zamíchejte.
  • Nasaďte horní část Aeropressu a silou zatlačte na píst.
  • Užijte si kávového nebe.
  • Aeropress vždy po použití omyjte a z pístu odstraňte namletá zrnka.
  • Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle jak 15 vteřin, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

Vacuum pot

Káva z Vacuum potu není jenom výborná, ale její příprava vypadá jako efektní kouzla pro návštěvy.

 

Na 250 ml hrnek budete potřebovat:

  • 24g výběrové kávy
  • Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
  • Zrna namelte co nejjemněji tak, aby nebyla prašná.

Postup přípravy kávy:

  • Promyjte filtr vroucí vodou.
  • Nasaďte filtr do horní baňky Vacuum potu.
  • Do spodní baňky nalijte vroucí vodu.
  • Nasaďte horní baňku do spodní baňky a ujistěte se, že guma pevně těsní.
  • Do horní baňky Vacuum potu nasypte kávu a dejte na ni poklop.
  • Pod spodní baňku dejte kahan a nechejte vodu zahřívat.
  • Až začne voda vařit, Vacuum pot si ji nasaje přes filtr do horní baňky.
  • Nechte extrahovat 1 minutu.
  • Odstraňte kahan a nechte vodu chladnout.
  • Při chladnutí krouživými pohyby míchejte a čekejte, až se káva sama přefiltruje zpět do spodní baňky.
  • Po protečení vody odstraňte horní baňku z Vacuum potu.
  • Užijte si kávového nebe.
  • Vacuum pot vždy po použití omyjte.
  • Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

Moka konvička

Káva z Moka konvičky, neboli Bialetky, je známá pro svou velkou podobnost s espressem a intenzivní chuť.

 

Na 250 ml hrnek budete potřebovat:

  • 20g výběrové kávy
  • Vroucí vodu
  • Zrna namelte jemně, zhruba jako na espresso.

Postup přípravy kávy:

  • Nalijte vodu do spodní nádoby.
  • Nasaďte kovový filtr na spodní část Mokka konvičky.
  • Nasypte kávu na filtr.
  • Nasaďte a zašroubujte horní část Moka konvičky.
  • Položte Moka konvičku na sporák a nechte vodu zahřívat.
  • Voda se bude zahřívat a měnit v páru, která vytlačí zbytek vroucí vody přes filtr do horní nádoby.
  • Jakmile začne Moka konvička prskat, vypněte oheň.
  • Užijte si kávového nebe.
  • Moka konvičku vždy po použití omyjte.
  • Nikdy kávu nenechávejte vařit déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

Džezva

Káva z Džezvy je velice osobitá svojí orientální chutí i nezvyklým způsobem přípravy.

 

Na 100 ml kávy budete potřebovat:

  • 9g výběrové kávy
  • Studenou vodu
  • Zrna namelte super jemně, zhruba jako cukr moučka.

Postup přípravy kávy:

  • Nasypte kávu do Džezvy.
  • Nalijte studenou vodu do dvou třetin Džezvy.
  • Položte Džezvu na sporák a nechte vodu zahřívat.
  • Hned jakmile začne káva pěnit, sundejte Džezvu ze sporáku a lehce sklepejte pěnu.
  • Tento proces opakujte celkově 3x.
  • Při nalévání by měla sedlina zůstávat v Džezvě.
  • Užijte si kávového nebe.
  • Džezvu vždy po použití omyjte.
  • Nikdy kávu nenechávejte vařit déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.

Clever dripper

Káva z Clever Dripperu je známá pro svoji jednoduchou přípravu, ale velice dobrou chuť.

 

Na 500 ml kávy budete potřebovat:

  • 30g výběrové kávy
  • Papírový filtr správné velikosti
  • Horkou vodu o teplotě 92–94° (Pálit prsty si při odhadování správné teploty nemusíte. Nechte vodu po přejití varem cca 30 vteřin odstát.)
  • Zrna namelte docela hrubě, ale méně než French press.

Postup přípravy kávy:

  • Promyjte filtr vroucí vodou.
  • Nasaďte filtr na Clever Dripper.
  • Nasypte kávu do Clever Dripperu.
  • Zalijte kávu po její povrch a nechte ji na cca 30 vteřin vykvést.
  • Krouživými pohyby dolijte zbytek vody a vše promíchejte.
  • Celková doba extrakce jsou 2 minuty.
  • Nasaďte Clever Dripper na nádobu. Tím sám spustí kávu do nádoby.
  • Po protečení vody odstraňte Clever Dripper z nádoby.
  • Užijte si kávového nebe.
  • Clever Dripper vždy po použití omyjte.
  • Nikdy kávu nenechávejte louhovat déle, byla by pak hořká a obsahovala by dřeviny.