Indonésie Sumatra Togos Gopas: prosinec 2014_Indonésie Sumatra Togos Gopas
red
prazirna_GC
Země původu:
Lintong Nihuta, Sumatra
Nadmořská výška:
1350 m n.m.
Pražírna:
Gill’s coffee
Chuť:
hutné tělo, tmavá čokoláda, ibišek, ostružiny
Indonésie Sumatra Togos Gopas
O kávě

Jak sami v Gill’s Coffee popisují, Sumatra Togos Copas změnila jejich názor na kávu pocházející z tohoto ostrova.  Farma Togos Gopas leží na jih od jezera Toba v regionu Lintong Nihuta a již od počátku své produkce se orientuje pouze na výběrovou kávu. Na rozloze 45 hektarů se zde pěstují kávovníky staré teprve zhruba 4 roky, takže se jedná o jedny z prvních sklizní této farmy. Ve výšce okolo 1350 m n. m. se zde pěstuje místní odrůda Sigalaruntang. Možná díky naprosté samostatnosti farmy tato káva chutná tak dobře a nenalezneme v ní žádné „pachutě“, tolik typické pro kávy z tohoto ostrova. Na farmě probíhá celý proces zpracování zralých třešní ihned po sklizni až po samotné sušení na Slunci. Vyhýbá se tak transportům v průběhu zpracování kávy, které mohou mít negativní vliv na její kvalitu. Káva je zpracována polopromytou metodou.

.

Sumatra_Togos_Copas
sumatra_logo
O zemi

Kávy z ostrova Sumatra rozdělují milovníky kávy na dvě skupiny. Jedni tuto chuť milují a nedají na ní dopustit, druzí se jí raději obloukem vyhnout. Káva z místních farem je známá díky svému typickému chuťovému profilu- nízkou aciditou, hutnému tělu a zemitým nádechem.  Tento velmi specifický chuťový profil je způsoben zvláštní metodou zpracování velké většiny káv pocházející z tohoto ostrova, zvanou Wet- Hulled. Při této metodě jsou třešně nejprve loupané ve vodě a následně jsou ponechány na slunci, přímo na zemi podél hliněných silnic. Díky tomu káva získává typickou zemitou chuť. Tento proces sebou však nese riziko, že se v kávě projeví kalné tóny někdy připomínající plíseň, které kávu degradují.

Kávu ze Sumatry musíte jednoduše sami ochutnat, abyste sami zjistili, k jaké skupině se řadíte. Sumatra, kterou vám v prosincovém balíčku představuje Gill’s Coffee, není zcela typickou představitelkou káv z tohoto ostrova a může tak zaujmout i ty, které káva z Indonésie dosud neoslovila. Rozhodně Vám nabídne naprosto odlišný chuťový zážitek než ostatní kávy v balíčku, což je také důvod, proč jsme se rozhodli tuto kávu do balíčku zařadit.

O pražírně

Na to, jakým kavárenským prostředím se může chlubit, v Brně funguje opravdu pomálu kvalitních pražíren. Toho si naštěstí všiml pan Miloš Gilánik (odtud také název pražírny Gill’s Coffee), kterého inspiroval rozmach mikro pražíren v sousedním Německu a rozhodl se založit pražírnu v srdci moravské metropole. K tomuto projektu poté přizval baristu a pražiče Jana Špalka a za dva a půl roku provozu pražírny je vidět, že společně ušli opravdu dlouhou cestu. Hlavní filozofií pražírny Gill’s Coffee je pražit až na přímou objednávku zákazníka. Každý odběratel má záruku toho, že k němu dorazí káva čerstvá. Kávu nakupují od nejkvalitnějších dodavatelů zelené kávy v Evropě a postupně směřují k přímým obchodům s konkrétními farmáři. Jak sami říkají, přes neustálý vývoj by si tu rádi zachovali podobu manufaktury, kde je k surovině přihlíženo s maximální pozorností. Poměrně nedávno otevřeli také espresso bar a coffee shop v centru Brna, hned vedle samotné pražírny.

gills_coffee
blue
finca Buenos Aires

Fragaria coffee | El Salvador

redirect

Další kávy
měsíce
prosince
2014
green
Yirgacheffe Chelba

Laura Coffee | Etiopie

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat