Uganda Gumutindo: únor 2015_Uganda Gumutindo
red
prazirna_FB
Země původu:
vulkán Mt. Elgon, Uganda
Nadmořská výška:
2000 m n.m.
Pražírna:
Fair & Bio
Chuť:
sladké květy, hořká čokoláda, jasmín
Uganda Gumutindo
O kávě

V národním parku Mt. Elgon na jihovýchodě Ugandy, blízko hranic s Keňou, se nalézají plantáže sdružení farmářů Gumutindo. V původním jazyce Lugisu toto slovo označuje excelentní kvalitu, což ve zkratce vystihuje kávu, kterou sdružení produkuje. Na svazích vulkánu Mt. Elgon v nadmořské výšce okolo 2000 m n. m. zde farmáři pěstují místní odrůdu, známou jako Bigusu local. K zajištění udržitelné produkce využívají organické postřiky, vyrobené z místních rostlin. Plantáže jsou farmáři každodenně plety a kávovníky prořezávány a hnojeny, aby tak byla zajištěna stálá a kvalitní úroda. Farmáři mezi kávovníky vysazují i jiné plodiny, aby zamezili erozi půdy a skryli kávovníky do jejich stínu, díky čemuž se v jejich plodech může pomalu rozvinout bohatá chuť. Třešně jsou samozřejmě sbírány výhradně ručně, aby pro další zpracování kávy byly vybrány pouze zralé a zdravé plody. Na rozdíl od většiny producentů výběrové arabiky, sdružení Gumutindo nevyužívá žádný velký okolní závod pro další zpracování kávy, ale káva se specifickým způsobem zpracovává na zdejších farmách. Díky tomu tak zde mají pod kontrolou nejzásadnější kroky v produkci zelené kávy a mohou tak 100% ručit za její kvalitu. Navíc tento způsob samozřejmě přináší vyšší přidanou hodnotu pro samotné farmáře. Na velmi vysoké úrovni je i následná kontrola kvality kávy. Předtím, než je sklizeň nabídnuta k prodeji, je káva testována ve vlastních laboratořích sdružení. Gumutindo začalo v nedávné době také s iniciativou na podporu žen a jejich postavení v rodině. Produkce zajišťována ženskou částí sdružení je od zbytku kávy oddělována a prodávána samostatně. Sdružení tak chce dosáhnout lepšího postavení žen v rámci rodiny, kde je za vlastníka výsledné produkce tradičně považován muž, a pozitivně tak ovlivnit vnímání žen v celé komunitě. Káva je pražírnou Fair & Bio pražena na světlejší způsob a je tak vhodná zejména k domácí přípravě (moka konvička, filtrovaná a překapávaná káva…).

.

Uganda_Gumutindo
uganda
O zemi

Ačkoli se arabika v Ugandě objevila až na počátku 19. století, káva byla vždy součástí životů místních obyvatel. Je tomu tak díky robustě – méně kvalitní odrůdě kávy, která ve zdejších pralesích stále volně roste. Kávovníky robusty zde ve stínech ostatních původních rostlin, jako jsou například banánovníky, přirozeně žijí a kvetou zpravidla dvakrát ročně. Jedná se tak o jeden z mála přirozených výskytů kávovníku na celém světě. Uganda jako země nemá pro produkci kávy nejvhodnější podmínky. Není tomu tak však díky podmínkám přírodním, ale spíše politickým. Díky tomu, že je Uganda vnitrozemským státem, je v rámci vývozu kávy odkázána na dobré vztahy se sousedícími státy. Nestálá politická situace a zaostalá infrastruktura tak v minulosti často vedla k znehodnocení kávy ještě předtím, než opustila hranice země. Situace se však v posledních letech výrazně zlepšila, což přináší naději pro obyvatele celé země. Káva zaměstnává přes 300 000 farmářů a tvoří 95 % exportu Ugandy. Většina kávy je však méně kvalitní robusta, jejíž cena na trhu je velmi nízká. Dnes však mají díky zlepšené politické situaci farmáři v rámci sdružení, jako je například Gumutindo, možnost nabídnout kávu, která jim přinese odpovídající odměnu za jejich tvrdou práci. Doufejme, že léta civilních válek a ozbrojených konfliktů jsou již pryč a my tak budeme mít i nadále možnost poznávat skvělé kávy z Ugandy a podporovat tak tvrdou práci místních obyvatel, jak tomu je tento měsíc díky kávě, kterou nám přináší pražírna Fair&Bio.

O pražírně

Dlouhodobé zkušenosti, láska ke kávě, a naděje v lepší svět vedly ke vzniku unikátního projektu Fair&Bio Pražírny. Na český trh přichází s produktem 100% férové kávy v bio kvalitě. Jedinečnost projektu spočívá v podpoře znevýhodněných skupin napříč kontinenty. Do práce v pražírně jsou zapojeni lidé se zdravotním postižením, kteří tvoří více než polovinu všech zaměstnanců. Fair&Bio Pražírna v Kostelci nad Labem je první v Česku, která spojuje fair trade se sociálním podnikáním. Dobře tu vědí, že vydělávat na úkor producentů vede ke snižování kvality produktu a mnohdy i k nedůstojnému životu farmářů, a proto podporují pěstitele z rozvojových zemí a odebírají pouze kávu s certifikací Fairtrade. Dováží tak pro Vás nejlepší druhy fairtradové bio kávy z pěstitelských družstev Ameriky a Afriky. Kávu samozřejmě praží na objednávku s minimálními skladovými zásobami, tak aby vždy byla čerstvá a chutná.

Fair_Bio
blue
Dona Nenenm

Gill’s coffee | Brazílie

redirect

Další kávy
měsíce
února
2015
green
Finca Soledad Custopec

Coffeespot | Mexiko

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat