Kostarika La Pastora: leden 2015_Kostarika La Pastora
red
KM2
Země původu:
Tarrazu, Kostarika
Nadmořská výška:
1500 m n.m.
Pražírna:
Káva Malena
Chuť:
pomeranče, mandarinky, mírná acidita, krémové tělo
Kostarika La Pastora
O kávě

La Pastora pochází z regionu Tarrazu. Zralé třešně kávovníku jsou pečlivě sbírány a převezeny do zpracovatelského závodu Cooptarrazu, kde jsou bezprostředně po sklizení zpracovány. Cooptarrazu je poměrně velký a moderní závod, kde se zpracovává veškerá káva z okolních oblastí. Vznikl již v roce 1970 a ročně zaměstnává okolo 10 000 místních obyvatel, ať už přímo v rámci produkce kávy nebo v některé z podpůrných funkcí. Káva la Pastora se zde mokrou cestou zpracovává zvlášť od ostatních káv z jiných plantáží a dále se tak může prodávat pod svým jménem. Skvělá chuť této kávy je způsobena příhodným klimatem, kdy roční úhrn srážek v regionu je okolo 2 000 mm, ale je zde také 3-4 měsíční období sucha s přibližně 2 150 hodinami slunečního svitu ročně dopadajícího na plantáže. Ke kvalitě kávy také samozřejmě velmi významně přispívá půda. Sopečné podloží s vysokým pH a obsahem železa a hořčíku má velmi pozitivní dopad na její chuťové charakteristiky. Tyto faktory, v kombinaci s pěstovanými odrůdami (Caturra, Typica), dávají vzniknout velmi příjemné kávě, kterou v šálku dozajista objevíte.

.

Kostarika_Pastora
costarica_logo
O zemi

Káva se v Kostarice začala pěstovat v druhé polovině 18. století, kdy byla dovezena z Kuby. Začala se pěstovat v oblasti Centrální náhorní plošiny, kde jsou pro pěstování kávy arabika velmi příhodné podmínky. V 19. století kostarická vláda pěstování kávy mohutně podporovala a pěstování kávy se tak stalo velmi důležitou součástí ekonomiky, kterou zůstalo až doposud. V roce 2006 byla káva třetí nejvýznamnější vývozní položkou. Ačkoli jsou kávy z Kostariky obecně skvělé, pro mnoho znalců je problém jejich poměrně malá různorodost. Model pěstování kávy v Kostarice kladl důraz na vysokou úrodu kávy, což mimo jiné vyžadovalo využívání různých hnojiv, díky čemuž klesá čistota kávy v šálku. Využívání velkých zpracovatelských závodů také znamenalo časté míchání kávy z různých farem dohromady, navíc s různou zralostí třešní, což tak vedlo spíše k průměrným chuťovým charakteristikám káv. V posledních letech se však i v Kostarice stále více prosazuje přístup respektující úrodu jednotlivých farmářů a individuální zpracování kávových bobů pocházejících z dané oblasti v malých zpracovatelských závodech, které se většinou nacházejí přímo na farmě. Díky tomu tak můžete ochutnat i tak skvělé kávy, jakou je la Pastora, kterou vám v tomto balíčku představuje Káva Malena.

blue
SHB FEDEPMA

mamacoffee | Guatemala

redirect

Další kávy
měsíce
ledna
2015
green
Amaro Gayo

Sicafe | Etiopie

redirect

Objednávky předplatného na září pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat