Mexico Atoyac: květen 2015_Mexico Atoyac
green
prazirna_GC
Země původu:
Atoyac, Oaxaca
Nadmořská výška:
1000- 1600 m n.m.
Pražírna:
Gill’s coffee
Chuť:

datle, karamel, plné tělo

Mexico Atoyac
O kávě

Káva Mexico Atoyac se pěstuje ve státě Oaxaca, ve kterém se nachází provinční město Atoyac. V této provincii leží vesnička Santos Reyes Nopala. Zemědělci z této vesničky patří mezi producenty komunity Santa Lucia Teotepec, která se rozprostírá po celém jihozápadním pobřeží státu Oaxaca. Společenství tvoří 328 certifikovaných farmářů, kteří takto spolupracují již od roku 2006. Před 10 lety se totiž v této oblasti výrazně zhoršily přírodní podmínky pro pěstování kávy. Místní zemědělci byli nuceni spojit své síly, aby si zajistili konkurenceschopnost s okolním světem. Nutno dodat, že se jim to více než podařilo. Káva z této oblasti patří mezi světovou špičku. Společenství je vlastníkem ochranných známek USDA, UTZ a Fair trade. Každý farmář musí tedy plnit přísné podmínky, které mají za účel ochraňovat přírodu a podporovat udržitelný růst společenství. V rámci těchto certifikátů musí být zajištěna nejen ochrana přírody, ale také životní podmínky všech farmářů a pracovníků. Zajímavostí je, že právě v těchto místech byla v roce 2000 podepsána tzv. “Oaxaca Declaration”, která je celosvětovou úmluvou definující základní faktory udržitelného růstu kávovníků. Káva se zde pěstuje v nadmořské výšce od 1000 do 1600 m n. m., zpracovává se suchou metodou a jejím producentem je ekologické sdružení farmářů Oaxacan coffee SC, které je součástí výše jmenované komunity Santa Lucia Teotepec.

mexiko_atoyac
mexico
O zemi

Etiopie je zemí, kde se káva narodila. Již v 10. století nomádi obývající dnešní území Etiopie objevili povzbuzující účinky kávy, byť ji nepřipravovali jako nápoj, ale třešně kávovníku přímo pojídali. Káva se následně prostřednictvím islámských poutníků dostala na Blízký východ a do Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Ačkoli zaujímá etiopská káva pouze 3% celkového světového trhu, hraje v ekonomice země klíčovou úlohu. 60% zahraničních příjmů plyne právě z obchodu s kávou a přibližně 15 milionů Etiopanů je na obchodu s kávou ekonomicky závislých.

O pražírně

Na to, jakým kavárenským prostředím se může chlubit, v Brně funguje opravdu pomálu kvalitních pražíren. Toho si naštěstí všiml pan Miloš Gilánik (odtud také název pražírny Gill’s Coffee), kterého inspiroval rozmach mikro pražíren v sousedním Německu a rozhodl se založit pražírnu v srdci moravské metropole. K tomuto projektu poté přizval baristu a pražiče Jana Špalka a za dva a půl roku provozu pražírny je vidět, že společně ušli opravdu dlouhou cestu. Hlavní filozofií pražírny Gill’s Coffee je pražit až na přímou objednávku zákazníka. Každý odběratel má záruku toho, že k němu dorazí káva čerstvá. Kávu nakupují od nejkvalitnějších dodavatelů zelené kávy v Evropě a postupně směřují k přímým obchodům s konkrétními farmáři. Jak sami říkají, přes neustálý vývoj by si tu rádi zachovali podobu manufaktury, kde je k surovině přihlíženo s maximální pozorností. Poměrně nedávno otevřeli také espresso bar a coffee shop v centru Brna, hned vedle samotné pražírny.

gills_coffee
red
Ayehu

Coffeespot | Etiopie

redirect

Další kávy
měsíce
května
2015
blue
Sierra Madre

Fragaria Coffee | Guatemala

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat