Dominikánská republika Don Jimenez estate: březen_2015_Dominikánská republika Don Jimenez estate
blue
prazirna_dosmundos
Země původu:
Pico del Duarte, Hispaniola
Nadmořská výška:
1200- 1400 m n.m.
Pražírna:
Dos Mundos
Chuť:

ovocné tóny švestek a jablek

Dominikánská republika Don Jimenez estate
O kávě

Farma Don Jimenez se nachází na ostrově Hispaniola, v těsné blízkosti jedné z nejvyšších hor karibské oblasti Pico del Duarte, čnící do výšky 3098 metrů. Farma samotná je jednou z nejstarších v Dominikánské republice- byla založena již v roce 1930. Poté byla na krátkou dobu opuštěna, aby ji následně koupil francouzský obchodník spolu s dvěma agronomy. Farma se nalézá vy výšce 1200 až 1400 m n.m. ve velmi příhodné klimatické oblasti. Jílovitá půda zajišťuje všechny důležité živiny pro rostlinu kávovníku a velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami umožňují pozvolné dozrávání třešní, díky čemuž se v šálku může rozvinout její intenzivní a plná chuť. Kávovníky odrůdy Catura zde rostou ve stínu divokých banánovníků a pomerančovníků. Zralé třešně jsou samozřejmě ručně sbírány, přičemž sběr probíhá v pěti i více opakováních, aby se vždy zpracovávaly jen opravdu zralé třešně. Ty jsou poté přímo na farmě zpracovávány mokrou cestou. V poslední fázi jsou kávová zrna, ještě obalená v pergamenu (slupka, které se v kávové třešni nachází pod dužinou), převezena do asi dvě hodiny vzdáleného zpracovatelského závodu ve městě Santiago de los Caballeros. Zde dále pokračuje přísná kontrola kvality v podobě třídění a degustování v různých fázích zpracování kávy, aby byla zajištěna její nejvyšší možná kvalita. Tu ještě před samotným naložením do kontejnerů a transportu kávy do přístavu Santo Domingo kontroluje Rada pro kávu Dominikánské republiky, oficiální úřad zřízený ministerstvem zemědělství. Farma Don Jimenez spolupracuje s asociací San Benedeto del Puerto, kdy se v rámci této spolupráce snaží zlepšovat podmínky života místní komunity. Hlavní cíl této snahy je především boj s nezaměstnaností, především žen. Za tímto účelem zde také vznikla malá společnost vyrábějící ručně pletené košíky z uschlých palmových listů.

Dominikánká_republika_Don_Jimenez
dominic
O zemi

Káva je v Dominikánské republice považována za národní nápoj. To také dokládá fakt, že méně než pětina dominikánské kávy je vyvážena a naprostá většina produkce tak slouží k domácí spotřebě. Kávová kultura sahá v Dominikánské republice až 200 let zpět a průměrná roční spotřeba jednoho obyvatele se pohybuje okolo 3 kilogramů kávy. To má za důsledek, že většina kávy pěstované pro domácí spotřebu často nedosahuje takové kvality, jaká je ve světě vysoce ceněných výběrových arabik běžná. Nicméně jsou zde výjimky, jako je například káva z farmy Don Jimenez, kterou vám v březnovém balíčku představuje pražírna Dos Mundos. Oficiálně je území Dominikánské republiky rozděleno do 6 pěstitelských oblastí: Cibao (kde se naléza i farma Don Jimenez), Bani, Azua, Ocoa, Barahona a Juncalito. Toto rozdělení vytvořila sama vláda, aby tak umožnila lepší oddělení dominikánských káv podle chuťových profilů, které jsou specifické pro každé z těchto mikroklimat. Díky této klimatické různorodosti může sklizeň kávy v Dominikánské republice probíhat po celý rok na různých místech ostrova. Hlavní období však trvá od listopadu do května. Káva zde roste ve výškách od 600 do 1500 m n.m., převážně na malých farmách, kdy průměrná rozloha farmy činí méně než tři hektary. Většina produkce je organického původu, i když farmy často nejsou oficiálně certifikováné žádnou organizací. Kávy v Dominikánské republice jsou zpracovávány mokrou metodou, kdy většina farem využívá vlastní mycí stanice. Poté, co jsou kávová zrna zbavena dužiny, putují obalená v pergamenu do větších zpracovatelských závodů, kde je proces zpracování dokončen a káva je připravena k exportu.

O pražírně

Dos Mundos, španělsky „Dva světy“, je poměrně nová česká lokální pražírna výběrové kávy se sídlem v Praze na Korunní 31. Pravidelně ochutnávají vzorky káv z těch nejlepších regionů celého světa, od guatemalských sopek ve střední Americe, přes hory Etiopie, až po ostrovy Indonésie. Zaměřují se výhradně na nákup kávy od konkrétních farmářů a vybírají jejich nejlepší sklizně. V pražírně Dos Mundos navíc můžete kávu nejen ochutnat ale také se podívat jak jí praží. V nabídce mají vždy alespoň 6 druhů káv, přičemž každá je trochu jiná a tudíž i vhodná na jinou přípravu. Díky jejich malé produkci mění nabídku kávy přibližně jedenkrát za tři měsíce, proto si zákazníci mohou často vychutnávat novinky.

Dos_Mundos_web
red
Santa Rosa 1900

La Bohéme Café | Kostarika

redirect

Další kávy
měsíce
března
2015
green
Pamwamba

Botacoffee | Malawi

redirect

Objednávky předplatného na leden pro ČR i Slovensko uzavíráme za .
Nezmeškejte ho!
Objednat