El Salvador El Manzano: červenec 2015_El Salvador El Manzano
El-salvador-El-Manzano
LBC
Země původu:
El Salvador Finca El Manzano
Nadmořská výška:
1300 m n.m.
Pražírna:
La Boheme café
Chuť:

červené zralé ovoce, rybíz a ananas

El Salvador El Manzano
O kávě

Tuto kávu pro vás připravil farmář Emilio Lopez Diaz, který vlastní farmičku Finca El Manzano. Ta se nachází v oblasti El Salitre asi 10 mil od provinčního města Santa Ana. Jedná se o odrůdy arabiky Bourbon a Pacas, pěstované ve výšce okolo 1300 m n.m. Ke sklizni dochází v této oblasti mezi prosincem a únorem. Káva je dále zpracovávána v závodu Cuatro M, který vede sám Emilio, kde kávu zpracovává všemi třemi nejznámějšími způsoby zpracování (promytá, suchá a honey). Káva, kterou vám prostřednictví kávového předplatného představuje La Boheme Café, byla zpracovávána promytou metodou. Specialitou závodu je také množství vody používané při zpracování promytou metodou, které je daleko menší, než je běžné. Tím dochází k šetření přírodních zdrojů a zefektivňuje to i proces výroby samotné kávy. Tato káva pěstovaná na vulkanické půdě dostala v roce 2006 ocenění Cup of Excellence a o rok později získala i Rainforest Alliance Certification. Dosahuje tak nejvyšších možných nároků na chuť i na způsob zpracování s ohledem na životní podmínky farmářů i životního prostředí.

el-salvador-el.manzano-2
salvador_logo
O zemi

Káva z El Salvadoru neměla po mnoho let příliš dobrou pověst, způsobenou neschopností země produkovat kávu té nejvyšší kvality, tak jako se to dařilo okolním zemím (např. Guatemala). To bylo způsobeno především velmi nestálou politickou situací v zemi, která v 80. letech vyústila v občanskou válku. Jedno z mála pozitiv této nestability však bylo, že z okolních zemí do El Salvadoru jen pomalu pronikaka odrůda Cantimor, která je sice více odolná proti nákazám, ale není tak kvalitní jako původní odrůda Bourbon, která zde byla poprvé kultivována již okolo roku 1800. Díky tomu tak dnes v El Salvadoru můžeme najít až 80-ti leté kávovníky této jedinečné odrůdy spolu s jejími varietami, které se směle řadí k tomu nejlepšímu, co výběrová káva může nabídnout.

O pražírně

Česká pražírna kávy La Boheme café se zabývá pražením zelené kávy již od roku 2007. Několikrát do roka v době sklizně vysílá své lidi do zemí ve kterých se pěstuje káva přímo na plantáže, kde mají možnost zajistit ta nejkvalitnější kávová zrnka pro příští rok. Tito odborníci jsou také zváni jako porotci do soutěží v programu Cup of Excellence, na kterých se hodnotí nejlepší kávy z aktuální sklizně přímo v produkujících oblastech. U kávy výběrové kategorie je velice důležité znát své dodavatele a proto se La Boheme café snaží co nejvíce své kávy nakupovat s jasným rodokmenem. Díky tomu může garantovat nejvyšší kvalitu a jasný původ. Ředitel a zakladatel pražírny, američan Charles Fleer je velmi uznávanou autoritou ve světě kávy. Je členem společnosti Specialty Coffee Association of America a během svých každoročních cest sdílí a rozšiřuje své znalosti se zemědělci a vede odborná školení v regionech pěstování kávy pro zajištění maximální kvality.

La_Boheme
Kolumbie La Risaralda
Kolumbie Risaralda

Coffeespot | Kolumbie

redirect

Další kávy
měsíce
října
2016
Kongo Lake Kivu
Kongo Lake Kivu

Fair&Bio | Kongo

redirect

Objednávky předplatného na červenec pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat