Kostarika Santa Rosa 1900
red
LBC
Země původu:
Leon-Cortés, Tarrazu
Nadmořská výška:
1900 m n.m.
Pražírna:
La Bohéme Café
Chuť:
lískové oříšky, švestky a červené ovoce
Kostarika Santa Rosa 1900
O kávě

Káva Santa Rosa pochází z jedné z nejznámějších pěstitelských oblastí v Kostarice- regionu Tarrazu. Zde se v oblasti San Lorenzo nachází mikroregion Leon-Cortés, na jehož území se rozkládá plantáž Santa Rosa. Káva, kterou vám La Bohéme Café představuje, je na této farmě pěstována ve výšce 1900 m n.m. a jedná se o odrůdu arabiky Catuai Rojo. Region Tarrazu je ve světě výběrové kávy známý pro velmi pomalé dozrávání třešní, které vede k rozvinutí bohatých chutí kostarických káv. To je způsobeno jednak vysokou nadmořskou výškou, ve které je káva pěstována, a také častým výskytem mračen nad touto oblastí, způsobeným těsnou blízkostí Tichého oceánu a Karibského moře (ležícího v Atlaniku). Farmář Luis Alverto Monge Ureňa se svojí rodinou ke zpracování kávy ze svých farem využívá vlastní mycí stanici, která nese název La Lia. Káva se zde zpracovává nejrůznějšími metodami- promytou (mokrou), ale také méně známými metodami jako je red nebo yellow honey. Tyto metody jsou farmáři často využívány jako alternativy pro mokrou metodu zpracování, díky jejich výrazně menším požadavkům na vodní zdroje. Káva, kterou můžete v březnovém balíčku díky pražírně La Bohéme Café ochutnat, je zpracována právě metodou red honey. Zatímco u mokré metody je kávová třešeň zbavena v první fázi zpracování veškeré dužiny, v případě metod zpracování honey k tomu dochází jen z části. Díky tomu zůstane část cukrů obsažených v dužině kolem kávového zrna a postupně do něj prostupuje. To má za následek plnější tělo a především sladší chuť takto zpracovaných káv. Označení honey (tedy medová), je odvozené od hustoty této neodebrané dužiny, která je podobná medu. S velkým úsilím se na farmě Santa Rosa také věnují samotné půdě. Jílovité podloží je obohacováno především draslíkem, díky němuž jsou třešně tvrdší a rozvíjí se jejich bohatá chuť. Káva Santa Rosa od Luise Alverta je zkrátka pěstována a zpracována s maximální péčí, což díky její výjimečné chuti jistě oceníte i vy v březnovém balíčku našeho kávového předplatného.

.

Kostarika_Santa_Rosa_1900
costarica_logo
O zemi

Káva se v Kostarice začala pěstovat v druhé polovině 18. století, kdy byla dovezena z Kuby. Začala se pěstovat v oblasti Centrální náhorní plošiny, kde jsou pro pěstování kávy arabika velmi příhodné podmínky. V 19. století kostarická vláda pěstování kávy mohutně podporovala a pěstování kávy se tak stalo velmi důležitou součástí ekonomiky, kterou zůstalo až doposud. V roce 2006 byla káva třetí nejvýznamnější vývozní položkou. Ačkoli jsou kávy z Kostariky obecně skvělé, pro mnoho znalců je problém jejich poměrně malá různorodost. Model pěstování kávy v Kostarice kladl důraz na vysokou úrodu kávy, což mimo jiné vyžadovalo využívání různých hnojiv, díky čemuž klesá čistota kávy v šálku. Využívání velkých zpracovatelských závodů také znamenalo časté míchání kávy z různých farem dohromady, navíc s různou zralostí třešní, což tak vedlo spíše k průměrným chuťovým charakteristikám káv. V posledních letech se však i v Kostarice stále více prosazuje přístup respektující úrodu jednotlivých farmářů a individuální zpracování kávových bobů pocházejících z dané oblasti v malých zpracovatelských závodech, které se většinou nacházejí přímo na farmě. Toho důkazem je i káva Santa Rosa, kterou můžete díky pražírně La Bohéme Café v březnovém balíčku ochutnat.

O pražírně

Česká pražírna kávy La Boheme Cafe se zabývá pražením zelené kávy již od roku 2007. Několikrát do roka v době sklizně vysílá své lidi do zemí ve kterých se pěstuje káva přímo na plantáže, kde mají možnost zajistit ta nejkvalitnější kávová zrnka pro příští rok. Tito odborníci jsou také zváni jako porotci do soutěží v programu Cup of Excellence, na kterých se hodnotí nejlepší kávy z aktuální sklizně přímo v produkujících oblastech. U kávy výběrové kategorie je velice důležité znát své dodavatele a proto se La Boheme Cafe snaží co nejvíce své kávy nakupovat s jasným rodokmenem. Díky tomu může garantovat nejvyšší kvalitu a jasný původ. Ředitel a zakladatel pražírny, američan Charles Fleer je velmi uznávanou autoritou ve světě kávy. Je členem společnosti Specialty Coffee Association of America a během svých každoročních cest sdílí a rozšiřuje své znalosti se zemědělci a vede odborná školení v regionech pěstování kávy pro zajištění maximální kvality.

La_Boheme
blue
Don Jimenez estate

Dos Mundos | Dominikánská republika

redirect

Další kávy
měsíce
března
2015
green
Pamwamba

Botacoffee | Malawi

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat