Panama finca La Serrania: listopad 2015- Panama finca La Serrania
Panama-Boquete-small_2
prazirna_FC
Země původu:
Boquete, Chiriqui
Nadmořská výška:
1800 m n.m.
Pražírna:
Fragaria Coffee
Chuť:

mléčná čokoláda, maliny čajová dochuť

Panama La Serrania
Proč tato káva?

Když jsme se dozvěděli, že do pražírny Fragaria Coffee dorazila čerstvá sklizeň mikrolotu La Serrania, neváhali jsme s jejím zařazením. Káva je díky zpracování metodou honey a světlému pražení prostě skvělá. Příznivci méně acidních káv tak budou zaručeně nadšeni.

O kávě

Farma La Serrania se nachází u města Boquete v regionu Chiriqui, v nadmořské výšce asi 1 800 m n.m. Tato poměrně malá farma (káva je pěstována na ploše asi 4 hektarů), je už po čtyři generace farma řízena rodinou Sabine. Tehdy dědeček současného majitele, Herolda Sabine, začal kromě zeleniny na farmě pěstovat také kávu odrůdy Catuai a zjistil, že se jí zde díky unikátnímu mikroklimatu velmi daří. Vysoká nadmořská výška spolu s na živiny bohatým vulkanickým podložím umožňují Heroldovi využívat pouze přírodní hnojiva a pěstovat tak kávu té nejvyšší kvality. K výjimečné chuti přispívá i to, že všechny kávovníky jsou pěstovány ve stínu ostatních stromů, jako jsou banánovníky nebo stromy guave. Káva je zpracována metodou honey. Zatímco u mokré metody je kávová třešeň zbavena v první fázi zpracování veškeré dužiny, v případě metody honey k tomu dochází jen z části. Díky tomu zůstane část cukrů obsažených v dužině kolem kávového zrna a postupně do něj prostupuje. To má za následek plnější tělo a především sladší chuť takto zpracovaných káv. Označení honey (tedy medová), je odvozené od hustoty neodebrané dužiny, která zrno obklopuje- je totiž podobná medu.

.

Panama_La_Serranai_web_2
panama_logo
O zemi

Káva se do Panamy dostala okolo roku 1820 z Kostariky, přičemž hlavní oblastí pěstování je především hornatá provincie Chiriqui (v překladu Údolí měsíce). Většina z asi 30 000 farem se nalézá v okolí města Boquete a v oblasti zvané Volcán-Candela, nazývané obilnicí Panamy. Mezi těmito dvěma územími se tyčí sopka Baru, nevyšší vrchol Panamy (3 474 m n.m.) . Vulkanickému podloží, dostatek srážek a značná vlhkost zde dávají vzniknout výjimečné kávě s velmi bohatou a intenzivní chutí.

O pražírně

Jak je vidět na příkladu pražírny Fragaria coffee, kvalitní káva již u nás není jen otázkou velkých měst. V této zatím nevelké pražírně z Písku se rozhodli jít vlastní cestou. Na podzim roku 2012 vznikl nápad na založení vlastní pražírny kávy a od března 2013 se už pražení kávy naplno věnují. Začali zde postupně s komoditní kávou, ale záhy zjistili, že tím, čím by se opravdu chtěli zabývat, je káva výběrová. Už zhruba rok tak v nabídce pražírny můžete najít okolo 5 mikrolotů z menších plantáží a sběrů. Cílem pražírny je zákazníkům ukazovat rozdíly mezi komoditní a výběrovou kávou a celkově přispívat k rozvoji kávové kultury v České Republice. A proč FRAGARIA? Latinsky to znamená jahodník. A právě jahodová farma je místo, kde celý nápad na založení vlastní pražírny kávy v malebném jihočeském městě vznikl.

Fragaria coffee_web
Kostarika-Finca-Santos-small_2
finca Santos

Original Coffee | El Kostarika

redirect

Další kávy
měsíce
listopadu
2015
Keňa-Gondo-small_2
Gondo

Coffee Source | Keňa

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat