Kongo Lake Kivu
Kongo
prazirna_FB
Původ:
Kivu, oblast jezera Kivu
Nadmořská výška:
1500 – 2000 m n.m.
Pražírna:
Fair&Bio
Chuť:

V šálku se dokonale snoubí střední acidita divokých višní a černého rybízu se skořicovou sladkostí.

Kongo Lake Kivu
O kávě

Pěstitelem této kávy je družstvo SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Développement Intégral). Přestože klimatické a zeměpisné podmínky činí východní region Demokratické republiky Kongo ideálním pro pěstování velmi kvalitní kávy, desítky let trvající násilné konflikty a občanská válka donutily mnohé farmáře opustit své domovy a uprchnout do bezpečí. Farmáři, kteří nemohli odejít, zůstali vinou zničené infrastruktury a nefunkčního trhu s kávou odkázáni na příjmy z pašování sklizené kávy. V roce 2003 se malá skupina farmářů nechala inspirovat příkladem rwandských pěstitelských družstev a založila SOPACDI, které v současnosti sdružuje asi 5 600 drobných farmářů z různých etnických skupin.  Rodinné farmy jsou velmi malé, průměrná rozloha je do 2 hektarů. Přibližně 20 procent členů družstva tvoří ženy, často vdovy po farmářích utopených při pašování kávy přes jezero Kivu. Káva je zde pěstována v nadmořské výšce od 1500 do 2000 m n.m a je zpracována promytou metodou kombinovanou se sušením na slunci. Jedná se výhradně o odrůdy arabiky bourbon a její odnože. Hlavní sklizeň probíhá od března do června.

Jak je již patrné z faktu, že kávu do dubnového balíčku přichystala pražírna Fair & Bio, SOPACDI nedávno obdrželo stejnojmennou certifikaci. Družstevníci usilují o obnovu krajiny a udržitelné hospodaření. Snaží se zmírňovat půdní erozi, vysazují nové rostliny kávovníku z vlastních pěstitelských školek. Farmáři navštěvují workshopy, na kterých je agronomové seznamují se zásadami organického kompostování a mulčování.  Mimo to samozřejmě sdružení vytváří řadu sociálních programů pro podporu farmářů a jejich rodin.

Kongo Lake Kivu 2
kongo
O zemi

Pěstování kávy v Kongu bylo stejně jako všechny ostatní aspekty života na tomto území zásadně ovlivněno krvavou občanskou válkou z přelomu tisíciletí. Zatímco v roce 1989 země exportovala více než 120 tisíc tun zelené kávy, v roce 2003 to bylo jen o něco více než 30 tun. Kvalitní arabika (kromě ní se v Kongu pěstuje i robusta) se v Kongu pěstuje převážně v regionu Kivu, kde se nachází přes 11 000 drobných farmářů. Bohužel, politická i ekonomická situace v Kongu stále není ve větší míře nakloněna drobným pěstitelům a buďme tak rádi za každou skvělou kávu, kterou z této země máme možnost ochutnat s vědomím, že se alespoň část ze zaplacené ceny dostane zpět k samotným farmářům. Tak, jak je tomu u kávy Lake Kovi 2 od pražírny Fair & Bio.

O pražírně

Dlouhodobé zkušenosti, láska ke kávě, a naděje v lepší svět vedly ke vzniku unikátního projektu Fair&Bio Pražírny. Na český trh přichází s produktem 100% férové kávy v bio kvalitě. Jedinečnost projektu spočívá v podpoře znevýhodněných skupin napříč kontinenty. Do práce v pražírně jsou zapojeni lidé se zdravotním postižením, kteří tvoří více než polovinu všech zaměstnanců. Fair&Bio Pražírna v Kostelci nad Labem je první v Česku, která spojuje fair trade se sociálním podnikáním. Dobře tu vědí, že vydělávat na úkor producentů vede ke snižování kvality produktu a mnohdy i k nedůstojnému životu farmářů, a proto podporují pěstitele z rozvojových zemí a odebírají pouze kávu s certifikací Fairtrade. Dováží tak pro Vás nejlepší druhy fairtradové bio kávy z pěstitelských družstev Ameriky a Afriky. Kávu samozřejmě praží na objednávku s minimálními skladovými zásobami, tak aby vždy byla čerstvá a chutná.

Fair_Bio
El-salvador-El-Manzano
El Salvador Finca El Manzano

La Bohéme Café | El Salvador

redirect

Další kávy
měsíce
října
2016
Kolumbie La Risaralda
Kolumbie Risaralda

Coffeespot | Kolumbie

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat