Nikaragua JavaNica: duben 2016_Nikaragua Java Nica
Nikaragua
LBC
Země původu:
Nikaragua, provincie Dipilto, Farma Buenos Aires Estate, Farmář Luis Emilio Valladarez
Nadmořská výška:
1200 – 1500 m n.m.
Metoda zpracování:
Promytá
Pražírna:
La Boheme Café
Chuť:

Káva s vyváženým tělem, aroma jasmínu a oříšků. V chuti tóny sušeného ovoce a jahod.

Nikaragua JavaNica
O kávě

Káva pochází z města Jinotego, ležícího téměř na hranici Nikaragui a Hondurasu. Vypěstoval ji Louis Emilio Valladarez na farmě Finca Buenos Aires Estates, kterou založil přibližně před 50 lety. Od té doby kávu pěstuje společně se svými syny Louisem a Olmanem Valladarezovými. Společně patří mezi nejvýznamnější farmáře v celé Nikaragui. Na své produkci si dávají opravdu záležet. Letošní rok farma vyhrála s touto kávou prestižní soutěž Cup of Excellence a stala se nejlepší kávou v Nikaragui. Farma vlastní také zpracovatelský závod (na promytou i suchou metodu) a laboratoř. Káva je zpracovávána suchou metodou, při které není vystavena působení vody. Naopak sušení zařizuje, že se komplexní cukry ukryté v dužině dostanou osmózou do zrna, a tím káva nabyde výraznější a sladší chuti. Okusit vítěznou kávu prestižní soutěže můžete jako my a přesvědčit se o tom, že stojí za to.

Nikaragua Maracaturra
nicaragua
O zemi

Káva se do Nikaraguii dostala na začátku 19. století a sehrála velmi důležitou roli v její historii. Velmi rychle se totiž stala nejdůležitějším vývozním artiklem země a fungovala jako motor, který poháněl ekonomický růst země v průběhu 19. a 20. století. Kávu v Nikaraguii pěstuje přes 40 000 farmářů, přičemž většinou jde o drobné pěstitele, kteří farmy obhospodařují za pomoci rodinných příslušníků. Nejpříhodnější oblast pro pěstování kávy se nalézá v hornaté oblasti regionů Matagalpa a Jinotega a je zde produkována nejlepší káva, kterou Nikaragua může nabídnout. Největší část celkové produkce potom pochází z regionu Managua, ležícího na západě země.

Co se týče chuťového profilu káv z Nikaraguii, je velmi různorodý. Tradiční odrůdy, které jsou na farmách ve velké míře pěstovány, jsou známé Typica, Bourbon nebo Caturra. Tyto kávy se tak vyznačují elegantní, sladkou a vyváženou chutí. Řada pěstitelů však začala experimentovat s více exotickými odrůdami, jako je např. odrůda Pacamara nebo Java, jak je tomu i v případě farmy Limoncillo. Tyto kávy se vyznačují exotičtější a výraznější ovocnou chutí s plným tělem. V dubnovém balíčku kávového předplatného jsme pro Vás vybrali právě kávu tradiční odrůdy Caturra, a Vy si tak díky pražírně Sicafe můžete vychutnat její vyváženou a jemně nasládlou chuť.

O pražírně

Česká pražírna kávy La Boheme Cafe se zabývá pražením zelené kávy již od roku 2007. Několikrát do roka v době sklizně vysílá své lidi do zemí ve kterých se pěstuje káva přímo na plantáže, kde mají možnost zajistit ta nejkvalitnější kávová zrnka pro příští rok. Tito odborníci jsou také zváni jako porotci do soutěží v programu Cup of Excellence, na kterých se hodnotí nejlepší kávy z aktuální sklizně přímo v produkujících oblastech. U kávy výběrové kategorie je velice důležité znát své dodavatele a proto se La Boheme Cafe snaží co nejvíce své kávy nakupovat s jasným rodokmenem. Díky tomu může garantovat nejvyšší kvalitu a jasný původ. Ředitel a zakladatel pražírny, američan Charles Fleer je velmi uznávanou autoritou ve světě kávy. Je členem společnosti Specialty Coffee Association of America a během svých každoročních cest sdílí a rozšiřuje své znalosti se zemědělci a vede odborná školení v regionech pěstování kávy pro zajištění maximální kvality.

La_Boheme
Kongo Lake Kivu
Kongo Lake Kivu

Fair & Bio | Kongo

redirect

Další kávy
měsíce
dubna
2016
Guatemala Manila San Ignacio
Guatemala Manila San Ignacio

Amáres Coffee | Guatemala

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat