El Salvador Villa Galicia
blue
LBC
Země původu:
Ataco, Ahuachapán
Nadmořská výška:
1900 m.n.m.
Pražírna:
La Boheme Cafe
Aroma:
Sladké
Chuť:

Oříšky, pečená jablka, rozinky

El Salvador Villa Galicia
Proč tato káva?

Jelikož se La Boheme Café samostatně Týdne kávy neúčastnilo, bylo pro nás její zařazení do říjnového balíčku, které jsme na trzích kávy prezentovali, jasnou volbou. Káva je čerstvou novinkou, která je v nabídce pražírny pouze několik dní. Díky zpracování metodou Honey se jedná o lahodně nasládlou kávu. Ideální pro alternativní přípravy- V60 nás jednoduše nadchla.

O kávě

Káva pocházi od farmáře Mauricia Salaverria, který kávu pěstuje poblíž městečka Ataco, v regionu Ahuachapán na západě El Salvadoru. Farma se nalézá ve výšce okolo 1300 m n.m. a pěstuje se zde výhradně odrůda Bourbon a Pamara. Káva se v této oblasti pěstuje už více než sto let, kdy s touto vizionářskou myšlenkou přišel Don Manuel Ariz- předek Mauricia, který opustil Galacii v rodném Španělsku a koupil půdu, která dodnes nese jméno připomínající jeho původ. Mauricio Salaverria tak pokračuje v rodinné tradice a snaží se pěstovat tu nejlepší kávu, jakou mu přírodní podmínky dovolí. Pro její kvalitu dělá mnoho- farma má vlastní, k životnímu prostředí šetrný, zpracovatelská závod. Zde se zpracovává káva ze všech farem, které Mauricio vlastní (celkem šest). Kávové třešně jsou samozřejmě ručně sklízeny a samostatně zpracované, tak aby byla zaručena nejvyšší kvalita a stálost jeho produkce.  K odstranění dužiny se využívá na farmách zachycená dešťová voda a káva je sušena na afrických postelích. Káva je zpracována metodou honey, díky čemuž se do kávy dostane část cukrů obsažených v dužině kolem kávového zrna a postupně do něj prostupuje. To má za následek plnější tělo a především sladší chuť takto zpracovaných káv. V říjnovém balíčku kávového předplatného se můžete tak přesvědčit, na kolik se mu jeho snaha o produkci té nejlepší výběrové kávy v El Salvadoru daří. Nás, díky pražírně La Boheme cafe, už přesvědčil.

El_Salvador_Gallica_web
salvador_logo
O zemi

Káva z El Salvadoru neměla po mnoho let příliš dobrou pověst, způsobenou neschopností země produkovat kávu té nejvyšší kvality, tak jako se to dařilo okolním zemím (např. Guatemala). To bylo způsobeno především velmi nestálou politickou situací v zemi, která v 80. letech vyústila v občanskou válku. Jedno z mála pozitiv této nestability však bylo, že z okolních zemí do El Salvadoru jen pomalu pronikaka odrůda Cantimor, která je sice více odolná proti nákazám, ale není tak kvalitní jako původní odrůda Bourbon, která zde byla poprvé kultivována již okolo roku 1800. Díky tomu tak dnes v El Salvadoru můžeme najít až 80-ti leté kávovníky této jedinečné odrůdy spolu s jejími varietami, které se směle řadí k tomu nejlepšímu, co výběrová káva může nabídnout.

O pražírně

Česká pražírna kávy La Boheme Cafe se zabývá pražením zelené kávy již od roku 2007. Několikrát do roka v době sklizně vysílá své lidi do zemí ve kterých se pěstuje káva přímo na plantáže, kde mají možnost zajistit ta nejkvalitnější kávová zrnka pro příští rok. Tito odborníci jsou také zváni jako porotci do soutěží v programu Cup of Excellence, na kterých se hodnotí nejlepší kávy z aktuální sklizně přímo v produkujících oblastech. U kávy výběrové kategorie je velice důležité znát své dodavatele a proto se La Boheme Cafe snaží co nejvíce své kávy nakupovat s jasným rodokmenem. Díky tomu může garantovat nejvyšší kvalitu a jasný původ. Ředitel a zakladatel pražírny, američan Charles Fleer je velmi uznávanou autoritou ve světě kávy. Je členem společnosti Specialty Coffee Association of America a během svých každoročních cest sdílí a rozšiřuje své znalosti se zemědělci a vede odborná školení v regionech pěstování kávy pro zajištění maximální kvality.

La_Boheme
red
Bebeka

Coffeespot| Etiopie

redirect

Další kávy
měsíce
října
2015
green
Guatemala Duro

Fair&Bio | Guatemala

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat